Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Cadbury και Mondelez αμφισβητούν τον νόμο της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΟι Cadbury και Mondelez αμφισβητούν τον νόμο της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών
spot_img

Δύσκολη η εφαρμογή του νόμου, υποστηρίζουν κάποιοι

   Παραγωγοί σοκολάτας και καφέ, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Lavazza και της Cadbury, θυγατρική της Mondelez, ανησυχούν για τις «πρακτικές» του νέου νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει να σταματήσει την αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με το CGTN. Αυτό, παρά το γεγονός πως η ευρύτερη βιομηχανία καφέ και σοκολάτας δεσμεύτηκαν δημόσια να να καθαρίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού χρησιμοποιώντας ελέγχους που διενεργήθηκαν από τρίτα μέρη όπως το Fairtrade.

   Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που υπερψηφίστηκε σχεδόν από το 77% των μελών κρατών νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας, αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών. Θα διασφαλίζει πως η κατανάλωση και το εμπόριο κάποιων βασικών υλών που καταναλώνει και εμπορεύεται εκτεταμένα η ΕΕ, δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση και περαιτέρω υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων.

   Υπολογίζεται πως 420 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης χάθηκαν λόγω αποδάσωσης μεταξύ 1990 και 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO). Μεταξύ των αιτιών της αποψίλωσης είναι η γεωργία, η οποία σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ευθύνεται για το 50% τουλάχιστον της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, κυρίως για την παραγωγή φοινικέλαιου και σόγιας. Η βοσκή των ζώων ευθύνεται επίσης για το 40% σχεδόν της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών. Στην Ευρώπη, η μετατροπή δασών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της αποψίλωσης των δασών και το 20% οφείλεται στη βοσκή ζώων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κύρια προϊόντα που εισάγει η ΕΕ από αποψιλωμένες εκτάσεις είναι τα εξής:

  • Φοινικέλαιο 34%
  • Σόγια 32,8%
  • Ξύλο 8,6%
  • Κακάο 7,5%
  • Καφές 7%
  • Καουτσούκ 3,4%
  • Καλαμπόκι 1,6%

    Οι εισαγωγείς καφέ, κακάο, βοείου κρέατος, σόγιας, καουτσούκ και φοινικέλαιου πρέπει να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% του κύκλου εργασιών τους.

  Αρκετοί μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι ανησυχίες για την έκθεση τους στο θέμα θα μπορούσαν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν τους κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών με «επικίνδυνες» αλυσίδες εφοδιασμού.

   «Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος με πρακτικούς όρους, επειδή η αλυσίδα εφοδιασμού καφέ είναι πολύ περίπλοκη και η ιχνηλασιμότητα είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Lavazza, Giuseppe Lavazza. «Μιλάμε με τις ευρωπαϊκές αρχές μέσω της ένωσης μας για να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο». Οι κανόνες της ΕΕ θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν χωρίς περισσότερη καθοδήγηση, είπε η Lavazza, επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό μεσαζόντων που εμπλέκονται στον καφέ. «Αυτά τα εγγενή χαρακτηριστικά της αλυσίδας εφοδιασμού καφέ καθιστούν την ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο δεμάτων μια τεράστια πρόκληση για τον κλάδο, καθώς πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική θέση και τις επαφές ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες για μικρές φυτείες», πρόσθεσε.

    Ο Christophe Hansen, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το νόμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: “Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο. Θα είναι σίγουρα μια πρόκληση για αυτούς, επειδή οι παραγωγοί του τομέα του καφέ είναι συχνά αρκετά μικροί. Όμως έχουμε ενσωματώσει στο κείμενο (του νόμου) την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθάει ιδιαίτερα τους μικροκαλλιεργητές να μπορούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις».

   Ο κατασκευαστής Oreo Mondelez είπε ότι «δεν είναι σαφές πώς θα ελέγξουν ή θα εφαρμόσουν αυτόν τον νόμο (οι αρχές της ΕΕ). Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος διάλογος για το πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι να γίνει στην πράξη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dirk Van de Put.

   Η ΕΕ λέει ότι εισήγαγε τη νομοθεσία ορόσημο για την αποψίλωση των δασών, επειδή οι πολυετείς εθελοντικές δεσμεύσεις των εταιρειών τροφίμων να απαλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από τις περιβαλλοντικές βλάβες δεν είχαν αποτέλεσμα στο έδαφος. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Earthsight, Fern και Solidaridad δήλωσαν ότι ο νόμος απαιτεί κυρίως από τις εταιρείες να εφαρμόσουν τις εθελοντικές δεσμεύσεις τους να σταματήσουν την προμήθεια από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί. “Είναι απολύτως δυνατό να εντοπιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού καφέ, παρά την πολυπλοκότητά τους. Άλλοι τομείς όπως το κακάο είναι σε καλό δρόμο για να το πράξουν”, δήλωσε η Τζούλια Κρίστιαν, δικηγόρος που εργάζεται σε εκστρατείες δασών της Fern.

    Η αποψίλωση των δασών είναι η δεύτερη κύρια αιτία κλιματικής αλλαγής, μετά την καύση ορυκτών καυσίμων. Αρκετοί κορυφαίοι επενδυτές παραμένουν σταθεροί στην υποστήριξή τους στον κανονισμό. “Αυτή η νομοθεσία είναι ένα παράδειγμα κάτι που πραγματικά είναι πιθανό να επηρεάσει εταιρείες που δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς και μπορεί να έχει οικονομικές συνέπειες”, δήλωσε ο Snorre Gjerde, διευθυντής επενδυτικής διαχείρισης στο Sovereign Wealth Fund της Νορβηγίας, NBIM.

https://newseu.cgtn.com/news/2023-07-29/Cadbury-and-Mondelez-question-EU-deforestation-law-1lOkuM31dXq/index.html

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20221019STO44561/apopsilosi-dason-oi-aities-kai-ta-metra-tis-ee-gia-tin-katapolemisi-tis

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα