Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιχορήγηση 2,4 εκατ. ευρώ για τη Nasekomo, τη βουλγάρικη εταιρεία που παράγει βρώσιμα έντομα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΕπιχορήγηση 2,4 εκατ. ευρώ για τη Nasekomo, τη βουλγάρικη εταιρεία που παράγει βρώσιμα έντομα
spot_img

Η Nasekomo, χρησιμοποιεί έντομα, όπως μαύρες μύγες στρατιωτών, σε ποικίλες μορφές, από λάδι ως και προνύμφες και αυγά, αλλά και λίπασμα.

Γνωρίζατε ότι ως το 2050 θα πρέπει να παράγουμε 100.000.000 τόνους φαγητού για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για φαγητό, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεΐνης; Για την εταιρεία Nasekomo, με έδρα τη Βουλγαρία, αυτά τα δεδομένα έγιναν αφορμή για να ξεκινήσει το ταξίδι στη στη βιώσιμη διατροφή, παράγοντας βρώσιμα έντομα για να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες για πρωτεΐνη.

Η Nasekomo, χρησιμοποιεί έντομα, όπως μαύρες μύγες στρατιωτών, σε ποικίλες μορφές, από λάδι ως και προνύμφες και αυγά, αλλά και λίπασμα, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα πλήρως βασισμένο στην κυκλική οικονομία, όπου όλα έχουν τη χρήση τους.

Στον ιστότοπό της η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι ολόκληρες αποξηραμένες προνύμφες περιέχουν περίπου 42% πρωτεΐνη και 26% λειτουργικό λίπος αλλά και ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και φώσφορο.

Πρόσφατα, η Nasekomo έλαβε επιχορήγηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Αειφορίας, που προέρχεται από επιχειρήσεις που έχουν λάβει στο παρελθόν τη Σφραγίδα Αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάρη στην πρωτοποριακή στρατηγική της.

Η επιχορήγηση αυτή, ύψους περίπου 2,4 εκατ. ευρώ και θα εκταμιευθεί μέσω του Υπουργείου Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την επέκταση της εταιρείας, δημιουργώντας ένα διεθνές δίκτυο εργοστασίων βιομετατροπής που βρίσκονται κοντά σε γεωργικές ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις των μελλοντικών εταίρων της, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για βιώσιμη χρήση δευτερογενών πρώτων υλών, αναφέρει το Food Ingredients First.

Αναλυτικότερα, η Nasekomo θα προμηθεύσει τα συνεργαζόμενα εργοστάσια βιομετατροπής με προνύμφες Hermetia Illucens, ρομποτικό εξοπλισμό βιομετατροπής και μια ψηφιακή πλατφόρμα για ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. 

Το Nasekomo Insect Center of Excellence (NICE) βρίσκεται κοντά στην Σόφια. Η Σφραγίδα Αριστείας αποτελεί μέρος του υπερεθνικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της πρωτοποριακής καινοτομίας, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Για την Nasekomo, η βιομηχανία εντόμων προσφέρει λύσεις βιωσιμότητας σε πολλούς τομείς, όπως αντιμετωπίζοντας την υπεραλίευση και της εξάντλησης των θαλάσσιων αποθεμάτων, καθώς το δίκτυο των εκμεταλλεύσεων βιομετατροπής θα εξοικονομήσει 560.000 μετρικούς τόνους άγριων ψαριών από τη μεταποίηση σε ιχθυάλευρα ετησίως. Επιπλέον, αποτελεί τρόπο καταπολέμησης της μονοκαλλιέργειας σόγιας που χρειάζεται για τις ζωοτροφές και μείωσης των εκπομπών μεθανίου και άνθρακα που παράγει η εκτροφή ζώων και τα εργοστάσια κρέατος- κατά 430.000 μετρικούς τόνους ετησίως, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Εν τω μεταξύ, η επιχορήγηση έρχεται σε μια περίοδο που έχουν γίνει ήδη πολλά για τα βρώσιμα έντομα σε διάφορα σημεία του κόσμου. Χαρακτηριστικά, τον Ιούνιο, η ΕΕ πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στο να επιτρέψει την επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία κίτρινη σκόνη αλευροσκούληκα να πωλείται ως τροφή. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA, εξέδωσε θετική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια και τη θρεπτική αξία του Tenebrio molitor , αφού η γαλλική εταιρεία Nutri’Earth υπέβαλε νέα αίτηση τροφίμων το 2019.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα