Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ετικέτες κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΟι ετικέτες κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Οι ετικέτες με τις επιπτώσεις στο κλίμα, σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουν οι καταναλωτές να επιλέγουν τρόφιμα, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη, και είναι και πιο υγιεινά.

Μια στρατηγική για την ενθάρρυνση βιώσιμων επιλογών είναι η χρήση ετικετών βιωσιμότητας στα μενού των εστιατορίων που υποδεικνύουν τον αντίκτυπο στο κλίμα κάθε στοιχείου μενού με βάση τα σχετικά GHGE ή το αποτύπωμα άνθρακα. Να σημειωθεί πως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμα μπορεί να θεωρηθούν πιο υγιεινά, καθώς τα μη βιώσιμα (όσα έχουν ως βάση το κόκκινο κρέας) είναι υψηλά σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η τοποθέτηση ετικετών σε τρόφιμα που πωλούνται σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού, (τα fast food αποτελούν σημαντική πηγή κόκκινου κρέατος) με τις οποίες, ετικέτες, εξηγούνται οι αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής τέτοιων τροφίμων στον πλανήτη μπορεί να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση  JAMA Network Open, διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν  5049 ενήλικες στις Η.Π.Α. χρησιμοποιώντας ένα φανταστικό εστιατόριο για να εξεταστούν οι επιλογές αγοράς τροφίμων από τους καταναλωτές.

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσιάστηκε ένα μενού γρήγορου φαγητού και τους ζητήθηκε να επιλέξουν ένα είδος που θα ήθελαν να παραγγείλουν για δείπνο. Τα μενού εμφανίστηκαν τυχαία στους συμμετέχοντες με μία από τις τρεις ετικέτες: μια ετικέτα απλή (ομάδα ελέγχου) μία «πράσινη» ετικέτα επιπτώσεων χαμηλού κλίματος σε κοτόπουλο, ψάρι ή είδη για χορτοφάγους (θετικό πλαίσιο) και μία κόκκινη ετικέτα υψηλού κλίματος σε είδη κόκκινου κρέατος (αρνητικό πλαίσιο).

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου, 23,5% περισσότεροι συμμετέχοντες επέλεξαν το «βιώσιμο» στοιχείο μενού (μη κόκκινο κρέας) όταν τα μενού εμφάνιζαν ετικέτες υψηλού κλίματος και 9,9% περισσότεροι συμμετέχοντες επέλεξαν ένα βιώσιμο στοιχείο μενού όταν τα μενού εμφάνιζαν ετικέτες χαμηλού κλίματος. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις επιδράσεις της ετικέτας ανά κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά εκτός από το φύλο, για το οποίο η επίδραση των ετικετών υψηλού κλίματος ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες συμμετέχουσες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα