Η εταιρεία Sweegen που παρασκευάζει συστατικά τροφίμων, έχει επιτύχει ένα ορόσημο με την ανάπτυξη του γλυκαντικού Bestevia Rebaudioside B με βάση τη στέβια, μετά την αναγνώριση της ένωσης “γενικά ως ασφαλής (GRAS)” από τον FDA.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτό που αποκαλεί “ιδιόκτητη τεχνολογία βιομετατροπής” για να παράγει τα γλυκαντικά της με βάση τη στέβια. Απομονώνει το Bestevia Reb B από τα φύλλα του φυτού όπου βρίσκεται σε ποσότητες ιχνοστοιχείων.
Το νέο αυτό προϊόν, έρχεται μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από το ντεμπούτο της Sweegen με το συστατικό στέβιας Reb I, στοχεύοντας σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ποτά, μπάρες διατροφής, είδη ζαχαροπλαστική και αλμυρά προϊόντα.
Η νέα αυτή προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο γλυκαντικών της εταιρείας, έρχεται ως απάντηση στη ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης καθαρής ετικέτας, που παρέχουν το ίδιο προφίλ γεύσης χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο άλλα χαρακτηριστικά όπως η υφή, η επίγευση ή η σύνθεση προϊόντος.
Η στέβια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των κατασκευαστών τροφίμων, επειδή προσφέρει μια φυσικά παραγόμενη επιλογή σε τεχνητά γλυκαντικά και έχει επίσης κάποια αναφερόμενα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Με το ταχέως αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών της ζάχαρης με βάση τη στέβια, η Sweegen ελπίζει να καλύψει την ανάγκη για φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης που διατηρούν τη γεύση, την υφή και τη συνολική σύνθεση.
Όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά, τόσο πιο πιθανό είναι οι κατασκευαστές προϊόντων να βρουν ένα σκεύασμα που να ταιριάζει στις ανάγκες τους χωρίς να διακυβεύεται η ικανοποίηση των καταναλωτών.
Το γλυκαντικό Reb I γι παράδειγμα, μπορεί να αντικαταστήσει έως και 3 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα.
Η εύρεση κατάλληλης εναλλακτικής για την πραγματική ζάχαρη δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Η ζάχαρη παρέχει υφή, δομή, χρώμα και αυξημένη διάρκεια ζωής για τα προϊόντα.
Όταν αντικαθίσταται με κάτι άλλο, κάθε μία από αυτές τις μεταβλητές μπορεί να επηρεαστεί, και όχι πάντα προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, η στέβια παρουσιάζει προβλήματα με την τάση της να αφήνει μια πικρή επίγευση. Υπάρχουν επίσης προκλήσεις γύρω από την εξαγωγή ορισμένων από τα απομονωθέντα μέσα στο φυτό που παρέχουν ένα καλύτερο προφίλ γεύσης.
Ωστόσο, η εταιρεία υπερηφανεύεται για τη χρήση πατενταρισμένων τεχνολογιών για την εξαγωγή γλυκοζιδίων που βρίσκονται στο φύλλο, τα οποία καταπολεμούν την πικρή επίγευση.
Έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για το άνοιγμα τεσσάρων Κέντρων Εφαρμογών Τροφίμων και Ποτών σε όλο τον κόσμο που θα επικεντρωθούν σε συνεργασίες με πελάτες συστατικών για να βρουν τα σωστά σκευάσματα προϊόντων.
Πηγή: FSA