Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΟΠ-ΠΓΕ: Τα προϊόντα μας μπορούν να κυριαρχήσουν στις διεθνείς αγορές δήλωσε στη βουλή ο Σταμενίτης

ΑρχικήΝέαΠΟΠ-ΠΓΕ: Τα προϊόντα μας μπορούν να κυριαρχήσουν στις διεθνείς αγορές δήλωσε στη βουλή ο Σταμενίτης
spot_img

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη». Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, κλείνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει υπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό για μια «επιθετική πολιτική» που σημαίνει μεγαλύτερη προστασία, ενίσχυση και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων. «Τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ είναι σημαντικό τμήμα του οικονομικού κεφαλαίου που δημιουργεί ο πρωτογενής τομέας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οικονομικά οφέλη της παραγωγής των προϊόντων αυτών, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι για τη χώρα μας πολύ μεγάλα και αποτελούν και τη ναυαρχίδα του ελληνικού brand, γιατί η πιστοποίηση, η αξιοπιστία που τα συνοδεύει δίνουν πρόσθετο όπλο, γι αυτά, στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Σταμενίτης και προσέθεσε: «χρέος λοιπόν είναι, αυτές τις κατηγορίες των προϊόντων να τις θωρακίσουμε, με τον καλύτερο έλεγχο της παραγωγής και της εμπορίας αυτών και τη βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου». Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι εκσυγχρονίζεται το σύστημα ελέγχου της χρήσης των ενδείξεων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, ότι ενισχύεται το σύστημα ελέγχου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί ναι είναι αποτελεσματικοί. Εισάγονται επίσης συγκεκριμένες υποχρεώσεις για εκείνους που θέλουν να παράγουν, που επιθυμούν να διακινήσουν και να συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

«Τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη είναι μοναδικά. Ελιά, λάδι, οίνος, αμπέλι, φέτα και γιαούρτι, μελισσοκομικά προϊόντα και άλλα. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στις διεθνείς αγορές, με όλα τα οφέλη που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την οικονομία και για τους ίδιους τους παραγωγούς. Και αν θέλετε, συνολικά για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Αλλά και για τον χαρακτήρα που οραματιζόμαστε ότι αυτός πρέπει να έχει. Και ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι πολιτικές που εφαρμόσαμε. Πάταξη ελληνοποιήσεων, έλεγχος, αξιοποίηση της τεχνολογίας και εξωστρέφεια είναι βασικά σημεία της στρατηγικής μας που επιχειρεί να προστατέψει τα ελληνικά προϊόντα και τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΠΙΠ. Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί εν πολλοίς το σχέδιο νόμου», είπε ο κ. Σταμενίτης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενισχύει τη θέση των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), υποστηρίζει τις ομάδες παραγωγών των προϊόντων αυτών, θεσπίζοντας ειδικό σύστημα αναγνώρισης. Επίσης ότι διασφαλίζει την αυθεντικότητα των προϊόντων αυτών προστατεύοντας τους καταναλωτές από απάτες και τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο γιατί οι κυρώσεις και ποινές που εισάγονται, είναι ελαφρύτερες, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, είναι κυρώσεις που ισοδυναμούν με ατιμωρησία. Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτείται ενιαίος μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει την ασφάλεια στα τρόφιμα και τα προϊόντα ΠΟΠ.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ελλιπές, με κενά, με αποσπασματικές και ασαφείς διατάξεις και ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει, κυρίως το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, της νοθείας, και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίος φορέας που θα κάνει τους ελέγχους και θα επιβάλλει ποινές και πρόστιμα στους παραβάτες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς είπε ότι στρατηγικός στόχος και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η «εξωστρέφεια», η οποία στην αντίληψη της κυβέρνησης σημαίνει το πώς θα ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο παράγουν για εξαγωγή. Και «όσο η παραγωγή οργανώνεται από τα μονοπώλια, η ικανοποίηση των αναγκών του λαού θα βρίσκεται στο περιθώριο», γιατί αυτό επιβάλλει η κερδοφορία τους.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας επανέλαβε τις επιφυλάξεις του κόμματος του για διατάξεις που «δεν εξασφαλίζουν τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος». Επισήμανε δε ότι υπάρχει σωρεία υποθέσεων παραβάσεων που εδώ και καιρό βρίσκονται στα συρτάρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, επειδή ο Οργανισμός είναι υποστελεχωμένος και χωρίς την απαιτούμενη υποδομή για να διενεργήσει ελέγχους στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ζεϊμπέκ Χουσεΐν είπε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ελλειμματικές διαδικασίες για τη διενέργεια ελέγχων της ποιότητας των ΠΟΠ προϊόντων και τροφίμων. Ο βουλευτής ζήτησε ενίσχυση, αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού και ενδυνάμωση των διοικητικών μέτρων για την επιβολή κυρώσεων, όπου υπάρχουν παραβάσεις.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός είπε το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και τον αγροτικό κόσμο. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είτε μειώνει τις ποινές είτε τις καθιστά ασαφείς.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης είπε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίος φορέας που θα διενεργεί τους ελέγχους, θα επιβάλλει ποινές και κυρώσεις και θα είναι απόλυτα αρμόδιος για την απονομή των σημάνσεων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος ελέγχου στην πρωτογενή παραγωγή, στις εισαγωγές τροφίμων και ζώων, στην τυποποίηση, στη σήμανση και στη διανομή. Επίσης ότι μια υπηρεσία με τεράστια λειτουργικά προβλήματα «βαπτίζεται» κεντρική αρμόδια αρχή που θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τους ελέγχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο