Έρευνα του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια διαπίστωσε πως η πλειοψηφία των ελαίων αβοκάντο είναι κακής ποιότητας ή αναμεμειγμένα με άλλα υλικά.
Αλλοιωμένα είτε αναμεμειγμένα με άλλα έλαια είναι τα περισσότερα προϊόντα λαδιού αβοκάντο, αναφέρει μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια.
Το λάδι αβοκάντο έχει μεγάλη ζήτηση και θεωρείται προϊόν υψηλής αξίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Pergamonto, περιέχει βιταμίνη Ε, κάλιο και λεκιθίνη, που αναπλάθουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα, ενώ δίνει την αίσθηση ανακούφισης από την ψωρίαση και το έκζεμα ή την ξηρότητα του δέρματος.
Αλλά πόσο καθαρή είναι η ποιότητα των ελαίων που βρίσκουμε στα καταστήματα λιανικής;
Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control, αξιολόγησε 36 προϊόντα λαδιού αβοκάντο από ιδιωτικές εταιρείες, ως προς την ποιότητα και την καθαρότητα.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μόνο το 31% των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν περιείχαν καθαρό λάδι αβοκάντο. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα, σχεδόν 70%, ήταν νοθευμένα, ταγγισμένα ή κακής ποιότητας, αφού βρέθηκαν να περιέχουν πρόσθετα ή να έχουν χαλάσει από κακή συντήρηση.
Τα έλαια αβοκάντο προέρχονταν από 19 λιανοπωλητές στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα οποία πωλήθηκαν όλα σε διάφορες τιμές, αλλά διαπιστώθηκε πως όσο πιο φτηνό ήταν το λάδι, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι νοθευμένο και χειρότερης ποιότητας.
Βέβαια, η Selina Wang, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και συν-συγγραφέας της μελέτης, επεσήμανε πως ούτε τα υψηλότερης τιμής εγγυόνυαι αυτομάτως καθαρότητα ή ποιότητα.
Αλλά υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσει κανείς την ποιότητα, καθώς οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους χημικούς δείκτες που κάνουν τα αυθεντικά έλαια αβοκάντο να ξεχωρίζουν από τα νοθευμένα και που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές για να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό προϊόν.