Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η νηστεία μπορεί να προφυλάξει από μολύνσεις

ΑρχικήΝέαΠώς η νηστεία μπορεί να προφυλάξει από μολύνσεις
spot_img

cibum team

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η νηστεία πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε βακτήρια Salmonella enterica, προστατεύουν τα ποντίκια από την ανάπτυξη πλήρους μόλυνσης.

Οι ερευνητές της μελέτης πιστεύουν ότι η προστασία οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των ποντικών. ο ερευνητής Bruce Vallance και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν ο ερευνητής Bruce Vallance και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, τα ποντίκια έκαναν νηστεία 48 ώρες πριν και κατά τη διάρκεια της στοματικής μόλυνσης με Salmonella enterica serovar Typhimurium, μια κοινή αιτία τροφικής νόσου στους ανθρώπους.

Η νηστεία μείωσε τα σημάδια της βακτηριακής λοίμωξης σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν κανονικά. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι ποντίκια, που ήταν νηστικά, εξάλειψαν σχεδόν όλες τις βλάβες και τη φλεγμονή του εντερικού ιστού.

Ωστόσο, όταν στα ζώα, που έκαναν νηστεία, δόθηκε τροφή ξανά για μια ημέρα, παρατηρήθηκε η γρήγορη δραματική αύξηση του αριθμού της σαλμονέλας και η αυξημένη διείσδυση στο εντερικό τοίχωμα. Όμως, αρά την αύξηση του αριθμού των βακτηρίων και της εισβολής στο εντερικό τοίχωμα, η σχετιζόμενη φλεγμονή ήταν ακόμα μειωμένη σε σύγκριση με το φυσιολογικό.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι κάποια από την προστασία που παρατηρήθηκε σε ποντίκια, που δεν έλαβαν τροφή, οφείλεται στην επίδραση της νηστείας στο μικροβίωμα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης πειράματα χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό βακτήριο, το Campylobacter jejuniand, επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της νηστείας δεν περιορίζονται στη σαλμονέλα.

Οι ερευνητές λένε ότι η εργασία τους τονίζει τον ρόλο των τροφίμων στη ρύθμιση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ξενιστή, των εντερικών παθογόνων και του μικροβιώματος του εντέρου. Όταν τα τρόφιμα είναι περιορισμένα, φαίνεται ότι το μικροβίωμα δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά που παραμένουν, εμποδίζοντας τα παθογόνα να αποκτήσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να μολύνουν τον ξενιστή.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, η ομάδα πιστεύει ότι η προσαρμογή της πρόσληψης τροφής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για τη ρύθμιση των μολυσματικών ασθενειών στο μέλλον.

Πηγή: slashgear.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων: Η νέα εξίσωση – Του Νίκου Γδοντέλη

Γιατί τα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων είναι "ορφανά" χωρίς το Food Safety Culture.

Συσκευασίες επόμενης γενιάς: Επιστημονική ανασκόπηση για τη μετατροπή της συσκευασίας

Η επανάσταση στις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες είναι κοντά, λένε οι ειδικοί.

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα