cibum team
Ο Αλεξάντερ Μπίσμαρκ βρισκόταν σε ένα χωριουδάκι της Κρήτης και απολάμβανε τις καλοκαιρινές διακοπές του, απολαμβάνοντας το ειδυλλιακό τοπίο, αλλά και… τα κοπάδια από τις κατσίκες, που έβοσκαν.
Και κάπου εκεί του ήρθε μια πολύ πρωτότυπη έμπνευση: χαρτί από την… κοπριά της κατσίκας!
Ναι, καλά διαβάσατε! Ο καθηγητής στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα περιττώματα των ζώων όχι για φυσικό λίπασμα αλλά για να φτιάξει χαρτί!
Η ιδέα του Γερμανού χημικού βασίζεται στη διαπίστωση ότι τα ζώα τρώνε τη βιομάζα (π.χ. τα χόρτα) που περιέχει κυτταρίνη, τη μασάνε καλά, τη διαλύουν με ένζυμα και οξέα στο στομάχι τους και τελικά την αποβάλλουν με μορφή κοπριάς.
Ανάλογα με το ζώο, έως το 40% της κοπριάς αποτελείται από κυτταρίνη, η οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να απομονωθεί από την κοπριά.
Στη συνέχεια η επεξεργασία αυτής της κυτταρίνης για να γίνει χαρτοπολτός απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερες χημικές ουσίες από ό,τι αν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το ξύλο μιας και τα ζώα έχουν ήδη μασήσει το φυτό και το έχουν επεξεργαστεί.
Ο Αλεξάντερ Μπίσμαρκ και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν με την κοπριά από τις κατσίκες, αλλά προχώρησαν σταδιακά σε περιττώματα από μεγαλύτερα ζώα, όπως άλογα, αγελάδες και τελικά ελέφαντες. Βασική τους σκέψη είναι ότι τα πάρκα στην Αφρική όπου ζουν εκατοντάδες ελέφαντες παράγουν καθημερινά πολλούς τόνους, ενώ ανάλογα βουνά κοπριάς παράγουν οι τεράστιες φάρμες βοοειδών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Το χαρτί από κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως για την παραγωγή φύλλων χαρτιού για γράψιμο, για την δημιουργία φίλτρων καθαρισμού του νερού, για την ενίσχυση των σύνθετων πολυμερών κ.α. Οι ερευνητές εξετάζουν, επίσης, κατά πόσο είναι δυνατό να κάνουν την όλη διαδικασία ακόμη πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, παράγοντας πρώτα βιοαέριο και στη συνέχεια απομονώνοντας τις ίνες της κυτταρίνης. Το βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή θερμότητας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απίστευτο: Κόμπρα δάγκωσε και σκότωσε chef 20 λεπτά μετά τον αποκεφαλισμό!
Η επιδημία Giardiasis στην Ιταλία από μολυσμένο νερό βρύσης
ΗΠΑ: Η Dole ανακαλεί συσκευασίες με φρέσκο μαϊντανό λόγω E.coli
Δηλητηρίαση 14 θαμώνων σε εστιατόριο από μονοξείδιο του άνθρακα στο Χονγκ Κονγκ
Μόλυνση τροφίμων: Ποια τρόφιμα είναι επιρρεπή σε ποια παθογόνα και γιατί