Λιχουδιά γεμάτη κινδύνους για τη δημόσια υγεία
Η ενημέρωση από τις Σουηδικές αρχές, έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) με την επισήμανση ffa (Flagged For Attention) που σημαίνει σύσταση για προσοχή στην κατανάλωση.
Η σοκολάτα Dubai που παράγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φέρει την επωνυμία «fix» περιέχει αδήλωτα αλλεργιογόνα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ανθρώπους που έχουν ανάλογη ευαισθησία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάνει να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;
Αν και η αυθεντική συνταγή της εν λόγω σοκολάτας προϋποθέτει συστατικά όπως σοκολάτα γάλακτος, γέμιση από κανταΐφι, πάστα φιστικιού Αιγίνης, ταχίνι και κιουνεφέ, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής που την αγοράζει, εφόσον το αλλεργιογόνο συστατικό, εν προκειμένω το φιστίκι, δεν αναγράφεται στη συσκευασία του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλή για κατανάλωση τα ζαρωμένα αγγούρια
Το προϊόν, που πωλούταν προς 400 κορώνες Σουηδίας δηλαδή περίπου 35 ευρώ, έχει ήδη ανακληθεί από τη Σουηδική αγορά μετά από παράπονο καταναλωτή που ακριβώς «την πάτησε» με αυτόν τον τρόπο.
Νόστιμη αλλά … ευαίσθητη και σε παθογόνα
Τι και αν είναι Trend και τα «σπάει» στα social media, τι και αν οι συζητήσεις γύρω από το πόσο νόστιμη ή όχι είναι, έχουν πάρει “φωτιά”… Η δημοφιλής σοκολάτα Dubai ένα ογκώδες γλύκισμα σοκολάτας με γέμιση φιστικιού και φύλλα κανταΐφι, εξακολουθεί να είναι τρόφιμο και όπως και όλα τα τρόφιμα κινδυνεύει να μολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Πριν από ένα μήνα η σοκολάτα Ντουμπάι με την επωνυμία Oasis Treasures που πωλούταν στα καταστήματα Showcase ανακλήθηκε στον Καναδά λόγω σαλμονέλας. Το βακτήριο εντοπίστηκε μετά από εργαστηριακή ανάλυση.
Η σοκολάτα έχει ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που την καθιστούν βέλτιστο μέσο για την εξάπλωση της σαλμονέλας. Τρεις παράγοντες ευθύνονται για αυτό. Πρώτον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και το υψηλό επίπεδο λίπους της σοκολάτας αυξάνουν τη θερμική αντίσταση της σαλμονέλας. Δεύτερον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την παραγωγή της σοκολάτας, παρά την εξάλειψη της σαλμονέλας, θα χειροτέρευαν τη γεύση της. Τρίτον, η σαλμονέλα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στη σοκολάτα. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ποσότητα σαλμονέλας που απαιτείται για την έναρξη μιας λοίμωξης, απεικονίζουν την πρόκληση της πρόληψης εξάρσεων αυτής της λοίμωξης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για επικίνδυνο τυρί τσένταρ – «Ελέγξτε τα ψυγεία σας γιατί λήγει τον Ιούνιο του 2025»
Η αυξημένη ζήτηση και τα φθηνά συστατικά κακής ποιότητας
Ενώ η σοκολάτα Dubai είναι η νέα απόλυτη τάση με τους καταναλωτές να κάνουν ουρές και τα καταστήματα να ξεπουλάνε, τα αποτελέσματα εργαστηριακής ανάλυσης σε 8 δείγματα για προσμείξεις βαφές, αλλεργιογόνα και «ξένο» λίπος είναι απογοητευτικά, αν όχι απόλυτα ανησυχητικά.
Η έρευνα, όπως πρόσφατα ενημέρωσε το cibum, έγινε από το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών Στουτγάρδης στη Γερμανία, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα γραφεία του Freiburg και του Sigmaringen, με το σκεπτικό ότι όταν προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες κάποιο τρόφιμο που περιέχει υλικά υψηλής ποιότητας όπως σοκολάτα και φιστίκια – που έτσι και αλλιώς έχουν υψηλές τιμές – σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει εξαπάτηση.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Τα μικροπλαστικά σκοτώνουν τα εντερικά κύτταρα αυξάνοντας το ενδεχόμενο φλεγμονής και καρκίνου – Νέα μελέτη
Το γερμανικό γραφείο αναλύσεων εξέτασε οκτώ δείγματα από διαφορετικές μάρκες. Πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα – πέντε δείγματα από τον ίδιο κατασκευαστή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τρία δείγματα από διαφορετικούς κατασκευαστές από την Τουρκία. Τα δείγματα προέρχονται από το τοπικό εμπόριο και μάλιστα έχουν ελεγχθεί κατά την εισαγωγή τους στην Ε.Ε. Όλα τα προϊόντα είναι εξωτερικά παρόμοια.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Πού πάνε οι κάλτσες που… «εξαφανίζονται» από το πλυντήριο και πώς δεν θα τις ξαναχάσετε
Οι ερευνητές μετά από αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για την παρασκευή της σοκολάτας Dubai χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας πρώτες ύλες, καθώς πέντε από τα οκτώ δείγματα αξιολογήθηκαν ως «μη ασφαλή» λόγω των τοξικών ουσιών 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, που κατατάσσονται ως “πιθανώς καρκινογόνα” και αδήλωτες χρωστικές κυρίως πράσινες σε επτά δείγματα για να νομίζει ο καταναλωτής ότι υπάρχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια. Αυτές περιλαμβάνουν αζωχρώματα, που μπορεί να βλάψουν τη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών. Επίσης πέντε στα οκτώ προϊόντα που εξετάστηκαν δεν περιέχουν πραγματική σοκολάτα, τρία από τα πέντε δείγματα που δοκιμάστηκαν για αλλεργιογόνα περιείχαν σουσάμι σε σημαντικές ποσότητες, χωρίς να αναγράφεται, και ένα στα οκτώ δείγματα έδειξε αξιοσημείωτα επίπεδα καρκινογόνας αφλατοξίνης.