600 τόνοι ρυζιού έφεραν παραπλανητική επισήμανση.
Το ρύζι είναι το πιο χρησιμοποιούμενο και το βασικό δημητριακό για περισσότερο από τον μισό κόσμο. Είναι το τρίτο από τις παγκόσμιες καλλιεργούμενες καλλιέργειες και καλλιεργείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Λόγω της κλίμακας της παγκόσμιας βιομηχανίας ρυζιού, οι ευκαιρίες για απάτη είναι μεγάλες, προκαλώντας ανησυχία όχι μόνο για την υγεία των καταναλωτών αλλά και απειλούν την οικονομία.
- Δείτε επίσης: Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση
- Δείτε επίσης: Ανατροπή στο δικαστικό σίριαλ με γνωστό εμφιαλωμένο νερό – Παραπλανεί ή όχι τους καταναλωτές;
Πρόσφατη έρευνα της Σουηδικής Υπηρεσίας τροφίμων, μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές, αποκάλυψε ότι το ρύζι επισημαίνεται στις συσκευασίες ως πολύ πιο ποιοτικό από ότι είναι στην πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο μέρος του παράνομου ρυζιού των 600 τόνων που είχαν παραπλανητική επισήμανση έχει εισαχθεί από χώρες εκτός της ΕΕ και στη συνέχεια πωλήθηκε στη ευρωπαϊκή αγορά. Οι περισσότερες ελλείψεις εντοπίστηκαν στο ρύζι που προερχόταν από την Ινδία και το Πακιστάν και ορισμένες παρτίδες έχουν πουληθεί από τις μεγαλύτερες σουηδικές αλυσίδες λιανικής.
- Δείτε επίσης: Ποιο φαγητό δεν πρέπει να τρώτε ποτέ σε εστιατόρια και γιατί
- Δείτε επίσης: Διαβήτης: Μπορεί ο κουρκουμάς να βελτιώσει τις επιπλοκές του; Ευρήματα επιστημονικής ανασκόπησης
Η παραπλανητική επισήμανση ήταν η πιο συχνή παράβαση. Η επισήμανση στη συσκευασία ανέφερε ότι το ρύζι ήταν ρύζι Basmati υψηλής ποιότητας “1121”, αλλά οι συσκευασίες περιείχαν ρύζι κατώτερης ποιότητας ή εντελώς διαφορετικούς τύπους ρυζιού. Άλλες ελλείψεις που διαπιστώθηκαν ήταν η προσβολή από παράσιτα, ληγμένο ρύζι, η παραποιημένη σήμανση ημερομηνίας και η έλλειψη ιχνηλασιμότητας. Η έλλειψη ιχνηλασιμότητας σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να δείξει από πού αγόρασε το ρύζι.
- Δείτε επίσης: Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ
- Δείτε επίσης: Γάλα από μηχανές καφέ: Τι γίνεται με τα μικρόβια;
Τα αποτελέσματα των ελέγχων σε αριθμούς
- Ελέγχθηκαν 20 επιχειρήσεις σε έξι δήμους
- 600 τόνοι ρυζιού βρέθηκαν να φέρουν παραπλανητική σήμανση
- Σε πέντε εταιρείες απαγορεύτηκε η πώληση
- 14 εταιρείες έχουν λάβει αιτήματα για διόρθωση της επισήμανσης
- 4,2 τόνοι ρυζιού καταστράφηκαν επειδή δεν ήταν εγγυημένο ότι ήταν ασφαλές για κατανάλωση.
- Δείτε επίσης: Σκάνδαλο: Ο Ιταλικός πελτές που κατακλύζει την ΕΕ είναι τελικά κινέζικος και μάλιστα με καταναγκαστική εργασία σύμφωνα με το BBC
- Δείτε ακόμη: Μέλι: «Τεράστια απάτη» στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού – Το νοθεύουν με φθηνό σιρόπι ζάχαρης
Παγκόσμιο πρόβλημα η απάτη στο ρύζι
Στο παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού, οι περισσότερες δόλιες πρακτικές γίνονται με νοθείες και δόλια επισήμανση των ποικιλιών. Η πιο κοινή νόθευση του ινδικού και του πακιστανικού Basmati (ρυζιού υψηλής ποιότητας με βάση το χαρακτηριστικό άρωμά του) σχετίζεται με την εσφαλμένη επισήμανση με τη χρήση φθηνότερων ποικιλιών όπως το μη αρωματικό ρύζι μακρόσπερμου indica αντί των ποικιλιών που αναγράφονται στην ετικέτα. Μια έρευνα από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε 63 δείγματα με σημαντικές ποσότητες ρυζιού τύπου μη Basmati που περιέχονταν σε 196 δείγματα ρυζιού Basmati λιανικής.
- Δείτε επίσης: Διαδικτυακή φρενίτιδα για μία “λάθος” μπάρα σοκολάτας Mars
- Δείτε επίσης: Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση
Ένας άλλος τύπος νοθείας είναι η προσθήκη τεχνητής γεύσης για να συγκαλύψει τη χρήση μη αρωματισμένων ποικιλιών ρυζιού. Αυτό συνέβη με το ρύζι από το Wuchang της Κίνας το 2010, το λεγόμενο «σκάνδαλο Wuchang». Εκτός από τη νοθεία της γεύσης του ρυζιού, έχει εντοπιστεί και η αραίωση με ρύζι χαμηλότερης ποιότητας και άλλα είδη τεχνητής ενίσχυσης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην Ινδία ανακάλυψε κόκκους και πίτουρο ρυζιού που προορίζονταν να αναμειχθούν με κουρκουμά και καρκινογόνες ουσίες, χρωμικό μόλυβδο και χρωστικές. Αυτά προστίθενται στο ρύζι για να επιτευχθεί η κατάλληλη κίτρινη και κόκκινη απόχρωση. Το 2017 η FSA βρήκε ψεύτικο ρύζι το λεγόμενο «πλαστικό ρύζι» φτιαγμένο με πατάτα και γλυκοπατάτα που συγκρατείται μαζί με βιομηχανικές ρητίνες και πωλείται στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ.
Να υπενθυμίσουμε και την μεγάλη απάτη “βιολογικού” ρυζιού στην Ιταλία όπου κατόπιν επανειλημμένων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε 14 φάρμες που καλλιεργούν φερόμενο ως “βιολογικό ρύζι” στη Lomellina, στην επαρχία της Παβίας, κατασχέθηκαν 11.500 λίτρα φυτοφαρμάκων και 45.000 λίτρα λιπασμάτων.
- Διαβάστε ακόμη: Κάνει να πίνω νερό με τα γεύματα; Τι λένε οι ειδικοί;