Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αrla: Αντιμετώπιση ρυθμιστικών προκλήσεων αναφορικά με τα λύματα από την παραγωγή γάλακτος

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΑrla: Αντιμετώπιση ρυθμιστικών προκλήσεων αναφορικά με τα λύματα από την παραγωγή γάλακτος
spot_img

Οι εγκαταστάσεις και οι μέθοδοι επεξεργασίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων που προκύπτουν από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

  Η αναμενόμενη αύξηση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έχει οδηγήσει σε παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τη διαχείριση των λυμάτων γαλακτοκομικών προϊόντων (DWW). Το FoodIngredientsFirst συνομίλησε με την DuPont για τέτοιου είδους ζητήματα και την τεχνολογία νερού που βοήθησε την Arla Foods να επιτύχει κυκλικότητα σε μια γραμμή συγκέντρωσης ορού γάλακτος στη Δανία.

   «Το πραγματικό μέγεθος της πρόκλησης δεν γίνεται αντιληπτό, λόγω έλλειψης δεδομένων στο εκάστοτε κράτος. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η βελτιωμένη επεξεργασία των λυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γαλακτοβιομηχανίας», λέει η Yolanda Cuenca, ειδικός για τεχνικά ζητήματα στη DuPont Water Solutions. «Σε όλο τον κόσμο, οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων αφαιρούν σημαντική ποσότητα νερού μέσω διεργασιών μεμβράνης ή εξάτμισης, με μεμονωμένες τοποθεσίες που συχνά απορρίπτουν χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων κάθε εβδομάδα».

H ειδικός αναφέρει ακόμα ότι η περιεκτικότητα των λυμάτων ποικίλλει ανάλογα με το μείγμα των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται και τις διαδικασίες που εμπλέκονται και τυπικά αποτελείται από ίχνη οργανικών, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων και της λακτόζης.

    Το 80% των παγκόσμιων λυμάτων που παράγονται απελευθερώνονται στο περιβάλλον χωρίς επαρκή επεξεργασία, αναφέρει η Παγκόσμια Έκθεση για την Ανάπτυξη των Υδάτων του ΟΗΕ.

Η γαλακτοβιομηχανία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού επεξεργασίας για τη διατήρηση των προτύπων υγιεινής και καθαριότητας, απελευθερώνοντας εξαιρετικά μολυσμένα λύματα. Αυτό καθιστά τη «διαχείριση λυμάτων» μία από τις κορυφαίες περιβαλλοντικές προκλήσεις στον τομέα.

    Η Cuenca επισημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα COD (απαίτηση χημικού οξυγόνου) και BOD (βιολογική ζήτηση οξυγόνου) συχνά σημαίνουν ότι υπάρχουν «ρυθμιστικές προκλήσεις» όταν εξετάζονται στρατηγικές για τη διάθεση των λυμάτων.

   Η μετρούμενη συγκέντρωση των λυμάτων μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των διαφορετικών εγκαταστάσεων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω του «μείγματος γαλακτοκομικών προϊόντων» παραγωγής που παράγεται σε κάθε τοποθεσία. Ο τύπος των μεθόδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται έχει επίσης αντίκτυπο.

   «Οι κυβερνήσεις μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για την τοπική νομοθεσία μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και προβολής, οργανώνοντας εργαστήρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικές συνεδρίες». Οι «διαδικτυακές πλατφόρμες πόρων» μπορούν επίσης να είναι ένας τρόπος για τη διάδοση πληροφοριών.

     Η Cuenca είπε ότι η Arla Foods αντιμετώπιζε «ρυθμιστικές προκλήσεις» για τη διαχείριση των λυμάτων, καθώς τα λύματα που απορρίπτονταν από το εργοστάσιο ήταν πλούσια σε οργανικά. «Κάθε εβδομάδα, οι εγκαταστάσεις της Arla Food στη Δανία απέρριπταν 1.000 m3 λυμάτων που παρήχθησαν κατά την παραγωγή 1.450 τόνων μοτσαρέλας και το τυρί ορού γάλακτος COD μπορεί να κυμαίνεται από 50.000-80.000 mg/L». Για την Arla, αυτό σήμαινε ότι απαιτείται επεξεργασία «πριν από την απόρριψη» για την αποφυγή δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Η αποστολή λυμάτων για εξωτερική επεξεργασία ήταν ολοένα και πιο δαπανηρή και η Arla Foods χρειαζόταν μια λύση που θα ήταν ενεργειακά αποδοτική και θα απαιτούσε ελάχιστο αποτύπωμα», λέει.

   Η Tetra Pak λειτουργεί ως παρέχει τα απαραίτητα συστήματα στην Arla, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια της επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, η DuPont είναι ο προμηθευτής τεχνολογίας μεμβρανών της, παρέχοντας «τεχνογνωσία» και υποστηρίζοντας το έργο επαναχρησιμοποίησης λυμάτων.

Σε μια πρόσφατη συνομιλία με το FoodIngredientsFirst, η Tetra Pak παρουσίασε μια «καινοτόμο τεχνολογία ανακύκλωσης νερού» για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης χρήσης νερού στον τομέα της τυροκομίας.

Πηγή: Food Ingredients First

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα