Παραβάσεις όχι μόνο αγορανομικές αλλά και ασφάλειας τροφίμων.
Συνεχίζεται το μπαράζ ελέγχων σε κρεοπωλεία ενόψει Χριστουγέννων και με το δεδομένο ότι οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν να αγοράζουν κρέας από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους και όχι από τα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση από την εταιρεία «Interview» για λογαριασμό των εταιρειών «Kasalias Food Industry Consultants» και των σωματείων Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, για την αγορά κρέατος το 60,1% των ερωτώμενων σε πανελλαδικό επίπεδο προτιμά το κρεοπωλείο της γειτονιάς και έπεται με 27,9% το σούπερ-μάρκετ.
Δείτε επίσης: Τα δώρα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε ποτέ τα Χριστούγεννα
Ωστόσο τα κρεοπωλεία δεν φαίνεται να τηρούν “κατά γράμμα” τους κανόνες διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ). Μετά τα πρόσφατα πρόστιμα σε κρεοπωλείο στη Νίκαια, σε κρεοπωλείο εντός της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, και σε κρεοπωλείο στο Ίλιον για παραπλάνηση καταναλωτών επειδή διέθετε εισαγόμενο κρέας ως ελληνικό, ανακοινώθηκαν δύο νέα πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία στο Περιστέρι. Μάλιστα στο ένα κρεοπωλείο στην οδό Τζων Κέννεντυ (ο έλεγχος έγινε στις 10 Δεκεμβρίου) διαπιστώθηκε υπόλειμμα στην μηχανή κιμά ένα ολόκληρο κιλό(!) καθώς και εκτεθειμένες προς πώληση ποσότητες κρέατος χωρίς να αναφέρεται η χώρα προέλευσης του κρέατος επί των πινακίδων πώλησης. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο €1.000.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.» Το Cibum έχει αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα δημοσιεύματα στους κινδύνους που εγκυμονούν, εάν ο κιμάς παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Μελέτες έχουν δείξει πως ο μοσχαρίσιος κιμάς και ο κιμάς κοτόπουλου προκαλούν περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις και νοσηλείες από άλλα κρέατα.
- Δείτε επίσης: Υπενθύμιση: Τα παιδιά (και οι ενήλικες) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι
Εάν τα παθογόνα βακτήρια όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια και το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας. Επιπλέον τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα στην “Επικίνδυνη Ζώνη» δηλαδή σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 60ο C. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τα παθογόνα βακτήρια στο ωμό κρέας μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.
Για να διατηρηθούν τα επικίνδυνα βακτήρια σε χαμηλά επίπεδα στον κιμά πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κάτω από 4ο C και να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών ή να μπει στην κατάψυξη. Να σημειωθεί ότι για να εξαλειφθούν εντελώς τα βακτήρια θα πρέπει ο κιμάς να μαγειρεύεται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 70ο C για να παραμείνει ασφαλής.
Στο δεύτερο κρεοπωλείο επίσης επί της οδού Τζων Κέννεντυ στο Περιστέρι, οι επιθεωρητές της Περιφέρειας Αττικής διαπίστωσαν δεν είχε αναρτηθεί η ταυτότητα ζώου η οποία αντιστοιχεί στο πωλούμενο είδος και υπήρχαν εκτεθειμένες προς πώληση, ποσότητες κρέατος χωρίς να αναφέρεται η χώρα προέλευσης του κρέατος επί των πινακίδων πώλησης. Το πρόστιμο σε αυτό το κρεοπωλείο ήταν 1.500 ευρώ.