Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περιβαλλοντικές ΜΚΟ καταγγέλλουν παρουσία επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στα Ιταλικά μήλα

ΑρχικήΝέαΠεριβαλλοντικές ΜΚΟ καταγγέλλουν παρουσία επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στα Ιταλικά μήλα
spot_img

Οι αγρότες της περιοχής στο Νότιο Τιρόλο χρησιμοποιούν επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο φυτοφάρμακα.

Το Νότιο Τιρόλο είναι μια περιοχή στην Ιταλία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συνεκτική περιοχή παραγωγής φρούτων στην Ευρώπη και μεγάλο εξαγωγέα μήλων στην ΕΕ. Ωστόσο, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών περιβαλλοντολόγων για το ότι χρησιμοποιεί πολλά και επικίνδυνα φυτοφάρμακα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μια έρευνα με επικεφαλής τη ΜΚΟ Umweltinstitut με έδρα το Μόναχο, αναλύοντας δεδομένα χρήσης φυτοφαρμάκων από το 2017 από την περιοχή Vinschgau στο Νότιο Τιρόλο, αποκάλυψε πως οι αγρότες της περιοχής χρησιμοποιούν πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα.

Η ΜΚΟ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα λεγόμενα «ημερολόγια φυτοφαρμάκων», που αποτελούν ουσιαστικά μια καταγραφή των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται και είναι συνήθως εμπιστευτικά. Η οργάνωση απέκτησε 681 από αυτά, λόγω δικαστικής υπόθεσης στην οποία αγρότες από την περιοχή Vinschgau την είχαν μήνυση ανεπιτυχώς για συκοφαντική δυσφήμιση.

Εκτός από τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, πρόσθεσε, σχεδόν το ένα τέταρτο των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για ωφέλιμα έντομα όπως οι μύγες ιχνεύμονα.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε στις 19 Ιανουαρίου ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ούτε κατ’ εξαίρεσιν τα απαγορευμένα, τοξικά για τις μέλισσες νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με τη EURACTIV, αν και δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εθνικής ή της νομοθεσίας της ΕΕ και όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν εγκρίθηκαν για χρήση στην ΕΕ, αρκετά από αυτά έχουν ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως «δυνητικά τοξικά για την αναπαραγωγή» ή «δυνητικά καρκινογόνα».

Βάσει όλων των παραπάνω, η ΜΚΟ καταλήγει πως αν και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν από αγρότες του Νοτίου Τιρόλο δεν ήταν παράνομα, δεν παύουν να είναι επικίνδυνα. Η μελέτη συνεχίζει επισημαίνοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να έχουν αντικατασταθεί με «εναλλακτικά, πιο βιώσιμα μέτρα», όπως με το να ελέγχονται πιο συχνά ή να χρησιμοποιούνται βιολογικά αντίστοιχά τους.

Αν και οι προτάσεις για έναν νέο κανονισμό για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι προβλέπουν μείωση της χρήσης και του κινδύνου φυτοφαρμάκων έως το 2030, έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι χώρες έχουν ήδη κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τα φυτοφάρμακα.

Αλλά η παρούσα έκθεση της Umweltinstitut δείχνει πως σίγουρα οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου αποτυγχάνουν.

Εν τω μεταξύ, η αίτηση που υποστηρίζεται από τους πολίτες για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων έως το 2035 διχάζει τους νομοθέτες της ΕΕ, με μερικούς να πιστεύουν πως οι εναλλακτικές πρακτικές και τα βιολογικά φυτοφάρμακα μπορεί να είναι μη πρακτικά ή πολύ ακριβά για τους γεωργούς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα