Πρόταση για τον καθορισμό ορίου για το οξείδιο του αιθυλενίου στα πρόσθετα τροφίμων στη Βρετανία.
Η Βρετανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων FSA άνοιξε διαβούλευση για το θέμα της μείωσης του ορίου του Οξειδίου του Αιθυλενίου ως πρόσθετο στα τρόφιμα προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα όρια της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κανονισμό 2022/1396 απαγόρευσε το οξείδιο του αιθυλενίου σε όλα τα πρόσθετα τροφίμων, ανεξαρτήτως προέλευσης του. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι κανένα υπόλειμμα άνω του 0,1 mg/kg αιθυλενοξειδίου — άθροισμα αιθυλενοξειδίου και 2-χλωρο-αιθανόλης που εκφράζεται ως αιθυλενοξείδιο — δεν θα υπάρχει στα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μιγμάτων προσθέτων τροφίμων.
Τα νέα όρια ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, άρα η ανίχνευση της ουσίας σε όρια πάνω από τα επιτρεπόμενα οδηγεί σε άμεσες ανακλήσεις οι οποίες δεν είναι λίγες και με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις σε κολοσσούς τροφίμων όπως η General Mills. Σύμφωνα με την EFSA: η γονοτοξικότητα και η καρκινογένεση του οξειδίου του αιθυλενίου δεν μπορούν να αποκλειστούν και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές επίπεδο.
Η διαβούλευση του FSA ζητά τις απόψεις και τα σχόλια των ενδιαφερομένων για τον καθορισμό ορίου για το οξείδιο του αιθυλενίου σε όλα τα πρόσθετα τροφίμων. «Αυτή η πρόταση θα άρει τις αποκλίσεις με την ΕΕ και θα παρείχε σαφήνεια και συνέπεια στον κλάδο, κάτι που ζητούσαν οι βασικοί ενδιαφερόμενοι. Επιπλέον, μια συνεπής προσέγγιση θα βοηθούσε τη βιομηχανία τροφίμων να πωλεί τα ίδια προϊόντα στις αγορές της Βρετανίας και της ΕΕ», δήλωσε η FSA.
H διαβούλευση αφορά επίσης τέσσερις νέες αιτήσεις τροφίμων και τρεις αιτήσεις για πρόσθετα τροφίμων που έχουν υποβληθεί για έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία και μια αίτηση για την αφαίρεση της έγκρισης είκοσι δύο αρωματικών ουσιών τροφίμων.