Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνο πιπέρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά – Περιέχει ανθρακινόνη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνο πιπέρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά – Περιέχει ανθρακινόνη
spot_img

Η Ευρώπη προειδοποίησε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από πιπέρι.

Σήμερα η Ευρώπη ενημέρωσε και την Ελλάδα και δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από πιπέρι. Είχε προηγηθεί ενημέρωση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για κίνδυνο από τρόφιμα (RASFF) σε άλλες 11 χώρες.

- Advertisement -

Το επικίνδυνο πιπέρι εκτός από την Ελλάδα πωλείται επίσης σε Γαλλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βρετανία, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Φινλανδία, Βέλγιο, και Σρι Λάνκα.

Η ανθρακινόνη βρέθηκε μέσα σtο πιπέρι σε ποσότητα 0,097 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0,02 mg/kg. Μέχρι στιγμής η Γαλλία έχει ανακαλέσει λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ανθρακινόνη το βιολoγικό πιπέρι ΝΟΜΥ (NOMIE) Poivre Noir Tellicherry BIO σε μύλο των 50gr και σε σακουλάκι των 75gr.

Το μολυσμένο με ανθρακινόνη πιπέρι σε μύλο που ανακλήθηκε ήδη στη Γαλλία

Τι είναι η ανθρακινόνη

Η ανθρακινόνη είναι δραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες ως φυτοφάρμακο, και έχει ταξινομηθεί ως δυνητικά καρκινογόνος. Στην ΕΕ έχει απαγορευτεί η χρήση της από το 2009,  αλλά υπάρχει όριο παρουσίας της σε προϊόντα από τρίτες χώρες όπου επιτρέπεται.  

Το μολυσμένο με ανθρακινόνη πιπέρι σε σακουλάκι ανακλήθηκε από την Γαλλική αγορά

Oνομάζεται επίσης ανθρακενοδιόνη ή διοξοανθρακένιο και χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες ως απωθητικό πτηνών. Σύμφωνα με την εναρμονισμένη ταξινόμηση και επισήμανση (ATP10) που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, η ταξινόμηση που παρέχεται από εταιρείες στον ECHA στις καταχωρίσεις REACH προσδιορίζει ότι αυτή η ουσία είναι ύποπτη ότι βλάπτει το αγέννητο παιδί και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση ( Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών προϊόντων ECHA).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο