Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
5.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο είδος καφέ έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠοιο είδος καφέ έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα
spot_img

Μελέτη συνέκρινε τις εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου σε τέσσερα είδη καφέ προκειμένου να εντοπιστεί ο μεγαλύτερος “ένοχος” για επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το “The conversation” ο καφές που συσκευάζεται μέσα σε κάψουλες και στη συνέχεια μπαίνει σε ειδική μηχανή (κυρίως εσπρέσο) ευθύνεται για λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλη της διάρκεια του κύκλου ζωής του, σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου και τον στιγμιαίο καφέ.

- Advertisement -

Η μελέτη διερεύνησε τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τα διάφορα είδη καφέ, από την γεωργική παραγωγή, την μεταφορά των κόκκων καφέ, το ψήσιμο, το άλεσμα, το ζέσταμα του νερού, έως και το πλύσιμο του φλιτζανιού στο οποίο σερβίρονται.

Η έρευνα μέτρησε το αποτύπωμα άνθρακα του καφέ συγκρίνοντας τέσσερις μεθόδους παρασκευής 280 χιλιοστόλιτρων καφέ, και συγκεκριμένα:

1) Παραδοσιακός καφές φίλτρου (25 γραμμάρια καφέ)

2) Καφές σε κάψουλες (14 γραμμάρια καφέ)

3) “Ζυθοποιός” καφές (γαλλικός τύπος) (17 γραμμάρια καφέ)

4) Στιγμιαίος καφές (12 γραμμάρια καφέ)

Η ανάλυσή έδειξε ξεκάθαρα ότι ο παραδοσιακός καφές φίλτρου έχει το υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, κυρίως επειδή χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα καφέ σε σκόνη για την παραγωγή της ποσότητας καφέ. Αυτή η διαδικασία καταναλώνει επίσης περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση του νερού και τη διατήρηση του καφέ ζεστού.

Όταν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις συνιστώμενες ποσότητες καφέ και νερού, ο στιγμιαίος καφές φαίνεται να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή ποσότητα καφέ που χρησιμοποιείται ανά φλιτζάνι, στη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του βραστήρα σε σύγκριση με μια καφετιέρα και στην απουσία οργανικών απορριμμάτων προς επεξεργασία. Εάν όμως οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλεόνασμα 20% καφέ και θερμαίνουν το διπλάσιο του νερού που χρειάζεται (κάτι που συμβαίνει συχνά), οι κάψουλες καφέ φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Γιατί; Επειδή οι κάψουλες σας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσετε την ποσότητα καφέ και νερού ανά κατανάλωση.

Επιπλέον σε σύγκριση με τον παραδοσιακό καφέ φίλτρου, η κατανάλωση καφέ φίλτρου σε κάψουλα (280 ml) εξοικονομεί μεταξύ 11 και 13 γραμμάρια καφέ.

Σε επίπεδο καταναλωτή, πέρα ​​από τη μείωση της κατανάλωσης καφέ, η αποφυγή σπατάλης καφέ και νερού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των παραδοσιακών, παρασκευασμένων και διαλυτών καφέδων.

Αν και οι κάψουλες καφέ αποφεύγουν την υπερβολική χρήση καφέ και νερού, ωστόσο, η ευκολία των μηχανών κάψουλας μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές να διπλασιάσουν την κατανάλωση καφέ τους, καθιστώντας έτσι άχρηστο, αυτό το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις επιλογές ανακύκλωσης κάψουλας στην πόλη όπου ζουν για να αποφύγουν την αποστολή τους σε χώρο υγειονομικής ταφής αντί για εγκατάσταση ανακύκλωσης. Ακόμα καλύτερα, θα πρέπει να στραφούν σε επαναχρησιμοποιήσιμες κάψουλες .

Πάντως ανεξάρτητα από τον τύπο παρασκευής του καφέ, η παραγωγή καφέ, είναι η φάση που εκπέμπει τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και συμβάλει σε περίπου 40%- 80% των συνολικών εκπομπών.

Πηγή: https://theconversation.com/uk

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα