Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνάντηση Coldiretti και EFSA για τα νέα τρόφιμα εν μέσω διαδηλώσεων των αγροτών

ΑρχικήΝέαΣυνάντηση Coldiretti και EFSA για τα νέα τρόφιμα εν μέσω διαδηλώσεων των αγροτών
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαβεβαιώνει για αυστηρούς ελέγχους και διαφάνεια.

Η ιταλική αγροτική ένωση Coldiretti πραγματοποίησε σήμερα διαδήλωση στην Πάρμα, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τα τρόφιμα που παράγονται μέσω κυτταρικών καλλιεργειών και ζύμωσης ακριβείας. Ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συναντήθηκαν με εκπροσώπους της οργάνωσης, σε μια προσπάθεια διαλόγου και διαφάνειας γύρω από το ζήτημα.

Ο Alberto Spagnolli, ανώτερος συντονιστής πολιτικής της EFSA, τόνισε ότι η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική, συμβάλλοντας στην αποσαφήνιση ανησυχιών της Coldiretti και στην εξήγηση της επιστημονικής προσέγγισης που ακολουθεί η EFSA στις αξιολογήσεις ασφαλείας των νέων τροφίμων.

«Το αίτημα της Coldiretti για περισσότερη διαφάνεια συμβαδίζει με την αποστολή της EFSA. Οι αξιολογήσεις μας βασίζονται πάντα στα υψηλότερα επιστημονικά πρότυπα, όπως ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε ο Spagnolli, προσθέτοντας ότι η EFSA εξετάζει με αυστηρότητα τις επιπτώσεις των νέων τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία, το διατροφικό τους προφίλ, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους από τη διαδικασία παραγωγής και τις χρησιμοποιούμενες ουσίες.

Σύμφωνα με τον Spagnolli, η EFSA εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές και αξιολογεί κάθε νέο προϊόν ξεχωριστά, μελετώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των προκλινικών και κλινικών δοκιμών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ένα από τα βασικά μηνύματα της EFSA ήταν ότι όλη η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται με πλήρη διαφάνεια. Όπως εξήγησε ο Spagnolli, οι πληροφορίες για τα προϊόντα που υποβάλλονται σε έλεγχο, οι μελέτες που απαιτούνται και τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται είναι ελεύθερα διαθέσιμα στον ιστότοπο της Αρχής.

Τέλος, η EFSA υπογράμμισε ότι οι ανοιχτές και διαφανείς συζητήσεις είναι απαραίτητες για θέματα που απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη. Ως επιστημονικός οργανισμός της ΕΕ, στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι κάθε νέο τρόφιμο που κυκλοφορεί στην αγορά πληροί όλα τα κριτήρια ασφάλειας και προστατεύει τη δημόσια υγεία.

https://www.efsa.europa.eu/el/news/statement-meeting-coldiretti

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα