Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO η σλιβοβίτσα

ΑρχικήΝέαΣτην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO η σλιβοβίτσα
spot_img

Η σλιβοβίτσα, το απόσταγμα με βάση τα δαμάσκηνα που παράγεται στη Σερβία, περιελήφθη σήμερα από την UNESCO στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία της ανθρωπότητας.

«Οι κοινωνικές πρακτικές και η τεχνογνωσία για την προετοιμασία του παραδοσιακού αποστάγματος από δαμάσκηνα» περιελήφθησαν στην κληρονομιά της UNESCO, ανακοίνωσε ο οργανισμός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter προσθέτοντας: «Συγχαρητήρια στη Σερβία».

Το δαμάσκηνο (σλίβα στα σερβικά) είναι ένα εθνικό σύμβολο στη Σερβία. Το απόσταγμα που παρασκευάζεται με βάση τα δαμάσκηνα και φέρει την ονομασία σλιβοβίτσα, συνδέεται στενά με τη ζωή και τα έθιμα των Σέρβων.

Αποστάγματα με βάση φρούτα παράγονται σε ολόκληρη την περιφέρεια των Βαλκανίων, όμως στη Σερβία η σλιβοβίτσα είναι απαραιτήτως παρούσα στα τραπέζια επ’ ευκαιρία γεννήσεων, βαπτίσεων, γάμων, οικογενειακών γιορτών και ευρύτερα γιορτών, καθώς και σε θανάτους.

Η σλιβοβίτσα καταναλώνεται δροσερή, αλλά και ως ζεστό ποτό, κυρίως το χειμώνα. Στη Σερβία την αποκαλούν «τσάι της Σουμαντίγια» – αναφορά σε μια περιοχή της χώρας στην οποία αφθονούν τα δαμάσκηνα. Μια πετσέτα μουσκεμένη στη σλιβοβίτσα τοποθετείται γύρω από το λαιμό για τους πονόλαιμους. Μασάζ με σλιβοβίτσα στα πέλματα των ποδιών φέρεται ότι ρίχνει τον υψηλό πυρετό.

Κάθε οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της και έχει τα μέσα, παράγει τη δική της σλιβοβίτσα. Είναι ζήτημα υπερηφάνειας.

«Είναι μια τελετή, η ευκαιρία για τους φίλους και την οικογένεια να συγκεντρωθούν, να περάσουν καλά και να παραγάγουν κάτι που θα καταλήξει σ’ ένα μικρό ποτήρι στο τραπέζι», εξηγεί ο 41χρονος μάγειρας Ντέγιαν Λάγιοβιτς, ο οποίος πηγαίνει κάθε χρόνο στο χωριό όπου γεννήθηκε για την απόσταξη της σλιβοβίτσα.

Τα δαμάσκηνα, αφού συλλεγούν, υφίστανται κατ’ αρχάς ζύμωση για μια δεκαριά ημέρες. Μετά τοποθετούνται μέσα σ’ ένα βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου θερμαίνεται.

Αυτό το πρώτο βαρέλι συνδέεται με ένα δεύτερο με σωλήνα. Ο ατμός που δημιουργείται από το βρασμό περνάει από το σωλήνα, όπου συμπυκνώνεται και μεταμορφώνεται στο απόσταγμα.

Μετά το πρώτο αυτό πέρασμα, το ποτό που παράγεται είναι ένα σχετικά ήπιο απόσταγμα, περίπου 20 βαθμών. Για ένα ποτό πιο δυνατό σε αλκοόλ, η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί, το υγρό να μπει σε ένα καθαρό βαρέλι, να ζεσταθεί για να μετατραπεί σε ατμό και να παραχθεί η σλιβοβίτσα που όλοι γνωρίζουν.

Περισσότερο από το 60% των δαμάσκηνων στη Σερβία προορίζονται για την παραγωγή της σλιβοβίτσα. Το 2022 συλλέχθηκαν περισσότεροι από 470.000 τόνοι δαμάσκηνα.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα