Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντοματοπελτές: Επικίνδυνη παρουσία μολύβδου, μυκοτοξινών και φυτοφαρμάκων σε εργαστηριακές δοκιμές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝτοματοπελτές: Επικίνδυνη παρουσία μολύβδου, μυκοτοξινών και φυτοφαρμάκων σε εργαστηριακές δοκιμές
spot_img

Τα ευρήματα Ελβετικού περιοδικού σε 14 συσκευασίες ντοματοπελτέ.

Η έρευνα του ελβετικού, μη-κερδοσκοπικού περιοδικού Ktipp που διεξήχθη σε 14 διαφορετικές ετικέτες τοματοπολτού αποκάλυψε την παρουσία ανησυχητικών ουσιών όπως φυτοφάρμακα, μόλυβδος, μυκοτοξίνες και χλωρικά άλατα, σε πολλά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν.

Στα προϊόντα που εξετάστηκαν, βρέθηκαν φυτοφάρμακα όπως εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες στο περιβάλλον και την υγεία, ιδίως στους υδρόβιους οργανισμούς. Αυτά τα χημικά ανιχνεύθηκαν σε προϊόντα όπως οι ντομάτες Baresa (Lidl), Longobardi (Migros), M-Budget και Coop Prix Garantie.

Σε κάποια προϊόντα, όπως ο πολτός των Longobardi (Migros), M-Budget και Migros Bio, βρέθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου, μιας νευροτοξίνης. Ο μόλυβδος, σύμφωνα με την Αυστριακή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, μπορεί να αποθηκευτεί στα οστά για δεκαετίες και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο μισός μόλυβδος που καταναλώνεται μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για 10 έως 30 χρόνια, καθιστώντας την έκθεση ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά για παιδιά και εγκύους.

Στις ντομάτες των Migros Bio, Longobardi και M-Budget, βρέθηκαν τρεις τοξίνες από το γένος Alternaria, οι οποίες παράγονται από μύκητες. Αυτές οι τοξίνες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα, παραμένουν δηλαδή ενεργές ακόμα και μετά από παρατεταμένο μαγείρεμα, γεγονός που τις καθιστά επικίνδυνες για τον καταναλωτή. Η κατανάλωση μυκοτοξινών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αλλεργίες, προβλήματα στο αναπνευστικό και σε ακραίες περιπτώσεις καρκίνο.

Το μόνο προϊόν που περιείχε χλωρικά άλατα ήταν οι αποφλοιωμένες ντομάτες της Mutti. Τα χλωρικά άλατα μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του ιωδίου στον οργανισμό και να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή η ουσία εισέρχεται στις ντομάτες μέσω χλωριωμένου νερού κατά το πλύσιμό τους, και αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για ανθρώπους με προβλήματα στον θυρεοειδή.

    Διατροφική αξία και λυκοπένιο:

    Παρά τα αρνητικά ευρήματα, τα προϊόντα που περιείχαν υψηλή ποσότητα λυκοπενίου ξεχώρισαν για τα οφέλη τους. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες και προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερο ωριμάζουν οι ντομάτες, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο.

    Οι ντομάτες των Migros Bio και M-Budget είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο με σχεδόν 160 mg/kg, σε σύγκριση με τις ψιλοκομμένες ντομάτες της Mutti που περιείχαν μόνο 80 mg/kg. Οι τρεις ετικέτες με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν βιολογικές: η Aldi, η Coop και οι ντομάτες της γερμανικής αλυσίδας φαρμακείων Rossmann που πωλούνται από την Denner.

    Παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές διαφορές στην περιεκτικότητα των προϊόντων σε ντομάτα και χυμό ντομάτας. Οι αποφλοιωμένες ντομάτες της Mutti είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ντομάτες, με 90%, ενώ τα προϊόντα της Baresa από τα Lidl περιείχαν μόνο κατά τα δύο τρίτα ντομάτα. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα βρέθηκε στην κονσέρβα της Aldi Cucina Nobile, με λιγότερο από 60%.

    Η έρευνα αποκάλυψε ότι πολλά προϊόντα τοματοπολτού περιείχαν ανησυχητικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Ενώ ορισμένες ετικέτες διακρίθηκαν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο και την απουσία επικίνδυνων χημικών, άλλες περιείχαν βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και τοξίνες, καθιστώντας τα λιγότερο ασφαλή για κατανάλωση.

    Test su 14 scatolette: “Nessuna pasta merita questi pomodori”

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

    Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

    Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

    Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο