Καρκινοπαθής από τη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει γνωστό ζαχαροπλαστείο – Η απάντηση της επιχείρησης.
Άλλη μία σοβαρή καταγγελία δέχθηκε σήμερα το Cibum. Καταναλώτρια από την Περαία Θεσσαλονίκης, καρκινοπαθής κατήγγειλε την παρουσία πλαστικών κομματιών σε σοκολατάκια, που αγόρασε στις 23 Ιανουαρίου, από γνωστό ζαχαροπλαστείο-παρασκευαστήριο της περιοχής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος πανικός για το μολυσμένο τυρί – Σοβαρός κίνδυνος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca Cola: «Σταματήστε την κατανάλωση» – Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακαλούν αναψυκτικά του αμερικάνικου κολοσσού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Καλλιθέας: Ξένο σώμα “αγνώστου ταυτότητας” σε συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας – Καταγγελία στο cibum (φωτο)
Η αναγνώστρια του Cibum αγόρασε 600 gr γλυκά σοκολάτας με πορτοκάλι ως πιο υγιεινά, από τα υπόλοιπα γλυκά του ζαχαροπλαστείου, αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι περιέχουν πολύ μικρά πλαστικά διαφανή κομμάτια (πιθανότατα από διαφανή σακούλα) τα οποία δεν ήταν ορατά με το μάτι ωστόσο αντιλήφθηκε την παρουσία τους στο στόμα της. Δυστυχώς είχε καταναλώσει αρκετά πριν το καταλάβει, “ήταν πολύ μικρά τα κομμάτια” μας είπε, θεωρώντας ότι τα σκληρά κομμάτια είναι μέρη από το γλάσο στο πορτοκάλι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαρροές καρκινογόνου φορμαλδεΰδης σε δύο μάσκαρα πολύ γνωστών οίκων – Εργαστηριακή δοκιμή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε ότι το αβοκάντο σας έχει ωριμάσει
Οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές που υποψιάζονται ότι έχουν καταπιεί πλαστικό να συμβουλευτούν επαγγελματία υγείας. Αυτό έπραξε και η καταναλώτρια η οποία μόλις αντιλήφθηκε το πρόβλημα κάλεσε το κέντρο δηλητηριάσεων. Την συμβούλεψαν να πιει γάλα, -όπως η ίδια δήλωσε- για να κάνει εμετό εάν έχει δηλητηριαστεί. Και έτσι και έγινε. Η καταναλώτρια ήπιε ένα ποτήρι γάλα και έκανε δύο εμετούς χωρίς να έχει δυσανεξία στο γάλα και όπως μας είπε, αυτό αποδεικνύει ότι δηλητηριάστηκε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι περιέχουν οι φρυγανιές και πόσο υγιεινές είναι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι
Η αναγνώστρια του Cibum μας ρώτησε πώς να κινηθεί και, εάν και το έχουμε ξαναγράψει, να επαναλάβουμε για άλλη μία φορά, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να κάνετε καταγγελία στον ΕΦΕΤ για θέματα ασφάλειας τροφίμων, είτε τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 11717, είτε ταχυδρομικά (Λεωφόρος Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 115 26, Αθήνα) είτε ηλεκτρονικά, ή με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Κέντρο Λήψης Αναφορών ή στα γραφεία των Περιφερειακών Δ/νσεών του. Και βέβαια καλό θα είναι να ενημερωθεί και το ζαχαροπλαστείο προκειμένου να αποσύρει την εν λόγω παρτίδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε παγωμένο νερό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για επικίνδυνη παιδική τροφή
Η απάντηση του ζαχαροπλαστείου
Η καταγγέλλουσα κάλεσε και το ζαχαροπλαστείο προκειμένου να τους ενημερώσει για το εύρημα και να αποσύρουν τα μολυσμένα γλυκά για να προστατευθούν οι πελάτες του. Ωστόσο το πολύ γνωστό ζαχαροπλαστείο αμφισβήτησε την καταγγελία, αρνήθηκε να αποσύρει την παρτίδα λέγοντας : “Τι λέτε που θα αποσύρουμε τα σοκολατάκια για ένα μεμονωμένο περιστατικό” και μάλιστα την επέπληξαν ισχυριζόμενοι ότι εάν η καταγγελία είναι αληθής δεν έπρεπε να καταναλώσει 10 γλυκά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τσίχλες που προκαλούν δηλητηρίαση και παραισθήσεις
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παρουσία πλαστικών κομματιών σε τρόφιμα
Η κατάποση κομματιών πλαστικού μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο ή δυσκοιλιότητα καθώς το σώμα σας προσπαθεί να το αποβάλει. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση μετά την κατάποση πλαστικών λόγω ορισμένων πρόσθετων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους. Τέλος εάν κατά λάθος φάτε τοξικά πλαστικά όπως το PVC (χλωριούχο πολυβινύλιο), το οποίο περιέχεται σε πολλές πλαστικές μεμβράνες που πωλούνται στην Ελλάδα, μπορεί να εμφανίσετε ζάλη, πονοκέφαλο, αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και συμπτώματα δηλητηρίασης, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνετε.
Η μόλυνση από πλαστικό, είναι πιθανό να προκληθεί κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία των προϊόντων σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό microplastics, η οποία με στοιχεία από το RASFF, επιβεβαίωσε την παρουσία πλαστικών στην ευρωπαϊκή τροφική αλυσίδα. Το πλαστικό ήταν το τρίτο πιο αναφερόμενο ξένο σώμα σε τρόφιμα και ζωοτροφές για αυτή την τετραετία, μετά το γυαλί και το μέταλλο. Τα πιο κοινά προϊόντα διατροφής που περιέχουν πλαστικά ξένα σώματα είναι μπισκότα, ψωμί, σοκολάτα, λουκάνικα, παιδικές τροφές, και τροφές για κατοικίδια. Ενώ τα πλαστικά βρίσκονται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, οι αναφορές περιλαμβάνουν επίσης κατεψυγμένα λαχανικά, κρέας και φιλέτα ψαριού.
H παρουσία πλαστικών κομματιών στα τρόφιμα, είναι ένας συχνός λόγος παραπόνων των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι ο κολοσσός fast food McDonald’s αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη όταν πελάτης της αλυσίδας «σχεδόν πνίγηκε» από ένα «τεράστιο» κομμάτι πλαστικής μεμβράνης που βρέθηκε σε παγωτό McFlurry. Επίσης η Kraft Heinz ανακοίνωσε οικειοθελή ανάκληση περίπου 83.800 συσκευασιών επεξεργασμένων φετών τυριού Kraft Singles μετά από πολλά παράπονα από καταναλωτές που εντόπισαν πλαστικά κομμάτια μεμβράνης στις φέτες τυριού, έξι από τους οποίους είπαν ότι παραλίγο να πνιγούν. Όπως αποκαλύφθηκε το θέμα προέκυψε, μετά από πρόβλημα σε μηχανή περιτυλίγματος
Ενώ η παρουσία ξένου σώματος σε τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική πρόσκρουση, απόφραξη ή διάτρηση (που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως η περιτονίτιδα). Εκθέσεις από τη δεκαετία του 1980 εκτιμούν ότι το 14% των παραπόνων για ξένα σώματα, είχαν ως αποτέλεσμα ασθένεια. Εκτός από τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, οι φυσικοί κίνδυνοι μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες λόγω αστοχιών στην παραγωγή, κατεστραμμένου εξοπλισμού και μειωμένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Επιπλέον στο παρελθόν, έχουν αναφερθεί προβλήματα με μόλυνση λιπαρών τροφίμων όπως το τυρί και το κρέας από φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στις οικιακές μεμβράνες τύπου PVC.
*Το cibum δημοσιεύει στο παρόν άρθρο την καταγγελία καταναλωτή “ως έχει” χωρίς εγγυήσεις πληρότητας, ακρίβειας, χρησιμότητας ή επικαιρότητας και παρότι έχει διερευνήσει στο δυνατό την αλήθεια της καταγγελίας δεν μπορεί να εγγυηθεί την αλήθεια της περιγραφής των γεγονότων και των φωτογραφιών που την συνοδεύουν και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή σκοπιμότητα στο περιεχόμενό της.