Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΑΑΤ για την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού μελιού

ΑρχικήΝέαΣυνεδρίασε για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΑΑΤ για την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού μελιού
spot_img

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΑΑΤ για την προστασία και ανάδειξη του ελλ. μελιού, υπό τον ΥφΑΑΤ Σίμο Κεδίκογλου.

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή αναγκαίων μέτρων για την προστασία και ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού με βάση τη χρήση ερευνητικών δεδομένων, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την πανηγυρική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ για το μέλι.

Στην τοποθέτησή του ο κ.Κεδίκογλου έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη να επικρατήσει διεθνώς το ελληνικό σήμα, αναπτύσσοντας παράλληλα και τους τρόπους για τη θέσπισή του.  «Η καθιέρωση του ελληνικού σήματος αποτελεί πρωταρχικό  στόχο τον οποίο έχει ‘αγκαλιάσει’ και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον επιστημονικό -τα πρωτόκολλα αναλύσεων πιστοποιούν την ελληνικότητα και την ιχνηλασιμότητα- και τον αγορανομικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου και του ισοζυγίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Στην σύσκεψη, αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς με χαιρετισμό, υπήρξε σύμπλευση στις εισήγησης του ΥφΑΑΤ  για αναζήτηση των βέλτιστων  λύσεων προς όφελος της εγχώριας μελισσοκομίας καθώς και υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Καποδιστριακό Παν. Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), του Δημοσίου (ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, Ενιαίος  Φορέας Ελέγχου Τροφίμων , Γενικό Χημείο του κράτους ), του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των παραγωγικών κλάδων. Χρέη προέδρου της Ομάδας, εκτελεί η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ,  κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Έργο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας είναι:

  • Η εισήγηση αναγκαίων μέτρων για την προστασία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Ελληνικού Μελιού με βάση την χρήση ερευνητικών δεδομένων.
  • Η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού μελιού και καθιέρωση Ελληνικού Σήματος για το μέλι.
  • Η προστασία και διαφύλαξη του εγχωρίου γενετικού υλικού μελισσών.
  • Η επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των οκτώ αμιγών κατηγοριών μελιού και συμπλήρωση των κατηγοριών ταυτοποίησης τύπων ελληνικού μελιού.
  • Η προστασία, ανάδειξη και κατοχύρωση της ταυτότητας των λοιπών ελληνικών προϊόντων κυψέλης.
  • Η εισήγηση για την διαχείριση και προστασία της μελισσοκομικής χλωρίδας- Μελισσοκομικά Πάρκα.
  • Τα προβλήματα νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων στο μέλι –Ισοζύγιο Μελιού.

Η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας θα αναφέρεται στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Κεδίκογλου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο