Η FSA ενισχύει τη διαφάνεια στις επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων.
Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα τροφίμων, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των καταναλωτών με τροφικές υπερευαισθησίες.
Οι οδηγίες αυτές απευθύνονται στις επιχειρήσεις τροφίμων που δραστηριοποιούνται εκτός του οικιακού περιβάλλοντος, όπως εστιατόρια, καφετέριες, πάγκους της αγοράς, delicatessen και καταστήματα takeaway.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη καθοδήγηση, οι επιχειρήσεις καλούνται να παρέχουν γραπτές πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, διασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές έχουν σαφή εικόνα για τους πιθανούς κινδύνους.

Παράλληλα, η FSA τονίζει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και των πελατών, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή παραλείψεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων με αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Οι οδηγίες αφορούν 14 αλλεργιογόνα τροφίμων που πρέπει να επισημαίνονται στις πληροφορίες προς τους καταναλωτές. Εφαρμόζονται τόσο στις φυσικές συναλλαγές, δηλαδή την αγορά τροφίμων από καταστήματα και χώρους εστίασης, όσο και στις διαδικτυακές πωλήσεις μη προσυσκευασμένων προϊόντων.
Η επικαιροποίηση των οδηγιών βασίζεται σε έρευνες και διαβουλεύσεις της FSA με καταναλωτές και επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη για σαφέστερη και πιο προσιτή πληροφόρηση.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του FSA, Katie Pettifer, επισήμανε: «Ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να ενημερώνουν το προσωπικό των επιχειρήσεων για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, αλλά πλέον προσδοκούμε από τις επιχειρήσεις να παρέχουν γραπτές πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα. Η νέα καθοδήγηση βοηθά τις επιχειρήσεις τροφίμων να παρέχουν συνεπή και χρήσιμη πληροφόρηση στα άτομα με τροφικές υπερευαισθησίες».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η σωστή εφαρμογή των οδηγιών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις επιχειρήσεις τροφίμων, διασφαλίζοντας ότι δεν αισθάνονται αποκλεισμένοι από την εμπειρία της γαστρονομίας λόγω των διατροφικών τους περιορισμών.
Τι περιλαμβάνουν οι νέες οδηγίες
Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση της FSA περιλαμβάνει:
- Υποχρεωτική διάθεση γραπτών πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, οι οποίες θα συμπληρώνονται από τη δυνατότητα συζήτησης με το προσωπικό.
- Παραδείγματα τρόπων παροχής γραπτών πληροφοριών, ώστε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές.
- Δωρεάν εργαλεία υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως εικονίδια αλλεργιών, πίνακες αλλεργιογόνων και αφίσες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μενού και ιστοσελίδες.
Οι οδηγίες αυτές ισχύουν για επιχειρήσεις τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.