Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραγωγοί Επιτραπέζιας Ελιάς: Αίτημα για αύξηση του αριθμού νομιμοποίησης μεταναστών

ΑρχικήΝέαΠαραγωγοί Επιτραπέζιας Ελιάς: Αίτημα για αύξηση του αριθμού νομιμοποίησης μεταναστών
spot_img

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς υποστηρίζει πως οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες τους οποίους αφορά η ρύθμιση δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα.

Πάγιο αίτημα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από το 2022 προς τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, με αλλεπάλληλες επιστολές και συσκέψεις ήταν η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατών γης. 

- Advertisement -

Το διαχρονικά άλυτο αυτό πρόβλημα ίσως είναι, πέραν της φετινής ακαρπίας, το μεγαλύτερο σήμερα στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών. 

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για την χώρα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες “Χαλκιδική” και “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”) το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδενδρα, με αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου €27.000.000, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται να ξεπέρασαν τα €2.000.000, και με το πρόβλημα να συνεχίζεται. 

Από το κλάδο μας η πρόσφατη τροπολογία για την άδεια διαμονής και -υπό όρους-εργασίας μεταναστών κρίνεται τελείως θετική και θα δώσει μια ανάσα στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. 

Οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες τους οποίους αφορά η ρύθμιση και θα απορροφηθούν από όλους τους κλάδους, σαφώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα που είναι σημαντικά πολλαπλάσιες. 

Ευελπιστούμε όμως αυτή να είναι η αρχή μιας σειράς γόνιμων σχετικών μεταρρυθμίσεων. 

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο χρόνιο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης. 

Η ισχύουσα νομοθεσία “σπρώχνει” τους ενδεχόμενους μετακλητούς εργάτες γης  σε χώρες με “φιλικότερες” διατάξεις και καθιστά την χώρα μας μη ανταγωνιστική σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα