Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;
spot_img

Δείτε τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες μελέτες

Το 2022, περίπου το 16% των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων με καρκίνο σε όλο τον κόσμο ήταν κάτω των 50 ετών. Μεταξύ 1990 και 2019, η συχνότητα της νόσου σε ηλικία κάτω των 50 ετών αυξήθηκε κατά 79%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal το 2023. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι η αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί από γενετικούς παράγοντες, σύμφωνα με την Tracey Woodruff. διευθύντρια του προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο για την αναπαραγωγική υγεία και το περιβάλλον.

- Advertisement -

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις «πρώιμης έναρξης» συμβαίνουν σε πιο πλούσιες χώρες, λέει η Κάθριν Μπράντμπερι, ανώτερη ερευνήτρια στη Σχολή Υγείας πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Όκλαντ. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά επειδή οι νεότεροι πληθυσμοί είναι κυρίως μη καπνιστές, λέει η Mary Beth Terry, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Περίπου τα δύο τρίτα των καρκίνων σε ηλικία κάτω των 50 ετών εμφανίζονται σε γυναίκες, προσθέτει.

Το 2019, μερικοί από τους πιο συχνούς καρκίνους σε ηλικία κάτω των 50 ετών ήταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του δέρματος. Οι καρκίνοι πρώιμης έναρξης που αυξήθηκαν ταχύτερα μεταξύ 1990 και 2019 ήταν ο καρκίνος του προστάτη και οι καρκίνοι του ρινοφάρυγγα ή της τραχείας. Οι καρκίνοι του μαστού, του στομάχου και του εντέρου – μεταξύ άλλων – συνδέθηκαν με μερικούς από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια τρόφιμα θεωρούνται ένοχα

Το 2024, η Cancer Research UK και αρκετοί άλλοι οργανισμοί χρηματοδότησαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται Prospect το οποίο εξετάζει την παγκόσμια αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικία κάτω των 50 ετών. Η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αγγλία, όπου τα ποσοστά φαίνεται να αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή και το Πουέρτο Ρίκο. Η Prospect θα διερευνήσει μια ποικιλία παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κακής διατροφής.

Μια πτυχή της διατροφής που προκαλεί ανησυχία είναι η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο είναι καρκινογόνο της «Ομάδας 1», που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι προκαλεί τη νόσο στους ανθρώπους. Ο όρος «επεξεργασμένο» περιγράφει κρέατα που έχουν αλατιστεί, καπνιστεί, υποστεί ζύμωση ή ωριμάσει για να ενισχύσουν τη γεύση και τη μακροζωία τους – για παράδειγμα, ζαμπόν και μπέικον. Η κατανάλωση κρέατος γενικά έχει αυξηθεί σημαντικά στην παγκόσμια διατροφή τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία τα διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν αυτές οι ενώσεις διασπώνται στο σώμα, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του εντέρου, σύμφωνα με τη Sophia Lowes, ανώτερη υπεύθυνη πληροφοριών υγείας στο Cancer Research UK. Όμως, ενώ υπήρξαν ενδείξεις αυτού του μηχανισμού σε ποντίκια και αρουραίους, ήταν δύσκολο να φανεί το ίδιο σε μεγάλες ανθρώπινες μελέτες, λέει ο Marc Gunter, πρόεδρος στην επιδημιολογία και την πρόληψη του καρκίνου στη σχολή δημόσιας υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Ορισμένες μέθοδοι για το μαγείρεμα επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που προκαλούν επίσης κυτταρική βλάβη.

Ορισμένες μέθοδοι για το μαγείρεμα επεξεργασμένων κρεάτων –όπως το ψήσιμο στη σχάρα σε υψηλές θερμοκρασίες – μπορούν να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικές αμίνες, οι οποίες επίσης προκαλούν κυτταρική βλάβη, λέει ο Lowes, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια σαφής σχέση μεταξύ οποιουδήποτε τροφίμου και καρκίνου, επειδή οι διατροφικές μελέτες βασίζονται συχνά στην αυτοαναφορά. «Αυτό που πιστεύουμε ότι τρώμε και αυτό που πραγματικά τρώμε είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα», σύμφωνα με τον Turner στο Worldwide Cancer Research.

Ένας άλλος πιθανός διατροφικός παράγοντας κινδύνου είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), τα οποία αποτελούν το 50-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος. Παρασκευάζονται με συστατικά που σπάνια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική στο σπίτι και στη συνέχεια υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία μέσω κλασματοποίησης, υδρογόνωσης ή προσθήκης γεύσεων και χρωμάτων. Τα κοινά UPF περιλαμβάνουν ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και γλυκά.

Μια μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατατάσσονταν στην υψηλότερη πέμπτη θέση για κατανάλωση UPF είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από εκείνους της χαμηλότερης πέμπτης θέσης.

Αλλά δεν είναι χρήσιμο να συζητάμε τα UPF ως μια ενιαία ομάδα, επειδή ο όρος καλύπτει τόσα πολλά διαφορετικά τρόφιμα, λέει ο Bradbury στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ. Το ψωμί ολικής αλέσεως από το ράφι του σούπερ μάρκετ ταξινομείται ως UPF επειδή παράγεται βιομηχανικά – ωστόσο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, λέει ο Gunter. Ο κίνδυνος φαίνεται να έγκειται σε συγκεκριμένα συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα UPF.

Ένα συστατικό που έχει διερευνηθεί για σχέση με τον καρκίνο είναι η ασπαρτάμη. Το γλυκαντικό με λίγες θερμίδες είναι 200 ​​φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται συνήθως σε αναψυκτικά διαίτης και γιαούρτια με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Υπήρξαν ορισμένες μελέτες σε ζώα που υποδηλώνουν ότι η ασπαρτάμη έχει ορισμένες «προκαρκινικές ιδιότητες», αλλά το συμπέρασμα μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπάρχουν «οριστικές ενδείξεις» καρκινογένεσης στους ανθρώπους, λέει ο Gunter.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης τους αριθμούς Ε – πρόσθετα που χρησιμεύουν για να αλλάξουν τη γεύση, το χρώμα ή την υφή των τροφίμων – αλλά αυτός είναι ένας τομέας όπου «υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα», λέει ο Gunter.

Στη μελέτη των ΗΠΑ, δίαιτες υψηλότερες σε ποτά με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα, πουλερικά και προϊόντα θαλασσινών συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος με δίαιτες πλούσιες σε έτοιμα προς κατανάλωση ή θερμαινόμενα προϊόντα.

Kαρκίνος μαστού: Ένοχα τα πάντα χημικά από σκεύη και συσκευασίες τροφίμων

Η αύξηση του καρκίνου του μαστού σε ηλικία κάτω των 50 ετών δεν είναι μια νέα τάση, αλλά το μοτίβο των τελευταίων δεκαετιών είναι αξιοσημείωτο επειδή δεν φαίνεται να οφείλεται στους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως η παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Terry στο Columbia.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στους ενήλικες παγκοσμίως έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 1990. Το επιπλέον λίπος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αυξητικών ορμονών και τη φλεγμονή, λέει ο Lowes. Αυτά τα σήματα λένε στα κύτταρα να διαιρούνται πιο συχνά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για περισσότερους από δώδεκα τύπους καρκίνου.

Το υπερβολικό λίπος μπορεί επίσης να ενισχύσει ορισμένες ορμόνες του φύλου μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αλλά αυτό δεν εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα κάτω των 50 ετών, λέει ο Terry.

Μια ιδέα είναι ότι η αύξηση των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης θα μπορούσε να συνδεθεί με μια παγκόσμια μείωση της γονιμότητας, επειδή ο τοκετός σε μια ορισμένη ηλικία και ο θηλασμός θεωρούνται προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού. Η απόκτηση παιδιών πριν από την ηλικία των 30 ετών είναι «γενικά αποδεκτή» ως μείωση του κινδύνου της νόσου, λέει η Hannah Moody, διευθύντρια έρευνας και δέσμευσης στο Breast Cancer UK. Η πρώτη πλήρης εγκυμοσύνη αλλάζει μόνιμα τον ιστό του μαστού μιας γυναίκας με τρόπο που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη στον καρκίνο.

Επιπλέον, κάθε 12 μήνες που μια γυναίκα θηλάζει μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 4%, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Medicine . Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν πολλά παιδιά και τα θηλάζουν όλα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο.

Η προστατευτική επίδραση του θηλασμού δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι συνδέεται με την παρατεταμένη έκθεση στη σεξουαλική ορμόνη οιστρογόνο, η οποία επηρεάζει το πόσο συχνά διαιρούνται τα κύτταρα, λέει ο Moody. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει την ποσότητα των οιστρογόνων που κυκλοφορεί στο σώμα.

Ωστόσο, υπάρχει μια «πολύ υψηλή αύξηση» στους πρώιμους καρκίνους του μαστού ακόμη και σε χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά γονιμότητας, επομένως οι αναπαραγωγικοί παράγοντες από μόνοι τους δεν μπορούν να εξηγήσουν την τάση, σύμφωνα με τον Terry.

Μια άλλη εξήγηση είναι η έκθεση σε ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS), γνωστές και ως «για πάντα χημικές ουσίες». Αυτή η ομάδα χιλιάδων ενώσεων κάνει τα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα και βρίσκονται σε οτιδήποτε, από καλλυντικά μέχρι συσκευασίες τροφίμων και μαγειρικά σκεύη.

Οι χημικές ουσίες Forever δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες αυξάνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα ή μιμούμενοι την ορμόνη, λέει ο Moody. Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει «δια βίου επίδραση» στη μήτρα και κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, της εφηβείας ή της εγκυμοσύνης – στάδια ζωής όπου τα κύτταρα διαιρούνται γρήγορα, λέει ο Rainbow Rubin, διευθυντής επιστήμης στο Breast Cancer Prevention Partners.

Τα περισσότερα PFAS δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί, επομένως η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμα άγνωστη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μερικά από αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, λέει ο Moody. Μία μετα-ανάλυση οκτώ μελετών το 2022 έδειξε θετική συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και δύο τύπων PFAS που ονομάζονται υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ (PFHxS).

Το PFOA είναι ένα από τα «πρωτότυπα» για πάντα χημικά στο επίκεντρο του σκανδάλου PFAS με τη ρύπανση του νερού στις ΗΠΑ. Το καρκινογόνο της Ομάδας 1 έχει πλέον απαγορευτεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ίχνη PFOA στο αίμα τους λόγω της μακροζωίας της ένωσης και της χρήσης της για δεκαετίες. “Ο δεσμός άνθρακα-φθορίου στο PFAS είναι ένας από τους ισχυρότερους στη χημεία – γι’ αυτό επιμένουν στο περιβάλλον και στο σώμα μας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει ο Rubin.

Μετά το σκάνδαλο της ρύπανσης των υδάτων, οι κατασκευαστές χημικών έχουν στραφεί στην κατασκευή νέων τύπων PFAS όπως το PFHxS, που βρίσκονται πλέον στο περιβάλλον σε υψηλότερα επίπεδα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι το PFHxS σχετίζεται με υψηλότερη πυκνότητα μαστού, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η ένωση απαγορεύτηκε ουσιαστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023. Θα χρειαστεί «λίγος χρόνος για να καταλάβουμε» ποια από τα άλλα νεότερα PFAS είναι τα πιο επιβλαβή, λέει ο Rubin.

Καρκίνος του δέρματος: Ο ήλιος νούμερο 1 αιτία

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος είναι το ηλιακό έγκαυμα, λέει ο James Larkin, σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στις μονάδες δέρματος και ουρολογίας του νοσοκομείου Royal Marsden.

Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται από υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και προκαλείται κυρίως από ακτίνες UVB μικρότερου μήκους κύματος. Οι ακτίνες UVA – οι οποίες έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα – μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το DNA, το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν σε μη φυσιολογική λειτουργία πρωτεϊνών, μετατρέποντας τα κύτταρα σε καρκινικά, εξηγεί ο Larkin. Εκστρατείες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να αναζητούν σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός, να εφαρμόζουν και να ξαναβάζουν αντηλιακό και να φορούν προστατευτικά ρούχα.

«Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι συμμορφώνονται με τη γνώση; Και δεν είμαι πραγματικά σίγουρος ότι υπάρχουν δεδομένα υψηλής ποιότητας σχετικά με το αν παίρνουν τη συμβουλή στα σοβαρά ή όχι», λέει ο Larkin.

Ο Turner λέει: «Υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες εκεί έξω σχετικά με την ευαισθητοποίηση του δέρματος, αλλά δεν φθάνουν σε όλους και μερικές από τις ζημιές έχουν γίνει πριν από δεκαετίες».

Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν αντηλιακές και αντηλιακές μεθόδους, αλλά τείνουν επίσης να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, λέει η Catherine Olsen, ανώτερη ερευνήτρια στην ομάδα ελέγχου του καρκίνου του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών QIMR Berghofer στο Μπρίσμπεϊν.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει υπερδιάγνωση του καρκίνου του δέρματος μελανώματος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν παρόμοια παρά τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων. Η θεωρία είναι ότι περισσότερες δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου δέρματος, σε συνδυασμό με χαμηλότερες ράβδους για τη διεξαγωγή βιοψιών και μειωμένα όρια για την επισήμανση μιας βλάβης ως καρκινικής, οδηγούν σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Με δερματικές βλάβες σε πρώιμα στάδια, ακόμη και καλά εκπαιδευμένοι δερματοπαθολόγοι μπορεί να δυσκολεύονται να καταλάβουν εάν κάτι είναι καρκίνος ή όχι, λέει η Marianne Berwick, διακεκριμένη καθηγήτρια στο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού. Η ακρίβεια μιας διάγνωσης εξαρτάται επίσης από το πόσο μεγάλο μέρος της βλάβης αφαιρείται και πόσο καλά έχει αφαιρεθεί, προσθέτει.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διακοπής του καπνίσματος, μειώνοντας το αλκοόλ, διατηρώντας ένα υγιές βάρος, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και μένοντας ασφαλείς στον ήλιο, λέει ο Lowes.

Ο καρκίνος ήταν ανέκαθεν πολύ περισσότερο από τη νόσο των ηλικιωμένων, λέει η Lynn Turner, διευθύντρια έρευνας στην Worldwide Cancer Research.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας έξυπνος τρόπος να κρατάτε το πιρούνι σας για να τρώτε λιγότερο

Ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν τρώτε γρήγορα παχαίνετε πιο εύκολα και παραθέτουν έξυπνες συμβουλές για να μειώσετε το ρυθμό σας και συνεπώς ή να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας ή και να αδυνατίσετε

Το τρόφιμο που απελευθερώνει στο στόμα χιλιάδες μικροπλαστικά – Ευρήματα πειράματος

Τι ανακάλυψαν ερευνητές από την Καλιφόρνια - «Κανένας παρασκευαστής δεν θα σου πει όλα τα συστατικά του»
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα