Η ελιά, με τις ρίζες της στη Μεσόγειο, είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας.
Ένας απλός αλλά επίσημος φόρος τιμής στην ελιά, αυτή η ημέρα καλεί τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα σε όλο τον κόσμο να επιλέξουν την ελιά ως προστάτη του πλανήτη μας.
Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τον ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά και ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το μήνυμα είναι σαφές: επιλέξτε ελιές για να προστατέψετε τον πλανήτη μας και την υγεία μας.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, που ιδρύθηκε το 1959, ενώνει επί του παρόντος το 94% των χωρών παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.
Ως το μόνο θεσμικό φόρουμ για την παγκόσμια βιομηχανία ελαιολάδου, οι κύριες αποστολές του είναι: η εναρμόνιση των εθνικών και διεθνών κανονισμών για τη διασφάλιση καλύτερου ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων και προστασίας των καταναλωτών. να συντονίζει και να διαδίδει πληροφορίες που σχετίζονται με μελέτες σχετικά με τις θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών· να προωθήσει τη συνεργασία και την έρευνα και να μελετήσει τις επιπτώσεις της ελαιοκαλλιέργειας στο περιβάλλον· να δημοσιεύει πληροφορίες και στατιστικές για τις παγκόσμιες αγορές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών· και να προωθήσει την κατανάλωση και επέκταση του διεθνούς εμπορίου ελαιοκομικών προϊόντων.
Η ελιά, με τις ρίζες της στη Μεσόγειο, είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Καλλιεργώντας σε πέντε ηπείρους, οι ελιές παρέχουν θέσεις εργασίας, ασφάλεια και φυσικούς πόρους στις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Ως παράγοντας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα ελαιόδεντρα έχουν θετικό ισοζύγιο άνθρακα – αφαιρούν περισσότερο CO2 από την ατμόσφαιρα από αυτό που εκπέμπεται κατά τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.
Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν αποδεδειγμένη πηγή διατροφής και βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων και ενισχύουν μια μοναδική κουζίνα που κερδίζει το ενδιαφέρον από καταξιωμένους σεφ σε όλο τον κόσμο. Η ικανότητα των πολλαπλών φαρμακευτικών και θρεπτικών ιδιοτήτων τους να προλαμβάνουν ορισμένες ασθένειες είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένη.
Προς το τέλος του 2020, οι χώρες μέλη της ΔΟΕ αντιπροσωπεύουν το 90% των εξαγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, το 70% της κατανάλωσης και το 95% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Ένα εξαιρετικό επίτευγμα μετά από περισσότερα από 60 χρόνια εργασίας για έναν καλύτερο κόσμο.
Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), διοργανώνει Ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 23/11, στις 10.00 π.μ., στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, (Ευριπίδου 12, έτος ίδρυσης 1864). Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στον ρόλο της Γυναίκας. Η παρούσα πρόσκληση είναι ανοικτή και η Ημερίδα απευθύνεται με εκλαϊκευμένες ομιλίες μελών της 4Ε στο ευρύ κοινό.