Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσα λεπτά μειώνεται η ζωή μας, με την κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού – Της Χ. Bors

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠόσα λεπτά μειώνεται η ζωή μας, με την κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού - Της Χ. Bors
spot_img

Επιστημονική μελέτη: Τροφές που μας κλέβουν πολύτιμο χρόνο από την ζωή. Άραγε πόσα λεπτά χάνουμε αν φάμε χοτ ντογκ ή πιούμε ένα  αναψυκτικό;

Της Μαρίας Χριστίνα Bors

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο διατροφολόγος Λουίς Αλμπέρτο ​​Ζαμόρα σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε εκτενώς σε μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες από ένα Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι οποίοι υπολόγισαν ακριβώς πόσο χρόνο χάνει ένας άνθρωπος από τη ζωή του αν καταναλώνει υπερεπεξεργασμένη τροφή σύμφωνα με τη ποσότητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέλυσαν περισσότερα από 5.800 τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στις ΗΠΑ, αξιολογώντας τον αντίκτυπό τους στην υγεία. Η μελέτη εξέτασε τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως κάποιες βιταμίνες και μακροθρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, λίπος, πρωτεΐνες και σάκχαρα, για να καθορίσει πώς κάθε τρόφιμο επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλά δημοφιλή τρόφιμα, όπως τα χοτ ντογκ, η πίτσα και τα μακαρόνια με τυρί μειώνουν τη διάρκεια ζωής. Επομένως, το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ μας «κοστίζει» 36 λεπτά ζωής κατά μέσο όρο. Επιπλέον, αν συνοδεύεται από ζαχαρούχο ανθρακούχο ρόφημα, χάνουμε άλλα 12 λεπτά.

«Επομένως οι μελέτες διατροφικών αλλαγών  για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας αποκτούν προτεραιότητα», είπε ο Δρ. Ο Olivier Jolliet, ο συντονιστής της μελέτης, σύμφωνα με την επικαλούμενη πηγή.
Στις ΗΠΑ, σχεδόν το 75% των τροφίμων που καταναλώνονται είναι υπερεπεξεργασμένα. Αυτό το είδος διατροφής έχει συσχετιστεί με την πάροδο του χρόνου με περισσότερες από 30 σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Επίσης σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τύπους τροφίμων που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής όπως φρούτα, λαχανικά, ακόμη και σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα.
Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι αντικαθιστώντας μόλις το 10% των ημερησίων πρωτεϊνών από το επεξεργασμένο κρέας με φρούτα και λαχανικά, ένα άτομο θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή του κατά 48 λεπτά. Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριού μπορεί να παρατείνει τη ζωή μας έως και 28 λεπτά.

Και τώρα που όλα αυτά έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν έχω επιλέξει μια συνταγή για ένα τριπλό επιβλαβές φαγητό που ονομάζεται «Hot Dog Mac n’ Cheese Pizza». Αν αυτό το πιάτο συνοδεύεται και από ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό τότε γίνεται τετραπλά επιβλαβές! Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα λεπτά ζωής μας κοστίζει μια μερίδα, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι… αξίζει τον κίνδυνο.

Hot Dog Mac n’ Cheese Pizza

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά, χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά, Θερμοκρασία μαγειρέματος: 220°C
Συστατικά
– Μία κατεψυγμένη πίτσα μαργαρίτα
– ένα φλιτζάνι μακαρόνια με τυρί ( ή έτοιμο ή μαγειρεμένο στο σπίτι από μακαρόνια, βούτυρο, αλεύρι, γάλα, τσένταρ, αλάτι, πιπέρι)
– 8 με 10 λουκάνικα κοκτέιλ μαγειρεμένα με 1  μπουκάλι σάλτσα μπάρμπεκιου και μαρμελάδα
– λίγο βασιλικό για διακόσμηση
Οδηγίες
– Προθερμάνουμε το φούρνο στους 220˚F
– Πάνω στην πίτσα βάζουμε τα mac n’ cheese και τα μαγειρεμένα λουκανικάκια
– Τοποθετούμε την πίτσα απευθείας στη σχάρα του φούρνου και την ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδισει
– Βγάζουμε από το φούρνο και γαρνίρουμε με  βασιλικό
– Κόβουμε σε τετράγωνα και… δεν σκεφτόμαστε καθόλου τι διαβάσαμε στο παραπάνω κείμενο.
*****

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα