Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η νηστεία μπορεί να προφυλάξει από μολύνσεις

ΑρχικήΝέαΠώς η νηστεία μπορεί να προφυλάξει από μολύνσεις
spot_img

cibum team

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η νηστεία πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε βακτήρια Salmonella enterica, προστατεύουν τα ποντίκια από την ανάπτυξη πλήρους μόλυνσης.

Οι ερευνητές της μελέτης πιστεύουν ότι η προστασία οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των ποντικών. ο ερευνητής Bruce Vallance και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν ο ερευνητής Bruce Vallance και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, τα ποντίκια έκαναν νηστεία 48 ώρες πριν και κατά τη διάρκεια της στοματικής μόλυνσης με Salmonella enterica serovar Typhimurium, μια κοινή αιτία τροφικής νόσου στους ανθρώπους.

Η νηστεία μείωσε τα σημάδια της βακτηριακής λοίμωξης σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν κανονικά. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι ποντίκια, που ήταν νηστικά, εξάλειψαν σχεδόν όλες τις βλάβες και τη φλεγμονή του εντερικού ιστού.

Ωστόσο, όταν στα ζώα, που έκαναν νηστεία, δόθηκε τροφή ξανά για μια ημέρα, παρατηρήθηκε η γρήγορη δραματική αύξηση του αριθμού της σαλμονέλας και η αυξημένη διείσδυση στο εντερικό τοίχωμα. Όμως, αρά την αύξηση του αριθμού των βακτηρίων και της εισβολής στο εντερικό τοίχωμα, η σχετιζόμενη φλεγμονή ήταν ακόμα μειωμένη σε σύγκριση με το φυσιολογικό.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι κάποια από την προστασία που παρατηρήθηκε σε ποντίκια, που δεν έλαβαν τροφή, οφείλεται στην επίδραση της νηστείας στο μικροβίωμα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης πειράματα χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό βακτήριο, το Campylobacter jejuniand, επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της νηστείας δεν περιορίζονται στη σαλμονέλα.

Οι ερευνητές λένε ότι η εργασία τους τονίζει τον ρόλο των τροφίμων στη ρύθμιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ξενιστή, των εντερικών παθογόνων και του μικροβιώματος του εντέρου. Όταν τα τρόφιμα είναι περιορισμένα, φαίνεται ότι το μικροβίωμα δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά που παραμένουν, εμποδίζοντας τα παθογόνα να αποκτήσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να μολύνουν τον ξενιστή.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, η ομάδα πιστεύει ότι η προσαρμογή της πρόσληψης τροφής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για τη ρύθμιση των μολυσματικών ασθενειών στο μέλλον.

Πηγή: slashgear.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα