ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα ανάκληση αλλαντικού της Fratelli Beretta λόγω κινδύνου πνιγμού

Νέα ανάκληση αλλαντικού της Fratelli Beretta λόγω κινδύνου πνιγμού

4 λεπτά ανάγνωσης

Η εταιρεία κολοσσός αλλαντικών που εξάγει τρόφιμα σε πολλές χώρες ανακαλεί μεγάλη ποσότητα μορταδέλας λόγω παρουσίας πλαστικών μπλε κομματιών.

Η Ιταλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από Ιταλική μορταδέλα που διανέμεται σε 4 χώρες: Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία και Ιταλία. Η μορταδέλα περιέχει ξένο σώμα και συγκεκριμένα “μπλε πλαστικά θραύσματα”. Το προϊόν έχει ανακληθεί από την αγορά της Ιταλίας και πρόκειται για το MORTADELLA IGP SENZA PISTACCHIO 120g της εταιρείας Salumificio Fratelli Beretta S.p.A. Οι αρχές συνέστησαν σε όσους καταναλωτές έχουν αγοράσει τη μορταδέλα να την επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.

- Advertisement -
Η μορταδέλα Fratelli Beretta που ανακλήθηκε από την αγορά της Ιταλίας

Σαλάμι της ίδιας εταιρείας είχε ανακληθεί και το καλοκαίρι στην Ιταλία λόγω σαλμονέλας ενώ τα αλλαντικά της εταιρείας Fratelli Beretta είχαν προκαλέσει τον περασμένο Απρίλιο 104 κρούσματα σαλμονέλας στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι 27 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Η μόλυνση ανάγκασε την εταιρεία να ανακαλέσει 5 τόνους αλλαντικών.

Η Salumificio Fratelli Beretta SpA είναι μια ιταλική εταιρεία τροφίμων, με 1.325 υπαλλήλους και, με κύκλο εργασιών το 2023 1,2 δις ευρώ, που ειδικεύεται στα κρέατα σαλούμι ιταλικού τύπου όπως το σαλάμι, το προσούτο και το καπόκολο. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της περιλαμβάνει 19 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

- Advertisement -

Η σημερινή ανάκληση έγινε για παρουσία μπλε πλαστικών κομματιών που παραπέμπει σε πλαστικά γάντια από χειριστή τροφίμων. Το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας τα γάντια μέσα σε τρόφιμα ήταν μία από τις αιτίες για τις καταγγελίες καταναλωτών. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων φορούν γάντια μιας χρήσης προκειμένου να αποτρέψουν την επιμόλυνση των τροφίμων από το μικροβιακό φορτίο που ενδεχομένως φέρουν οι ίδιοι, ωστόσο είναι κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά και κατά συνέπεια επιρρεπή στο σκίσιμο και γι αυτό είναι και το πιο πιθανό ξένο αντικείμενο που μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα.  Και μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, τραυματισμό και ασθένεια στους καταναλωτές. 

Το Cibum δημοσιοποίησε καταγγελία καταναλώτριας από τον Πειραιά που βρήκε μπλε πλαστικό γάντι μέσα σε πίτα από σουβλάκι. Στις αρχές Οκτωβρίου η εταιρεία Maple Leaf Foods Inc. στον Καναδά, ανακάλεσε διάφορες μάρκες προϊόντων αλλαντικών λόγω των τεμαχίων γαντιών νιτριλίου στο προϊόν. Επίσης στα μέσα Σεπτεμβρίου σήμανε συναγερμός σε Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ανδόρα για συσκευασμένο γεμιστό παναρισμένο κοτόπουλο με τυρί γνωστό ως Cordon Bleu καθώς μέσα στο προϊόν και μετά από καταγγελίες καταναλωτών βρέθηκαν κομμάτια από μπλε γάντια. 

- Advertisement -

Είναι απαραίτητη λοιπόν, η εγρήγορση και η προσοχή στους χειριστές τροφίμων. Το σκίσιμο ενός γαντιού δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τη μετάδοση παθογόνων (πάνω από το 40% των κρουσμάτων τροφικής ασθένειας σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων συνδέθηκαν το 2023 στις ΗΠΑ με άρρωστους εργαζόμενους σε τρόφιμα) αλλά και της εισαγωγής του κομμένου κομματιού στο τρόφιμο γεγονός που μπορεί να προκαλέσεις ζημιά τόσο στη φήμη της εταιρείας αλλά και δυνητικό κίνδυνο πνιγμού ή τραυματισμού για τους καταναλωτές.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελία καταναλωτή

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων