Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να ενισχύσετε την όσφρηση και τη γεύση

ΑρχικήΝέαΠώς να ενισχύσετε την όσφρηση και τη γεύση
spot_img

cibum team

Το φαγητό είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες που έχουμε. Παίρνοντας μια μυρωδιά από το αγαπημένο σας πιάτο ή μια μόνο μπουκιά από το επιδόρπιο σας μπορεί να σας κατακλύσει αμέσως συναίσθημα-ευτυχία, άνεση, απόλυτη χαρά.

Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο από αυτό, σκεφτείτε το ξανά: Μπορείτε πραγματικά να ενισχύσετε τις αισθήσεις σας διδάσκοντας τον εαυτό σας να εντοπίζει περισσότερες μυρωδιές και γεύσεις. Ακόμα κι αν χάσετε κάποια από την ευαισθησία σας λόγω ηλικίας, αλλεργιών ή ιών, να έχετε κατά νου ότι μπορείτε πάντα να τα πάρετε πίσω με δουλειά, υπομονή και πολύ μυρωδιά. Μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, αλλά δεν είναι δύσκολο να το κάνετε και σίγουρα δεν θα διαρκέσει όσο νομίζετε.

«Δεν θα γίνει η μεγάλη αλλαγή σε μια εβδομάδα», λέει ο Pam Dalton, ανώτερος επιστήμονας χημειοαισθησίας στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια. «Αλλά βλέπουμε αλλαγές ευαισθησίας τόσο πάνω, όσο και κάτω μέσα σε μια εβδομάδα».

Η στενή σχέση γεύσης και οσμής

Η θέση του στόματος ακριβώς κάτω από τη μύτη σας κάνει τα οσφρητικά και γευστικά σας συστήματα στενά συνυφασμένα. Τόσο πολύ που συνήθως λειτουργούν παράλληλα. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά μας να μυρίζουμε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Πρώτον, υπάρχει η μυρωδιά που παίρνουμε με τη μύτη μας. Κάθε φορά που μετακινείτε το ρύγχος σας κοντά σε ένα λουλούδι ή μια ψημένη πιατέλα τηγανητές πατάτες, εισπνέετε μόρια μέσα από τα ρουθούνια σας, τραβώντας τα μέχρι το οσφρητικό επιθήλιο. Αυτό είναι ένα κομμάτι υποδοχέων οσμής, που μετατρέπουν τα ερεθίσματα σε σήματα που ταξιδεύουν κατά μήκος της οσφρητικής οδού στο δρόμο τους προς τον εγκέφαλο.

Αλλά υπάρχει μια συντόμευση για το οσφρητικό επιθήλιο. Η μύτη και το στόμα μας συνδέονται με τους αεραγωγούς μας, πράγμα που σημαίνει ότι κομμάτια από όλα όσα μασάμε και καταπίνουμε παίρνουν έναν «αυτοκινητόδρομο» ταχείας μεταφοράς απευθείας σε αυτό το πολύ ευαίσθητο μπουκέτο υποδοχέων οσμής καθώς καταπίνουμε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν τρώνε ή πίνουν κάτι, σκέφτονται όλη αυτή την αίσθηση ως γεύση, ενώ στην πραγματικότητα μια τεράστια ποσότητα οφείλεται πραγματικά στη μυρωδιά», λέει ο Dalton, ο οποίος εξηγεί ότι έως και το 80 % των όσων βιώνουμε όταν χαλαρώνουμε είναι οσφρητικά ερεθίσματα και όχι γεύση.

Όλες οι μέθοδοι της παρακάτω λίστας είναι καλές για την ένταση τόσο της προσφοράς όσο και της αίσθησης της γεύσης, όπως με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε. Ακόμα, αν θέλετε να εργαστείτε μόνο σε ένα, θα μπορούσατε επίσης να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στους υποδοχείς μυρωδιά σας.

«Το γευστικό μας σύστημα περιορίζεται στις ιδιότητες της γεύσης, μπορεί να μας δώσει γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και ουμάμι. Ενώ το οσφρητικό σύστημα μπορεί να μας δώσει κυριολεκτικά 100.000 διαφορετικές οσμές, είναι πολύ πιο περίπλοκο», λέει ο Dalton.

Αλλά προτού ξεκινήσετε το ταξίδι της συναισθηματικής ευαισθησίας σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την αίσθηση της γεύσης και των προσώπων. Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε, δεν θα καταλήξετε με να έχετε την ίδια όσφρηση με ένα κυνηγόσκυλο, επειδή είμαστε περιορισμένοι από τα ατομικά μας σώματα-αυτό που ο Ντάλτον αποκαλεί «υλικό» σας.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να πάτε στο κατάστημα και να αγοράσετε μια μύτη με περισσότερους οσφρητικούς υποδοχείς ή μια γλώσσα με μεγαλύτερη ευαισθησία στις γεύσεις. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενημερώσετε το λογισμικό σας, με άλλα λόγια, να επανασυνδέσετε τον εγκέφαλό σας για να εντοπίσετε ευκολότερα τα αισθητήρια ερεθίσματα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Το να κρατάτε σημειώσεις είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης και απαιτεί να πάρετε ένα σημειωματάριο – ένα win-win.

Ξεκινήστε κάνοντας διαλείμματα στην καθημερινή σας ζωή για να σταματήσετε και δώστε προσοχή στις μυρωδιές γύρω σας. Κλείστε τα μάτια σας, εισπνεύστε και προσπαθήστε να τα εντοπίσετε. Μόλις το κάνετε, βγάλτε το ημερολόγιο μυρωδιάς σας και περιγράψτε αυτό που μυρίσατε (καλό ή κακό) με όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Η ευαισθητοποίηση των μυρωδιών που γενικά θολώνουν στο παρασκήνιο των ρουτίνων μας θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να τα επισημάνει πιο εύκολα την επόμενη φορά που θα έρθουν.

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με το φαγητό. Κάθε φορά που τρώτε κάτι, που δεν έχετε προετοιμάσει, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε όλα τα στοιχεία που δοκιμάζετε και να τα περιγράψετε. Και αν εντοπίσετε κάτι και δεν ξέρετε τι είναι, ρωτήστε έναν σερβιτόρο ή τον σεφ για αυτό. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε νέες γεύσεις και να διευρύνετε το φάσμα των στοιχείων που μπορείτε να εντοπίσετε. Εάν τρώτε κάτι που φτιάξατε ή βοηθήσατε στην προετοιμασία, δοκιμάστε να περάσετε τη λίστα των συστατικών στο κεφάλι σας καθώς προσπαθείτε να προσδιορίσετε όλες τις γεύσεις.

Ο Jiyoon Han, ένας κύριος σκοπευτής και συνιδρυτής της Bean & Bean, μιας εταιρείας ψησίματος καφέ στη Νέα Υόρκη, μας πηγαίνει ακόμη παραπέρα.

«Δοκιμάστε τόσα πολλά διαφορετικά τρόφιμα και ποτά. Αν δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τροπικά φρούτα όπως τα λύκια, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσα να συνδέσω μια συγκεκριμένη γεύση ή μυρωδιά με τα λίτσι», λέει. Από την εμπειρία της, το να είναι περίεργη και να δοκιμάζει νέες κουζίνες και τρόφιμα την βοήθησε ως φουσκωτή – επαγγελματία δοκιμαστή καφέ.

Καταγράφοντας την περιγραφή μιας μυρωδιάς ή γεύσης, πώς σας έκανε να νιώθετε, την πηγή, την έντασή της και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει τραβήξει την προσοχή σας, σας βοηθά να μετατρέψετε την εμπειρία σας σε μια πιο συγκεκριμένη ανάμνηση. Όποτε υπάρχει η πρόθεση να ηχογραφήσετε κάτι – ειδικά σε χειρόγραφα – ενισχύετε τη νοητική σύνδεση με αυτό.

Επαναφέρετε τις αισθήσεις σας

Το παιδικό σας σπίτι έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά. Πιθανότατα δεν το είχατε συνειδητοποιήσει όταν ζούσατε εκεί, αλλά αφού φύγατε, κάθε φορά που το επισκέπτεστε σας χτυπάει σαν σφυρί τη στιγμή που ανοίγετε την εξώπορτα.

«Η μύτη λειτουργεί αρκετά καλά σε δυναμικά περιβάλλοντα – είναι ένας ανιχνευτής διαφορών», λέει ο Dalton. «Ο λόγος που προσαρμοζόμαστε και δεν μυρίζουμε κάτι για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα σε ένα λεπτό συνήθως, είναι επειδή υποτίθεται ότι μας λέει τι αλλάζει, όχι αυτό που είναι πάντα το ίδιο».

Οι μύτες μας απευαισθητοποιούνται σε μια μυρωδιές μετά από λίγο καιρό, η οποία μπορεί να είναι πρόβλημα αν δοκιμάζετε κρασί ή εάν η δουλειά σας απαιτεί να έχετε μια έντονα οξεία μύτη. Κάθε φορά που αισθάνεστε μυρωδιές γύρω σας να γίνονται βαρετές, δώστε στον εαυτό σας κάτι έντονο ή οικείο για να μυρίσει, ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε την ευαισθησία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα βρείτε μικροσκοπικές κατσαρόλες με αφέψημα καφέ σε καταστήματα αρωμάτων.

Κρατήστε τη ζεστό και υγρό

Οι μύτες μας λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ζεστό και ο αέρας έχει ένα ορισμένο επίπεδο υγρασίας. Σε πολύ κρύο, ξηρό αέρα, οι μυρωδιές μας δεν λειτουργούν πολύ καλά. Οι ερευνητές δεν είναι τόσο σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

«Έχουμε ένζυμα στη ρινική βλέννα μας που μπορούν να διασπάσουν μόρια οσμών – αυτή είναι μία από τις λειτουργίες τους», εξηγεί ο Ντάλτον. «Αλλά μπορούν επίσης να παγιδεύσουν και να συγκρατήσουν τις μυρωδιές, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να μυρίζετε κάτι παρόλο που δεν είστε πλέον σε αυτό το περιβάλλον, επειδή απλώς επανασυνδέονται με τους υποδοχείς».

Αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να εντοπίζετε τις μυρωδιές που είναι πραγματικά γύρω σας.

Κόψε το κάπνισμα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσο πιο υγιείς είστε, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να μυρίζετε και να δοκιμάζετε.

Όλοι οι ρύποι ερεθίζουν τους υποδοχείς της μυρωδιάς σας και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά σας να εντοπίζετε τις οσμές. Δεδομένου ότι το κάπνισμα μεταφέρει ρύπους απευθείας στους αεραγωγούς σας, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να μείνετε μακριά από αυτό. Ο Ντάλτον λέει ότι πρέπει να γίνει ακόμη έρευνα για το αν το άτμισμα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν κόψει το κάπνισμα αναφέρουν ότι απολαμβάνουν τις γεύσεις πολύ περισσότερο.

Πηγή: popsci.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα