ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΣυμπληρώματα διατροφής: Ο κλάδος με τους περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς υγείας

Συμπληρώματα διατροφής: Ο κλάδος με τους περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς υγείας

3 λεπτά ανάγνωσης

6 στις 10 εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής, βρέθηκαν να παραβιάζουν την νομοθεσία και να αναγράφουν παράνομους ισχυρισμούς για θεραπείες διάφορων ασθενειών.

Περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο τροφίμων, οι εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής χρησιμοποιούν παράνομους ισχυρισμούς. Αυτό αποκαλύφθηκε μετά από επιτόπιους ελέγχους που διεξήγαγε η σ Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων της Δανίας διεξήγαγε επιτόπιους ελέγχους. Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση και έλεγχος.

- Advertisement -

Ισχυρισμός υγείας είναι η σημείωση πάνω σε ένα συμπλήρωμα διατροφής, που βεβαιώνει ότι έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία. Ωστόσο ο οποιοσδήποτε ισχυρισμός πρέπει να έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια εταιρεία δεν μπορεί ποτέ να ισχυριστεί ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να προλάβει, ή να θεραπεύσει ασθένειες. Οι εγκεκριμένοι ισχυρισμοί βρίσκονται σε μητρώο της ΕΕ. ​​Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ισχυρισμούς που έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά και έχουν συμπεριληφθεί στον  κατάλογο της ΕΕ με τους εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.

Συνεπώς, απαγορεύεται η χρήση ισχυρισμών ασθενειών και οι εταιρείες δεν επιτρέπεται επίσης να ισχυρίζονται ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις, σας κάνει υγιείς ή θεραπεύει ασθένειες. Ωστόσο, οι επισκέψεις επιθεώρησης της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Τροφίμων σε 131 εταιρείες το 2024 δείχνουν ότι πολλές παραβιάζουν τους κανόνες.

- Advertisement -

Σε έξι στις δέκα εταιρείες (61%) επιβλήθηκαν κυρώσεις για χρήση ισχυρισμών υγείας ή ασθένειας που παραβίαζαν τους κανόνες. Οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν περισσότερες από μία κυρώσεις. Μία στις πέντε εταιρείες επιβλήθηκε πρόστιμο για χρήση παράνομων ισχυρισμών ασθενειών.

– Είναι σημαντικό οι εταιρείες να ακολουθούν τους κανόνες τόσο για τους ισχυρισμούς υγείας όσο και για ασθένειες, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην παραπλανηθούν να αγοράσουν συμπληρώματα διατροφής που δεν έχουν τεκμηριωμένη επίδραση, δήλωσε ο Henrik Dammand Nielsen, διευθυντής μονάδας στη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων.

- Advertisement -

Ειδικές προκλήσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ    

Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργήθηκαν ως αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε καταστήματα χονδρικής και λιανικής, όπου εξετάστηκαν τόσο η συσκευασία των προϊόντων όσο και το ψηφιακό μάρκετινγκ. Διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Εκδώσαμε τις περισσότερες κυρώσεις για τη χρήση μη ειδικών ισχυρισμών υγείας. Οι πιο σοβαρές παραβιάσεις, ωστόσο, ήταν οι ισχυρισμοί ασθενειών, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται καθόλου, λέει ο Henrik Dammand Nielsen, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη καθοδήγηση και έλεγχο.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο

Επιστήμονες του CDC κατέταξαν 41 φρούτα και λαχανικά με βάση την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Μόνο ένα πήρε βαθμολογία 100

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας