H έρευνα έδειξε δραματική αύξηση των παραγγελιών για χορτοφάγους με την αλλαγή των πιάτων στο μενού
Η αλλαγή της σειράς των πιάτων στο μενού των εστιατορίων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey.
Με τον επανασχεδιασμό των μενού έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε επιλογές για χορτοφάγους και φυτικές επιλογές, οι χώροι εστίασης μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να καθοδηγήσει τους επισκέπτες σε πιο βιώσιμες αποφάσεις για φαγητό.
Τέτοιες προσεγγίσεις όχι μόνο ευθυγραμμίζονται με την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, αλλά συμβάλλουν επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις επιλογές τροφίμων.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Sustainable Tourism , διεξήγαγε μια σειρά από κρυφά πειράματα πεδίου σε δύο εστιατόρια ξενοδοχείων, με τη συμμετοχή 647 συμμετεχόντων σε διάφορες συνθήκες μενού.
Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν είτε στο προεπιλεγμένο μενού είτε σε ένα από τα τρία μενού παρέμβασης που είχαν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τις επιλογές για χορτοφάγους.
Η Sofie Voss, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Surrey είπε:
“Απλώς αναδιαρθρώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν επιλογές φαγητού, μπορούν να επιτρέψουν στους επισκέπτες να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές. Δεν αφορά απλώς τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αλλά τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι φυτικές επιλογές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.”
Η κατανάλωση τροφίμων ευθύνεται για ένα εντυπωσιακό μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τα τρόφιμα με υψηλές εκπομπές όπως το κρέας να συμβάλλουν δυσανάλογα στο πρόβλημα.
Η μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τον τομέα της φιλοξενίας να επανεξετάσει τις στρατηγικές του μενού για την καταπολέμηση αυτών των πιεστικών περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Με σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών να αποδίδονται στα συστήματα τροφίμων, η έρευνα δείχνει ότι τα ξενοδοχεία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση βιώσιμων γαστρονομικών εμπειριών.
Η Sofie Voss συνέχισε: “Ο τομέας της φιλοξενίας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, με την ευκαιρία να πρωτοστατήσει στις βιώσιμες πρακτικές φαγητού. Με τον επανασχεδιασμό των μενού και την ενθάρρυνση της συμπεριφοράς, τα ξενοδοχεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους και να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.”