Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Απειλείται” το ψωμί σύμφωνα με μελέτη της McKinsey

ΑρχικήΝέαΔιεθνή"Απειλείται" το ψωμί σύμφωνα με μελέτη της McKinsey
spot_img

Σύμφωνα με τους ερευνητές της  McKinsey ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία έχουν προκαλέσει σοβαρούς τεχνικούς περιορισμούς στην παραγωγή και στον εφοδιασμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έλλειμμα σιτηρών έως και 60 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2023.

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση του 21ου αιώνα μπορεί να βρεθεί η ανθρωπότητα εξαιτίας των ελλείψεων στην παραγωγή σταριού, προειδοποιεί μελέτη της πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων McKinsey. Σύμφωνα με τους ερευνητές της  McKinsey ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία έχουν προκαλέσει σοβαρούς τεχνικούς περιορισμούς στην παραγωγή και στον εφοδιασμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έλλειμμα σιτηρών έως και 60 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2023.

Τα σιτηρά του κόσμου προέρχονται κυρίως από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι οποίες μαζί παράγουν περίπου το 28% του σιταριού και το 15% του καλαμποκιού που εξάγεται παγκοσμίως. Η μείωση των εξαγωγών μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες, ειδικά σε χώρες με χαμηλούς πόρους και παραγωγική ικανότητα.

Το έλλειμμα σιτηρών θα μπορούσε να φτάσει τους 60 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2023 που αντιστοιχεί στην ετήσια διατροφική πρόσληψη έως και 250 εκατομμυρίων ανθρώπων, ή του 3%  του παγκόσμιου πληθυσμού. Φέτος, λόγω της ουκρανικής κρίσης, είχαμε μείωση εξαγωγών κατά 22 εκατ. τόνους. Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το έλλειμμα στις εξαγωγές μπορεί να τριπλασιαστεί το 2023.

Επίσης, οι  ελλείψεις λιπασμάτων και οι υψηλότερες τιμές για τα λιπάσματα θα μειώσουν τις αποδόσεις σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές λιπασμάτων, όπως η Βραζιλία, πράγμα που θα μειώσει περαιτέρω τον όγκο των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά. Η διαθεσιμότητα σιτηρών περιορίζεται ακόμη  από τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να προστατεύσουν τις εγχώριες αγορές τους θέτοντας περιορισμούς στις εξαγωγές.

Η μελέτη της McKinsey θυμίζει ότι οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο σύστημα εφοδιασμού με τρόφιμα οδηγούν σε πληθωρισμό, χαμηλότερη δημοσιονομική δύναμη και υποσιτισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε πολιτικές και κοινωνικές εκρήξεις όπως συνέβη το 2010-2011, οπότε η επισιτιστική κρίση συνέβαλε στην Αραβική Άνοιξη. Περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και μπορεί να πληγούν σκληρά από τις αυξήσεις των τιμών. Η McKinsey επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ταχύτατη απεμπλοκή στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών στη Μαύρη Θάλασσα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα