Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σολομός: Πως αλλάζει τα δεδομένα η απαγόρευση της κόκκινης χρωστικής από τον FDA

ΑρχικήΝέαΣολομός: Πως αλλάζει τα δεδομένα η απαγόρευση της κόκκινης χρωστικής από τον FDA
spot_img

Η μετάβαση της βιομηχανίας σολομού σε φυσικές χρωστικές.

Η πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να απαγορεύσει τη χρήση της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 έως το 2027 υπογραμμίζει τη στροφή της βιομηχανίας τροφίμων προς ασφαλέστερα, φυσικά και διαφανή συστατικά.

- Advertisement -

Η εξέλιξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις συνθετικές χρωστικές που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων, με έμφαση στην τεχνητή ασταξανθίνη, την οποία η βιομηχανία σολομού χρησιμοποιεί εκτεταμένα για να προσδώσει στο κρέας του ψαριού το χαρακτηριστικό ροζ-κόκκινο χρώμα.

Η τεχνητή ασταξανθίνη, αν και εγκεκριμένη για χρήση, παράγεται από πετροχημικές πηγές και ενδέχεται να αφήνει υπολείμματα χημικών ουσιών στο τελικό προϊόν. Με την αυξανόμενη καταναλωτική απαίτηση για διαφάνεια και τη γενικότερη απομάκρυνση των συνθετικών προσθέτων από τη βιομηχανία τροφίμων, η εξάρτηση της εκτροφής σολομού από την πετροχημική ασταξανθίνη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Η σημασία της ασταξανθίνης στη βιομηχανία σολομού

Η ασταξανθίνη είναι μια καροτενοειδής χρωστική ουσία που δίνει στον σολομό το φυσικό ροζ-κόκκινο χρώμα του. Στους άγριους σολομούς, η ασταξανθίνη προέρχεται από μικροφύκη και πλαγκτόν, τα οποία καταναλώνουν μέσω της διατροφής τους. Ωστόσο, οι σολομοί που εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις φυσικές πηγές και έτσι οι παραγωγοί προσθέτουν συνθετική ασταξανθίνη στις τροφές τους για να αναπαράγουν το χαρακτηριστικό χρώμα του άγριου σολομού.

Η χρωματική εμφάνιση του σολομού είναι καθοριστικός παράγοντας για τους καταναλωτές, καθώς συνδέεται με την ποιότητα και τη θρεπτική του αξία. Ο σολομός με πιο ανοιχτόχρωμη σάρκα θεωρείται λιγότερο ελκυστικός, γι’ αυτό η χρήση ασταξανθίνης στη διατροφή των εκτρεφόμενων σολομών είναι μια καθιερωμένη πρακτική εδώ και δεκαετίες.

Η συνθετική ασταξανθίνη που χρησιμοποιείται σήμερα είναι χημικά πανομοιότυπη με τη φυσική, αλλά παράγεται μέσω πετροχημικών διεργασιών, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες τόσο για την ασφάλεια των τροφίμων όσο και για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα