Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγοκύστες με καρκινογόνες ουσίες πωλούνται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγοκύστες με καρκινογόνες ουσίες πωλούνται στην Ελλάδα - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Νέα ενημέρωση RASFF για μετανάστευση καρκινογόνων ουσιών από τις παγοκύστες στα παγάκια.

Για πιθανό κίνδυνο από παγοκύστες προέλευσης Κίνας που  πωλούνται στην Ελλάδα ενημέρωσε εκ νέου το Ευρωπαϊκό σύστημα RASFF. Στις παγοκύστες που διανέμονται σε Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία Λουξεμβούργο, Ελβετία και Ουκρανία, διαπιστώθηκε «Μετανάστευση της χρωστικής ροδαμίνης Β από καλούπια παγοκύβων στα τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με αυτά».

Το RASFF δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την μάρκα ή την εταιρεία που τα διακινεί στη χώρα μας, ωστόσο επισημαίνει την ειδοποίηση και προς τις ελληνικές αρχές με τη σύσταση για έλεγχο και παρακολούθηση του θέματος (Flagged for Follow-Up.

Η Rhodamine B είναι ένας χρωστικός παράγοντας που χρησιμοποιείται συνήθως στις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας, χαρτιού και δέρματος. Η χρωστική είναι χαμηλού κόστους και μερικές φορές χρησιμοποιείται για να δώσει ζωηρές αποχρώσεις σε δημοφιλή είδη street food, όπως gobi manchurian και μαλλί της γριάς. Η βαφή δεν είναι κατάλληλη για κατανάλωση και μπορεί να οδηγήσει σε οξεία τοξικότητα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της EFSA, αυτή η χρωστική είναι ή μπορεί να είναι τόσο γονιδιοτοξική όσο και καρκινογόνα. Στην Καλιφόρνια, η ροδαμίνη Β υποπτεύεται ότι είναι καρκινογόνος και επομένως τα προϊόντα που τη περιέχουν πρέπει να περιέχουν μια προειδοποίηση στην ετικέτα τους. Περιπτώσεις νοθείας με οικονομικά κίνητρα , όπου έχει χρησιμοποιηθεί παράνομα για να προσδώσει κόκκινο χρώμα στη σκόνη τσίλι, έχουν έρθει στην προσοχή των ρυθμιστικών αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο