Έλληνες ερευνητές αξιολογούν τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμών δίθυρων μαλακίων.
Τα θαλάσσια μαλάκια-δίθυρα θεωρούνται μια θρεπτική τροφή, καθώς περιέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών και μετάλλων, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια και υψηλή συγκέντρωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs). Τα PUFA είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία, δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να προμηθεύονται μόνο από εξωτερικές πηγές. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) έχει συσχετιστεί με ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ η κατανάλωση εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) έχει αναφερθεί ότι παίζει βασικό ρόλο στις λειτουργίες του εγκεφάλου, στη λειτουργία φωτοαντίληψης και στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Αν και στις μέρες μας η κατανάλωση ωμών θαλασσινών αφορά σε παρασκευάσματα όπως το σούσι, η κατανάλωση ωμών δίθυρων είναι κοινή τάση στις Μεσογειακές χώρες πολύ πριν μάθουμε το σούσι. Ωστόσο, τα θαλάσσια δίθυρα μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς τροφιμογενών ασθενειών και ο κίνδυνος ενισχύεται όταν καταναλώνονται ωμά, στον ατμό ή γενικά ελαφρώς επεξεργασμένα.
Έρευνα ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, είχε στόχο να διερευνήσει τον επιπολασμό των τροφιμογενών παθογόνων και των παρασίτων που σχετίζονται με τον ξενιστή σε δίθυρα που καταναλώνονται ως ωμή τροφή. Δείγματα διθύρων αγοράστηκαν από τις δύο μεγαλύτερες αγορές θαλασσινών της Θεσσαλονίκης. Συνολικά ελήφθησαν 87 δείγματα από τη Αγορά Καπάνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και από την αγορά θαλασσινών στη Νέα Μηχανιώνα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά για Salmonella spp. αλλά διαπιστώθηκε η παρουσία αρκετών στελεχών Vibrio στα αναλυθέντα δείγματα, από τα οποία το αλόφιλο Vibrio harveyi επαληθεύτηκε με αλληλουχία 16S rRNA. Εκτός από αυτό, κανένα εντεροπαθογόνο Vibrio spp. δεν εντοπίστηκε. Επιπλέον, αν και το Esherichia coli εντοπίστηκε σε πολλά δείγματα, ήταν ως επί το πλείστον κάτω από τα όρια της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Είναι ενδιαφέρον ότι ανιχνεύτηκε επίσης το Photobacterium damselae , το οποίο σχετίζεται τόσο με μολύνσεις πληγών σε ανθρώπους όσο και σε υδρόβια ζώα. Όσον αφορά τους παθογόνους μικροοργανισμούς του ξενιστή, εκτός από το Vibrio harveyi , εντοπίστηκε το πρωτόζωο παράσιτο Marteilia refrigens στα στρείδια, αναδεικνύοντας τη συνεχή μόλυνση αυτού του δίθυρου στην Ελλάδα.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τους ερευνητές με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, τα ωμά δίθυρα μπορούν γενικά να χαρακτηριστούν ως αρκετά ασφαλή για κατανάλωση. Ειδικότερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο στα θαλάσσια δίθυρα στην Ελλάδα αποτελείται από παθογόνα βακτήρια ξενιστή, πρωτόζωα ή άλλα παράσιτα και σε πολύ μικρότερο βαθμό επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία μικροοργανισμούς. Ως εκ τούτου, παρά το μικροβιακό φορτίο που ανιχνεύθηκε και είναι σύμφωνο με ένα πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο ανασκόπησης, τα δεδομένα της μελέτης, υποδηλώνουν ότι τα ελληνικά δίθυρα είναι μικροβιολογικά ασφαλή για ακατέργαστη κατανάλωση και ο τομέας της θαλάσσιας εκτροφής και αλιείας δίθυρων, όταν λαμβάνει χώρα η κατάλληλη απομάκρυνση σε συνδυασμό με συστηματική επιτήρηση, θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης αναμένεται να συμβάλουν στον καθορισμό της κατάστασης ασφάλειας των θαλασσινών προϊόντων, ως προς το μικροβιακό φορτίο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Λάττος Α, Χαλιγιάννης Ι, Παπαδόπουλος Δ, Γιάντσης Ι. Α., Πετρίδου ΕΙ, Βαφέας Γ, Στάικου Α, Μιχαηλίδης Β. Πόσο ασφαλή για κατανάλωση είναι τα ωμά δίθυρα; Φιλοξενεί παθογόνα και μικρόβια ανησυχίας για τη δημόσια υγεία σε μύδια, στρείδια και μύδια στις ελληνικές αγορές. Τρόφιμα . 2021; 10(11):2793. https://doi.org/10.3390/foods10112793