Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
25.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

 Πέθανε ο Ιάπωνας βιοχημικός Ακίρα Έντο, ο οποίος ανακάλυψε τις στατίνες

ΑρχικήΝέα Πέθανε ο Ιάπωνας βιοχημικός Ακίρα Έντο, ο οποίος ανακάλυψε τις στατίνες
spot_img

Οι στατίνες είναι από τα φαρμακευτικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία.

Ο Ιάπωνας βιοχημικός Ακίρα Έντο, ο οποίος ανακάλυψε τις στατίνες από τα φαρμακευτικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία (Σ.τ.Σ: τις χημικές δραστικές ουσίες που περιέχονται σε νεότερης γενιάς φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα), πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ένας πρώην μαθητής και συνάδελφός του.Οι στατίνες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από τις καρδιακές προσβολές ή τα εγκεφαλικά, συγκαταλέγονται στα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως.

Ο Κεϊτζί Χασούμι, καθηγητής και επί μακρόν συνεργάτης του Έντο, είπε ότι ο επιστήμονας πέθανε στις 5 Ιουνίου. “Το έργο του ήταν πραγματικά σπουδαίο. Οι στατίνες δεν υπήρχαν πριν από τον Έντο. Έχει την ίδια αξία και επιρροή όπως η ανακάλυψη της πενικιλίνης”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασούμι.

Το Johns Hopkins Medicine λέει ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν στατίνες.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν στατίνες και ότι η παγκόσμια αγορά για τις στατίνες είχε αξία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και αναμένεται αύξηση. Ο ερευνητής “ήταν ένας σκληρός, αυστηρός άνθρωπος, με διορατικότητα και υψηλή αντίληψη”, ήταν “ικανός να βλέπει την κρυμμένη ουσία των πραγμάτων”, είπε ο Χασούμι.

Γεννήθηκε το 1933 σε μια οικογένεια αγροτών στην επαρχία της βόρειας Ιαπωνίας.

Οι φιλοδοξίες του φάνηκαν από μικρή ηλικία χάρη στον παππού του, ο οποίος ενδιαφερόταν για την ιατρική και έγινε ένας “πολύ καλός κατ΄οίκον δάσκαλος”, όπως είχε γράψει σε μια αυτοβιογραφική του έκθεση ο ίδιος ο Έντο το 2008.

Ως φοιτητής ο Έντο ενδιαφέρθηκε για τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη και “εντυπωσιάστηκε πολύ” από το πόσες ζωές έσωσαν, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.

Ο Έντο πραγματοποίησε έρευνα στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 60 όταν η στεφανιαία καρδιακή νόσος ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

“Εβλεπα συχνά ασθενοφόρα που έρχονταν για να μεταφέρουν στο νοσοκομείο ηλικιωμένους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και αυτό με έκανε να καταλάβω τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης ενός φαρμάκου για τη μείωση της χοληστερίνης”, είχε πει.

Εργάστηκε στο Tokyo University of Agriculture and Technology και στην ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Sankyo, που σήμερα ανήκει στην Daiichi-Sankyo.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες από τις στατίνες έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια κάποιους από τους χρήστες τους να σταματήσουν να παίρνουν την ουσία.

“Είναι ασφαλείς οι στατίνες; Για τους περισσότερους ανθρώπους η απάντηση είναι ένα εκωφαντικό ναι, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 20 ετών αξίας δημοσιευμένης έρευνας του Τζον Χόπκινς το 2014”, ανέφερε το αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Ο Έντο ήταν ισχυρός υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ αλλά ποτέ δεν το πήρε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα