Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νομικές υποχρεώσεις για τα e-shop τροφίμων

ΑρχικήΝέαΝομικές υποχρεώσεις για τα e-shop τροφίμων
spot_img

του Γιώργου Μορφονιού*

Βάσει Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. για πωλήσεις μέσω διαδικτύου ή άλλου παρεμφερούς τρόπου, θα πρέπει να υπάρχει «ηλεκτρονική πινακίδα» στην οποία θα αναγράφονται, τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα, με ισομεγέθη, ευδιάκριτα και ευανάγνωστα γράμματα:
Α. Η τιμή
– Η τελική τιμή πώλησης πρέπει να αναγράφεται με έντονη γραφή (bold) και να συμπεριλαμβάνει τον αναλογούντα σε αυτή Φ.Π.Α.
– Για προσυσκευασμένα τρόφιμα, η τιμή πώλησης είναι ανά συσκευασία πώλησης.
– Υποχρεωτική όμως είναι και η τιμή ανά μονάδα μέτρησης, με αναγωγή της τιμής συσκευασίας στην τιμή ανά μονάδα μέτρησης, δηλαδή σε μονάδα μέτρησης βάρους (κιλό-Kg, γραμμάριο-g) εάν πρόκειται για προϊόντα που διατίθενται σε στερεή μορφή ή σε μονάδα μέτρησης όγκου (λίτρο-L, χιλιοστόλιτρο-ml) για προϊόντα που διατίθενται σε υγρή μορφή.
– Η τιμή πώλησης και η τιμή ανά μονάδας μέτρησης στις πινακίδες των λιανοπωλητών αναγράφεται σε ευρώ, υπό μορφή δεκαδικού αριθμού με δύο (2) δεκαδικά ψηφία συνοδευόμενη από το διεθνές σήμα του ευρώ € πριν ή μετά τον αριθμό (π.χ. € 5,42). Αν το δεκαδικό μέρος είναι μηδέν, αυτό μπορεί να παραληφθεί.
Β. Η ονομασία
– Πρόκειται για τη νόμιμη ονομασία του κάθε προϊόντος,, όπως αναγράφεται στην επισήμανση αυτού ή τη τεχνική προδιαγραφή του.
– Αν δεν υπάρχει τέτοια ονομασία, η ονομασία του τροφίμου είναι η συνήθης ονομασία του ή, αν δεν υπάρχει συνήθης ονομασία ή αν η συνήθης ονομασία δεν χρησιμοποιείται, παρέχεται περιγραφική ονομασία του τροφίμου
– Η ονομασία του τροφίμου δεν αντικαθίσταται από προστατευόμενη ως πνευματική ιδιοκτησία ονομασία, από εμπορική ονομασία ή από συνήθη ονομασία, δηλαδή το brand name, το λογότυπο ή μια γενική ονομασία (π.χ. γάλα) δεν είναι επαρκής.
Γ. Η Ποιότητα – Σύνθεση – Ποιοτικά Χαρακτηριστικά
– Πρακτικά εδώ ισχύει ο Κανονισμός 1169/2011, όπου για την πώληση εξ ’αποστάσεως αναφέρει ότι οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα, εκτός της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας ή της τελικής ημερομηνίας ανάλωσης, πρέπει να είναι διαθέσιμες πριν από την ολοκλήρωση της αγοράς και να εμφανίζονται στο υλικό που υποστηρίζει την εξ αποστάσεως πώληση ή παρέχονται με άλλα κατάλληλα μέσα που καθορίζονται σαφώς από τον υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων.
– Ένας εύκολος τρόπος για να παρουσιάζονται όλα τα ανωτέρω, είναι με φωτογραφίες της συσκευασίας των προϊόντων, δεδομένου ότι σε αυτή υπάρχει όλη η απαραίτητη επισήμανση. Στους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. αναφέρεται ότι οι ενδείξεις ποιότητας, σύνθεσης του προϊόντος ή άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, εάν αναγράφονται επί της συσκευασίας και ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί από τις ενδείξεις αυτές δεν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφονται στην «πινακίδα». Την ευθύνη για την αναγραφή των ενδείξεων αυτών στην πινακίδα φέρει ο λιανοπωλητής και την ευθύνη για την ορθή διαβίβαση των πληροφοριών αυτών φέρει η προμηθεύουσα επιχείρηση.
– Επομένως, θα πρέπει να διαφαίνονται, πέραν της ονομασίας του προϊόντος:
i) Ο κατάλογος των συστατικών: όπως αναφέρονται στην επισήμανση ή στη τεχνική προδιαγραφή
ii) Κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες: ή θα είναι ενσωματωμένα στα συστατικά με τρόπο γραφής που να τα ξεχωρίζει ή θα υπάρχει πεδίο που θα αναφέρονται κατά σειρά όλα τα αλλεργιογόνα, καθώς επίσης και αναφορά στο ενδεχόμενο ύπαρξης ιχνών κάποιων αλλεργιογόνων που δεν είναι συστατικά του προϊόντος
iii) Η ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών (π.χ. για μαρμελάδες υπάρχει η υποχρέωση αναγραφής της περιεκτικότητας σε φρούτα (παρασκευασμένο από Χ g φρούτων ανά 100g προϊόντος)
iv) Η καθαρή ποσότητα του τροφίμου: Η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου αναγράφεται μαζί με την ονομασία του προϊόντος και:
α. Σε μονάδα μέτρησης βάρους (κιλό-kg, γραμμάριο g) εάν πρόκειται για προϊόντα που διατίθενται σε στερεή μορφή.
β. Σε μονάδα μέτρησης όγκου (λίτρο-L, χιλιοστόλιτρο-ml) για προϊόντα που διατίθενται σε υγρή μορφή.
v) Τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και/ή συνθήκες χρήσης: αν πρόκειται για προϊόν ψυγείου  Διατηρείται στο ψυγείο +2°C/+4°C. Μετά το άνοιγμα καταναλώνεται εντός Χ ημερών. Αν πρόκειται για προϊόν ξηρής αποθήκευσης  Διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος.
vi) Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων
vii) Η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης: όταν η μη αναγραφή τους ενδέχεται να παραπλανήσει τον καταναλωτή ως προς την πραγματική χώρα καταγωγής ή τον πραγματικό τόπο προέλευσης του τροφίμου. Σε περίπτωση που αναφέρεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης τροφίμου και δεν είναι ίδια με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού του αναφέρεται επίσης η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του εν λόγω πρωταρχικού συστατικού.
viii) Οδηγίες χρήσης, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου: αν κάποιο προϊόν χρειάζεται ψήσιμο πριν την κατανάλωσή του ή κάποια άλλη ιδιαίτερη επεξεργασία
ix) Για τα ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον, η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου
x) Διατροφική δήλωση: Τουλάχιστον ενέργεια, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες, αλάτι ανά 100g προϊόντος. Αυτά είναι τα υποχρεωτικά, αλλά προαιρετικά μπορούν να προστεθούν και άλλα στοιχεία και άλλες μορφές έκφρασης, βάσει όμως του κανονισμού 1169/2011 και των διευκρινιστικών αυτού.

*Ο Γιώργος Μορφονιός είναι Γεωπόνος, MSc Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & διασφάλισης υγιεινής τροφίμων. Senior Consultant στην AG ADVENT AE

Δείτε: Λιγότερη γραφειοκρατία για την επεξεργασία κάνναβης από την επεξεργασία … μαρουλιού!

Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

Δείτε:Τρόφιμα σε κονσέρβα: είναι υγιεινά; Όλες οι πληροφορίες για θρεπτικότητα, απώλειες σε βιταμίνες και αλλοιώσεις.  

 Δείτε: Εστίαση: άρχισε η υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση. Διαδικασία, προϋποθέσεις, ΚΑΔ, προθεσμίες.   

Δείτε: Βεργίνα VS Heineken. Η κόντρα περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα λυθεί από δικαστήριο του Άμστερνταμ.

Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

 Δείτε: Τεράστια απάτη με νοθευμένο σαφράν στην Ισπανία  

Δείτε: Στα κάγκελα εστίαση, ξενοδόχοι και λιανεμπόριο τροφίμων για τα self test του προσωπικού. Δεκάδες χιλιάδες € το κόστος 

Δείτε: Τα πιο περίεργα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στον κόσμο  

Δείτε: EFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων 

Δείτε: Νοθεία Φέτας: δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ  

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο