Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.
Ενώ η σκόνη σοκολάτα με πρωτεΐνη έχει ανακληθεί ήδη σε Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία και Σλοβενία, σήμερα η Γαλλία ειδοποίησε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ότι το προϊόν διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Η κατηγορία κινδύνου στο RASFF είναι “σοβαρός”. Η σκόνη περιέχει μικρά μεταλλικά κομμάτια τα οποία ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού στο στόμα ή το λαιμό όπως και κίνδυνο πνιγμού.
- Δείτε επίσης: «Ελέγξτε τα ψυγεία σας!» – Η επείγουσα σύσταση των αρχών για επικίνδυνα φρούτα και λαχανικά
- Δείτε επίσης: Ανακαλούνται σχεδόν 11.000 βιολογικά αυγά με σαλμονέλα – Μπήκαν κατά λάθος σε λιανική διανομή
“Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, ως προφύλαξη συνιστάται να μην τα καταναλώνουν τα άτομα που έχουν αυτά τα προϊόντα” τόνισαν οι αρχές της Γαλλίας και για “πιθανή παρουσία μεταλλικού ξένου σώματος που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο σωματικής βλάβης στον καταναλωτή” έκανε λόγο η Γερμανία.
- Δείτε επίσης: 14 στα 18 δημοφιλή εμφιαλωμένα μεταλλικά νερά περιέχουν φυτοφάρμακα – Τι έδειξαν εργαστηρικοί έλεγχοι
Πρόκειται για το προϊόν WHEY PROTEIN 30g – Άρωμα σοκολάτας 30 γρ ΔΕΚΑΘΛΟ (Decathlon ) που πωλείται σε Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανάκλησης σε Ιρλανδία και Σλοβενία η σκόνη έχει αριθμό παρτίδας 2429700006 και ημερομηνία ανάλωσης “καλύτερα πριν από τον Φεβρουάριο του 2026”.
Τα ξένα υλικά σε τρόφιμα είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων και αποτελούν τη Νο1 αιτία παραπόνων και καταγγελιών από τους καταναλωτές. Μπορεί να προκαλέσουν κοψίματα στο στόμα ή το λαιμό, μόλυνση και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν.
- Δείτε επίσης: Έβαλαν λουκάνικα αντί για σοκολατάκια σε Χριστουγεννιάτικο Ημερολόγιο… και ήταν και μολυσμένα με Listeria!
- Δείτε επίσης: Τι διάρκεια ζωής έχουν τα αρτοσκευάσματα;
Τα μέταλλα αποτελούν την πλειονότητα του εξοπλισμού παραγωγής τροφίμων και των εργαλείων παρασκευής, . Σύμφωνα με μελέτη, τα μεταλλικά ξένα σώματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που εισέρχονται στη ροή επεξεργασίας τροφίμων μαζί με τις πρώτες ύλες, την αμέλεια των εργαζομένων ή την καταστροφή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού συγκομιδής. Πολλά ξένα σώματα εμφανίζονται στις πρώτες ύλες και τα ενδιάμεσα προϊόντα λόγω ακατάλληλης επεξεργασίας, καθαρισμού και διαλογής. Επιπλέον, τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να φτάσουν στο φαγητό λόγω ακατάλληλων πρακτικών του προσωπικού των εργαζομένων, όπως η μη χρήση προστατευτικού ρουχισμού, η χρήση κοσμημάτων ή ο απρόσεκτος χειρισμός μεταλλικών στοιχείων. Μεταλλικά θραύσματα μπορεί να εισέλθουν στο φαγητό από την περιοχή επεξεργασίας από κατεστραμμένα κόσκινα, με σπασμένα κομμάτια του κόσκινου να εισέρχονται στο προϊόν διατροφής ή κομμάτια μεταλλικών σωματιδίων από ταψιά ψησίματος, που ξύνονται από την επιφάνεια με μηχανική τριβή.