Τα καβούρια αυτού του τύπου είναι συνήθως ιδιαίτερα ανθεκτικά, με γρήγορη αναπαραγωγή και έντονη θηρευτική δραστηριότητα
Η υδατοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο, ένα σύστημα που για δεκαετίες θεωρήθηκε λύση για την επισιτιστική ασφάλεια φαίνεται πλέον να συμβάλλει και αυτό στην επιβάρυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές αναλύσεις που εξετάζουν την παγκόσμια πορεία της υδατοκαλλιέργειας από τα μέσα του 20ού αιώνα έως σήμερα, η αρχική εικόνα μιας σχετικά «ήπιας» και συχνά περιβαλλοντικά θετικής δραστηριότητας έχει μεταβληθεί σημαντικά. Στη θέση της κυριαρχούν πλέον εντατικά συστήματα παραγωγής, με περιορισμένο αριθμό εκτρεφόμενων ειδών, υψηλή εξάρτηση από βιομηχανικές ζωοτροφές και αυξανόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Ανακαλείται κρέμα προσώπου με «εκρηκτικό» κοκτέιλ χημικών ουσιών σε υπερβολικές συγκεντρώσεις (φωτογραφία)
Η μεταβολή αυτή δεν είναι απλώς τεχνική, αλλά βαθιά οικολογική. Η στροφή σε λίγα εμπορικά είδη έχει ενισχύσει την πίεση στους φυσικούς πόρους, ενώ ταυτόχρονα έχει περιορίσει τη βιοποικιλότητα μέσα και γύρω από τις περιοχές εκτροφής. Σε πολλές περιπτώσεις, η εντατική υδατοκαλλιέργεια συνδέεται πλέον με υποβάθμιση των υδάτων, αύξηση της χρήσης φαρμάκων και αντιβιοτικών και επιβάρυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα σε ήδη ευάλωτες περιοχές όπως η Μεσόγειος, όπου η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η ρύπανση δρουν σωρευτικά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Καταναλωτής καταγγέλλει ότι βρήκε νάιλον τρίχες σε κατεψυγμένο τρόφιμο – Τι απαντά η εταιρεία (φωτογραφία)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σούπερ μάρκετ πωλούσε πιπεριές 28 φορές πάνω από την τιμή αγοράς τους – Ακραία κερδοσκοπία αποκάλυψαν κρατικοί έλεγχοι
Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο έρχεται να ενισχύσει την εικόνα ενός θαλάσσιου περιβάλλοντος υπό πίεση: η εμφάνιση νέων ξενικών ειδών καβουριών που εισέρχονται στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Μετά την ευρεία εξάπλωση του μπλε καβουριού, επιστήμονες καταγράφουν πλέον και την παρουσία ενός ακόμη εισβολικού είδους, γνωστού ως Gonioinfradens giardi, το οποίο εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια σε παράκτιες περιοχές της ανατολικής Σικελίας και φαίνεται να επεκτείνεται σταδιακά προς τα δυτικά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Ανακαλούνται μαχαιροπήρουνα λόγω υπέρβασης χρωμίου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δίνουμε λουκάνικα κοτόπουλου σε παιδιά – Παιδίατρος εξηγεί
Η ανησυχία των ερευνητών δεν αφορά μόνο την παρουσία του ίδιου του είδους, αλλά κυρίως τον πιθανό αντίκτυπό του στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Τα καβούρια αυτού του τύπου είναι συνήθως ιδιαίτερα ανθεκτικά, με γρήγορη αναπαραγωγή και έντονη θηρευτική δραστηριότητα, γεγονός που τους επιτρέπει να επηρεάζουν τις τοπικές τροφικές αλυσίδες και να ανταγωνίζονται ή να εκτοπίζουν ενδημικά είδη. Σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, η εγκατάσταση ενός ακόμη εισβολέα μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσθετος παράγοντας αποσταθεροποίησης.
Η Μεσόγειος, και ιδιαίτερα οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ελλάδα, βρίσκονται έτσι αντιμέτωπες με μια διπλή πρόκληση. Από τη μία πλευρά, ένα παραγωγικό μοντέλο υδατοκαλλιέργειας που καλείται να επανεξεταστεί ώστε να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα και να περιορίσει την εξάρτησή του από εντατικές πρακτικές. Από την άλλη, μια επιταχυνόμενη εισβολή ξενικών ειδών που αξιοποιούν τις αλλαγές του κλίματος και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις για να εγκατασταθούν και να εξαπλωθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει την ανάγκη για πιο συντονισμένη παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε μεσογειακό επίπεδο, καθώς και για πολιτικές που δεν θα αντιμετωπίζουν την υδατοκαλλιέργεια αποκομμένα από τη συνολική κατάσταση των θαλασσών. Το ζήτημα δεν αφορά πλέον μόνο την παραγωγή τροφής, αλλά την ισορροπία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που δείχνει ολοένα και πιο ευάλωτο στις πιέσεις της εποχής.