Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε αυγά: Ο κρίσιμος ρόλος του χειρισμού από τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε αυγά: Ο κρίσιμος ρόλος του χειρισμού από τους καταναλωτές
spot_img

Μελέτη για τον επιπολασμό της σαλμονέλας σε αυγά από συμβατικά και εναλλακτικά συστήματα παραγωγής και ο ρόλος των καταναλωτών στη μείωση της οικιακής μόλυνσης.

Η σαλμονέλα είναι μία από τις κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών παγκοσμίως, (προκαλεί συνήθως γαστρεντερίτιδα και συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγη, έμετο και διάρροια, αλλά μπορεί να γίνει και θανατηφόρα) που σχετίζεται συχνότερα με μολυσμένα πουλερικά ή προϊόντα πουλερικών, όπως τα αυγά. Ο ορότυπος της σαλμονέλας Enteritidis είναι ο κυρίαρχος ορότυπος που βρίσκεται στα αυγά και έχει συνδεθεί με κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, μια μελέτη ανέφερε τη συμμετοχή του ορότυπου της σαλμονέλας Enteritidis ST11 σε ένα ξέσπασμα σαλμονέλωσης που εντοπίστηκε σε ένα εστιατόριο όπου τα αυγά και το κοτόπουλο θεωρήθηκαν η πιο πιθανή αιτία της επιδημίας.

Τα σημαντικότερα βήματα για τον ασφαλή χειρισμό των αυγών είναι καταρχήν η συνειδητοποίηση των πιθανών βιολογικών κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν στα αυγά. Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης σαλμονέλωσης από αυγά, πρέπει να ακολουθούνται οι κατάλληλες πρακτικές από την αγορά έως την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυγά. Συνολικά, οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάζουν τα αυγά κατά την αγορά και να αποφεύγουν τα ραγισμένα/σπασμένα, να μην τα πλένουν πριν από την αποθήκευση και να τα βάζουν στο ψυγείο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να συμμορφώνονται με την κατάλληλη θερμοκρασία και χρόνο μαγειρέματος για την εξάλειψη της σαλμονέλας πριν από την κατανάλωση.

Δεδομένου ότι η μόλυνση των αυγών με σαλμονέλα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο, η γνώση των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τον σωστό χειρισμό των αυγών είναι ζωτικής σημασίας. Οι στόχοι μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods του Mdpi στην ενότητα Μικροβιολογία Τροφίμων ήταν μεταξύ άλλων, ο προσδιορισμός του επιπολασμού της σαλμονέλας σε αυγά από συμβατικά (σε κλουβιά) και εναλλακτικά συστήματα παραγωγής (χωρίς κλουβιά), και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές διαχειρίζονται τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μόλυνση των αυγών στο νοικοκυριό. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, έχει προτείνει τη μη χρήση κλωβών στην πτηνοτροφία στο πλαίσιο της γνωμοδότησης για την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων κοτόπουλων, γνωμοδότηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τόσο από τη βιομηχανία αυγών όσο και από ενώσεις αγροτών.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης, ανέλυσαν συνολικά 426 δείγματα αυγών (240 συμβατικά και 186 εναλλακτικά), ενώ διεξήχθη και μία διαδικτυακή έρευνα σε 385 ερωτηθέντες για τις γνώσεις και τις πρακτικές των καταναλωτών σχετικά με το χειρισμό τροφίμων στο σπίτι.

Συμπεράσματα

Σαλμονέλα δεν ανιχνεύθηκε σε αυγά από συμβατικά συστήματα κλουβιού μπαταριών (0/240), ενώ το 1,1% (2/186) των δειγμάτων από εναλλακτικά συστήματα χωρίς κλωβούς έφεραν σαλμονέλα. Σχετικά με τις γνώσεις και τις πρακτικές των καταναλωτών το 40,8% των ερωτηθέντων προτιμά αυγά από εναλλακτικά συστήματα, ενώ το 46,8% ανέφερε ότι το σύστημα παραγωγής ήταν άσχετο με την απόφαση αγοράς τους. Περίπου το 20% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι αγόρασε σπασμένα αυγά, μια πρακτική που σχετίζεται με πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι αυτή η πρακτική ήταν λιγότερο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο (24,9%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι πλένουν τα αυγά πριν τα αποθηκεύσουν, παρά τις ευρέως διαδεδομένες συμβουλές ενάντια σε μια τέτοια πρακτική λόγω του κινδύνου εισαγωγής ρύπων μέσω των πόρων του κελύφους του αυγού.

Οι μεσήλικες καταναλωτές επέδειξαν ασφαλέστερες πρακτικές υγιεινής, όπως το να μην πλένουν τα αυγά πριν από την αποθήκευση. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες έδειξαν ότι γνωρίζουν τις σωστές πρακτικές αποθήκευσης αυγών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να επιλέγει να αποθηκεύει τα αυγά στο ψυγείο (68,5%). Όσον αφορά τις προτιμήσεις στην κατανάλωση αυγών, είναι αξιοσημείωτο ότι το 46,3% των ενηλίκων άνω των 60 ετών ανέφερε ότι κατανάλωσε ωμά ή άψητα αυγά σε σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα όπως σάλτσες (μαγιονέζα, hollandaise ) και τιραμισού, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν (93,9%) πως το σωστό μαγείρεμα των αυγών θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση τροφιμογενών ασθενειών.

Συμπερασματικά, η ασφάλεια των αυγών και των προϊόντων αυγών παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ιδίως σε σχέση με τη μόλυνση του ορότυπου από σαλμονέλα Enteritidis. Η μελέτη έδειξε τη σημασία της αντιμετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μετάβαση από τα συμβατικά συστήματα παραγωγής αυγών σε εναλλακτικά συστήματα και τη σημασία της κατανόησης των μηχανισμών μικροβιακής αντοχής για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων προσεγγίσεων ελέγχου. Η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών, καθώς η ασθένεια που σχετίζεται με τη σαλμονέλα είναι μια συνεχής απειλή που πρέπει να προληφθεί κατάλληλα. 

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Solís D, Cordero N, Quezada-Reyes M, Escobar-Astete C, Toro M, Navarrete P, Reyes-Jara A. Επιπολασμός της σαλμονέλας σε αυγά από συμβατικά συστήματα παραγωγής αυγών χωρίς κλωβούς και ο ρόλος των καταναλωτών στη μείωση της οικιακής μόλυνσης . Τρόφιμα . 2023; 12(23):4300. https://doi.org/10.3390/foods12234300

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα