Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

ΑρχικήΝέαΣυναγερμός στην Ευρώπη - Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών
spot_img

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού

Παρόλο που τα κρούσματα που οφείλονται σε μικροοργανισμούς στα τρόφιμα σχετίζονται πιο συχνά με προϊόντα ζωικής προέλευσης, η πραγματικότητα είναι ότι τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υπεύθυνα πολλές φορές για μολύνσεις.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, οι οποίες έχουν συνδεθεί συχνά με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά είναι η σαλμονέλα. Πρόκειται για μια οικογένεια βακτηρίων που είναι ικανή να παράγει τροφιμογενείς ασθένειες, να προκαλεί γαστρεντερίτιδα και να ευθύνεται για πολλές επιδημίες τροφίμων.

Δείτε ακόμη: Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψαν οι νέοι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ

Δείτε επίσης: Lidl: Πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας στη Νέα Ιωνία

Μπορεί να βρεθεί στον πεπτικό σωλήνα άγριων και αγροτικών ζώων. Αυτό το βακτήριο έχει βρεθεί σε νωπά προϊόντα όπως σπόρους, φύλλα (όπως μαρούλι), λαχανικά (φύτρα και ντομάτες) και φρούτα (πεπόνια ή μάνγκο) – είναι επίσης σε θέση να αποικίσει άλλα γεωργικά προϊόντα όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς και κόκκους κακάο. Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού.

Δείτε επίσης: Παιδί το νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών – Προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και φροντιστές του παιδικού σταθμού που πήγαινε

Δείτε επίσης: Τι περιέχουν τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και κοστίζουν λιγότερο από τις σκυλοτροφές;

Τα βακτήρια θανατώνονται εύκολα με το μαγείρεμα, αλλά αποτελεί κίνδυνο σε μη μαγειρεμένα τρόφιμα όπως φρούτα ή σαλάτες.

Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών στη Σουηδία

Η Σουηδία υποπτεύεται τα φύτρα μηδικής ως υπεύθυνα για την αύξηση των των μολύνσεων από σαλμονέλα. Ο Folkhälsomyndigheten (ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας) ανακοίνωσε ότι 92 άτομα από 18 περιοχές έχουν μολυνθεί με μία από τις 12 γενετικά στενά συγγενείς παραλλαγές της αλληλουχίας Salmonella Typhimurium τύπου 36 (ST).

Οι ασθενείς αρρώστησαν από τον Αύγουστο. Υπάρχουν 60 γυναίκες και 32 άνδρες που νοσούν. Τα κρούσματα κυμαίνονται σε ηλικίες από 1 έως 89 ετών και η διάμεση ηλικία είναι τα 44 έτη. Οι περισσότεροι είναι στις ηλικιακές ομάδες 0 έως 10 και 40 έως 50 ετών.

Το Folkhälsomyndigheten και οι περιφερειακές μονάδες ελέγχου λοιμώξεων πραγματοποίησαν μια μελέτη με ερωτηματολόγια σχετικά με την πρόσληψη τροφής την εβδομάδα πριν από την ασθένεια που έχουν σταλεί σε κρούσματα επιδημίας και οι απαντήσεις έχουν συγκριθεί με απαντήσεις από υγιείς μάρτυρες.

Σύνδεσμος με φύτρα μηδικής

Η μηδική ή πολυετές τριφύλλι, είναι ανθοφόρο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Περιέχει τουλάχιστον 87 είδη και συναντάται κυρίως γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Διεθνώς αναφέρεται ως alfalfa, που σημαίνει «πατέρας όλων των τροφών» στα αραβικά. Καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο για το χόρτο της που υπό διάφορες μορφές χρησιμοποιείται στη διατροφή των ζώων. Η μηδική μπορεί επίσης να καταναλωθεί από τον άνθρωπο (οι φρέσκοι νεαροί βλαστοί, τα φύτρα και όχι οι σπόροι). Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών βασικών βιταμινών, όπως Α, Β, D, E, K και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κρούσματα επιδημίας έχουν καταναλώσει φύτρα μηδικής πιο συχνά σε σύγκριση με τα υγιή άτομα ελέγχου. Αυτά τα φύτρα μηδικής έχουν αγοραστεί σε διαφορετικά καταστήματα ή σερβιρίστηκαν σε διαφορετικά εστιατόρια ή καντίνες.

Η έρευνα που περιλαμβάνει περιφερειακές μονάδες ελέγχου λοιμώξεων, δήμους, τη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων (Livsmedelsverket) και το Folkhälsomyndigheten βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τον Σεπτέμβριο, ξεκίνησε έρευνα επιδημίας για άτομα που είχαν μολυνθεί από μια συγκεκριμένη παραλλαγή του Salmonella Typhimurium ST 36. Οι αρχικές εργασίες δεν εντόπισαν τι προκάλεσε ασθένειες και η έρευνα έκλεισε. Ωστόσο, ξεκίνησε ξανά και διευρύνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αφού εντοπίστηκαν αρκετές νέες παραλλαγές του τύπου ακολουθίας 36.

Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης ειδοποιήσει τα δίκτυα της ΕΕ για τον εντοπισμό πιθανής εξάπλωσης της Salmonella Typhimurium ST 36 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προϊόντα που ανακλήθηκαν

Μετά από αυτή τη γνώση και δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η μόλυνση, οι εταιρείες SydGrönt και Munkagrodden ανακαλούν το προϊόν από την αγορά. «Πραγματοποιούμε προσεκτικούς ποιοτικούς ελέγχους και παστεριώνουμε τους σπόρους πριν από τη βλάστηση. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το περιστατικό και τώρα ερευνούμε μαζί με τις αρχές, λέει η Eva Bendroth, εκπρόσωπος της εταιρείας Munkagrodden.

Τα προϊόντα που επηρεάζονται είναι εκείνα που περιέχουν μόνο φύτρα μηδικής και μείγματα φύτρων με μηδική με ημερομηνία λήξεως πριν από 24-11-2024 έως 2024-12-03.

Κρούσματα Και Στην Ισπανία

Πρόσφατα η Ισπανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και τη Διατροφή των Τροφίμων (AESAN) ενημερώθηκε από την Αυτόνομη Κοινότητα της Λα Ριόχα, μέσω του Συντονισμένου Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (SCIRI), για την παρουσία σαλμονέλας σε βλαστάρια μηδικής από το εμπορικό σήμα Tugas.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο