Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας νέες πληροφορίες για τις μυκοτοξίνες στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣτη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας νέες πληροφορίες για τις μυκοτοξίνες στα τρόφιμα
spot_img

Ενίσχυση της γνώσης και της εναρμόνισης στον τομέα της μυκοτοξίνης μέσω βιώσιμων επιστημονικών συμμαχιών μέσω του έργου MYCOBOOST.

Το έργο MYCOBOOST αποσκοπούσε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συνεργατικού μοντέλου για την ανταλλαγή γνώσεων και την εναρμόνιση μεθοδολογίας στην εκτίμηση κινδύνου μυκοτοξινών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εντοπισμό των μεθοδολογικών κενών δεδομένων στον τομέα των μυκοτοξινών και στην προώθηση της ποιότητας των δεδομένων και της μεθοδολογικής εναρμόνισης μεταξύ της κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες κάλυπταν δύο βασικές πτυχές, την ανάγκη για μεθοδολογική εναρμόνιση και την έλλειψη εκτενών διαδικασιών για την ποιότητα των δεδομένων στον τομέα. Συγκεκριμένες ανάγκες προσδιορίστηκαν μέσω διαδικτυακής έρευνας και συνεντεύξεων με εμπειρογνώμονες και αναλύθηκαν περαιτέρω στο πλαίσιο της κοινοπραξίας. Η ανάλυση των κενών συμπληρώθηκε από βιβλιογραφική ανασκόπηση και αξιολόγηση των υφιστάμενων διαθέσιμων πόρων δεδομένων.

Όσον αφορά τη μεθοδολογική εναρμόνιση, τα καθήκοντα κάλυπταν τις μοριακές μεθόδους ταυτοποίησης μυκήτων, τη συμπερίληψη αναδυόμενων μυκοτοξινών στα δεδομένα εμφάνισης, τη χρήση υπολογιστικών μεθόδων στην εκτίμηση κινδύνου μυκοτοξινών και τη συμπερίληψη εναλλακτικών/καινοτόμων ειδών διατροφής στα σχέδια παρακολούθησης. Για όλες αυτές τις πτυχές, επισημάνθηκαν τα σχετικά κενά και διατυπώθηκαν συστάσεις.

Όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, δόθηκε έμφαση στην αναθεώρηση των διαθέσιμων στο διαδίκτυο πόρων και βάσεων δεδομένων για την υποστήριξη της ανάλυσης των μυκοτοξινών και στον αντίκτυπο των δεδομένων που έχουν λογοκριθεί από την αριστερά στην αξιολόγηση της έκθεσης των μυκοτοξινών. Προχωρώντας από τα συλλεγέντα αποδεικτικά στοιχεία, σκιαγραφήθηκε και παραδόθηκε μια κατάλληλη για τον σκοπό αυτό κατάρτιση μέσω δύο φυσικών εργαστηρίων. Το εκπαιδευτικό υλικό (π.χ. διαφάνειες, βίντεο, ασκήσεις, εγχειρίδια) μεταφορτώθηκε αργότερα στο αποθετήριο ZENODO και τέθηκε στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας.

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο