Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι εξελίξεις στις καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και αβοκάντο – Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου “Πιστοποιημένα Φυτώρια”

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΟι εξελίξεις στις καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και αβοκάντο - Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου "Πιστοποιημένα Φυτώρια"
spot_img

Ενημερωτική εκδήλωση από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου με θέμα «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές».

Στο πλαίσιο του Έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” για την «Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς» (Μ16ΣΥΝ2-00156) στη Δράση 2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας», του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020)» διοργανώθηκε συνάντηση των φορέων του έργου και ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 17/09/2024 από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ /Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου με θέμα «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές».

Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι φυτωριούχοι, παραγωγοί και το ευρύ κοινό για το Έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και για τις εξελίξεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο. Ο Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέπτυξε τους στόχους του έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και την ανάγκη δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στις καλλιέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία τους.

Ο Δρ. Βασίλειος Ζιώγας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εσπεριδοειδών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό των εσπεριδοειδών και τις νέες τάσεις στα είδη των εσπεριδοειδών. Η Δρ. Ιωαννα Μανωλικάκη, συνεργάτης του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς και την ιδιαίτερη σημασία του στην αλυσίδα παραγωγής. Η Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, υπεύθυνη του εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στις πιο επιτυχημένες τεχνικές πολλαπλασιασμού, καθώς και στην εξέλιξη παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, στην καλλιέργεια αβοκάντο.

Ο κ. Σωτήριος Σαλής, Πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, ανέπτυξε μία διαδραστική συζήτηση για τις ανάγκες και προοπτικές των φυτωριακών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των φορέων του Έργου, με συμμετοχή από τη Δρ. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την κ. Αικατερίνη Μιστακίδου (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς ΔΟΕΠΕΛ), τον κ. Γεώργιο Πάγκαλο (Φυτώρια Πάγκαλος), τον Δρ. Γεώργιο Κουμπούρη, τον Δρ. Ανδρέα Ντούλη, τον Δρ. Βασίλειο Γκισάκη  (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), τον κ. Μιχαήλ Πλατή (Αγροαναπτυξιακή), τη Δρ. Χριστίνα Βαρβέρη (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) καθώς και του κοινού. Η εκδήλωση έλαβε τέλος με κοινή αποδοχή όλων των συμμετεχόντων για την αναγκαιότητα πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η απόδοση της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και το αγροτικό εισόδημα.

Το έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” υλοποιείται με την συμμετοχή των φορέων: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), Φυτώρια Σαλής (Κόρινθος), Φυτώρια Πάγκαλος (Ηράκλειο Κρήτης), Α.Σ. Καβουσίου (Ν. Λασιθίου), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Ιταλικό ερευνητικό κέντρο “Consiglio Nazionale Delle Ricerche- Istituto Per la Protezione Sostenibile delle Piante” (CNR-IPSP), AgroΑναπτυξιακή -Πλατής Μιχαήλ (Σητεία Κρήτης).

Πληροφορίες τηλ: 2821083434 email: koubouris@elgo.gr web: www.greek-cert.gr

Υπεύθυνος περιεχομένου: ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης: ΕΥΕ-ΠΑΑ Μονάδα Συνεργασίας και Καινοτομίας

Αρμόδια Αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο