Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Βιοαισθητήρας ανιχνεύει την “κρυμμένη” σήψη στις πατάτες 

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Βιοαισθητήρας ανιχνεύει την "κρυμμένη" σήψη στις πατάτες 
spot_img

Ο βιοαισθητήρας εντοπίζει τις “άρρωστες” πατάτες που δεν έχουν εξωτερικές ενδείξεις

Συχνά ενώ μία πατάτα φαίνεται ιδανική και αναλλοίωτη απ΄έξω μπορεί μέσα να έχει χαλάσει από μικροοργανισμούς και βακτήρια. Η σήψη στις πατάτες είτε ορατή είτε αόρατη μειώνει την ποιότητα και ταυτόχρονα αυξάνει την σπατάλη τροφίμων. Αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως έλυσε μία ομάδα επιστημόνων του Ισραήλ, που ανακάλυψε βιολογικό αισθητήρα για την ανίχνευση της “κρυμμένης” σήψης μέσα στις πατάτες.

Ερευνητική μελέτη με επικεφαλής το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (HU) και τον Οργανισμό Γεωργικής Έρευνας του Ισραήλ (Ινστιτούτο Ηφαιστείων) ανέπτυξε αισθητήρα που ανιχνεύει ασθένειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τη σήψη να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. Ο αισθητήρας βασίζεται σε έξυπνη βιομηχανική και οπτική. Όταν ο αισθητήρας εκτίθεται σε μια μολυσμένη πατάτα, μια βακτηριακή ένωση μέσα ανάβει — με την ισχύ της φωταύγειας να υποδεικνύει τη συγκέντρωση και τη σύνθεση της σήψης. 

«Η ένταση του φωτός που εκπέμπεται από το πάνελ των βακτηρίων καθιστά δυνατή τη γρήγορη και ποσοτική ανάλυση των χαρακτηριστικών της νόσου, τα οποία μπορεί να «μυρίσει» ο αισθητήρας, πριν από την εμφάνιση ορατών συμπτωμάτων», εξήγησε ο Δρ. Evgeni Eltzov του Ινστιτούτου Volcani. «Ο βιοαισθητήρας που αναπτύξαμε θα βοηθήσει στον εντοπισμό άρρωστων πατατών που δεν έχουν ακόμη εξωτερικές ενδείξεις και θα τις κρατήσει μακριά από υγιείς κονδύλους, αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη ή την εξάπλωση της σήψης σε άλλα υγιή φυτά», πρόσθεσε η Δρ. Dorin Harpaz της Σχολής Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του HU.

Για να σχηματίσει το πάνελ βακτηρίων, η ομάδα δημιούργησε μια ένωση τεσσάρων γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που μετρούν τη βιολογική τοξικότητα. Σε αυτή τη μελέτη, ο βιολογικός αισθητήρας ανίχνευσε ασθένεια πριν υπάρξει οποιοδήποτε ορατό ίχνος και έκανε τον οπτικό αισθητήρα να λάμπει δύο φορές πιο έντονα από τους αισθητήρες σε μη μολυσμένες πατάτες. Οι δυνατότητές τους αποδείχθηκαν επίσης σε μια προηγούμενη μελέτη που χρησιμοποίησε τους αισθητήρες για να ανιχνεύσει την τοξικότητα μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών σε αθλητικά συμπληρώματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρώιμη ανακάλυψη της ασθένειας – προτού εξαχθούν οι πατάτες σε ξένες αγορές ή επαναφυτευτούν, προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στους καλλιεργητές. «Ο βιολογικός αισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γρήγορη και οικονομική αναγνώριση της κρυμμένης σήψης στις πατάτες, τη διευκόλυνση της καλύτερης διαχείρισης μετά τη συγκομιδή και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων — ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της τρέχουσας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», κατέληξε ο Harpaz.

 Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επερχόμενη έκδοση του Talanta, διεξήχθη από την Δρ. Dorin Harpaz και τον διδακτορικό της φοιτητή Boris Veltman στη Σχολή Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του HU, υπό την επίβλεψη του Δρ. Evgeni Eltzov του Ινστιτούτου Volcani. Η ομάδα συνεργάστηκε με τον Δρ. Sarit Melamed και τον Δρ Zipora Tietel του Ινστιτούτου Volcani, καθώς και με τη Δρ Leah Tsror από το Ερευνητικό Κέντρο Gilat.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα