Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς οι χημικές ουσίες των συσκευασιών απειλούν τη δημόσια υγεία

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΠώς οι χημικές ουσίες των συσκευασιών απειλούν τη δημόσια υγεία
spot_img

Νέα επιστημονική ανασκόπηση ρίχνει φως στη σιωπηλή επίδραση των συνθετικών χημικών που μεταφέρονται από τη βιομηχανική επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων στο πιάτο μας

Οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν πια ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία. Αυτό που ωστόσο παραμένει λιγότερο κατανοητό είναι ο ρόλος των συνθετικών χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα (food contact chemicals – FCCs) κατά τη συσκευασία, τη μεταφορά και την επεξεργασία τους. Ένα νέο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό σύνολο στοιχείων που καταδεικνύει την ευρεία έκθεση του πληθυσμού σε δυνητικά επικίνδυνες χημικές ενώσεις. Οι δισφαινόλες, οι φθαλικές ενώσεις και τα PFAS εντοπίζονται συχνά στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα βιομηχανικά επεξεργασμένα προϊόντα. Το πρόβλημα ξεκινά από την αλληλεπίδραση των τροφίμων με υλικά συσκευασίας και επεξεργασίας, μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «χημική μετανάστευση».

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Από την παραγωγή και τη συσκευασία, μέχρι την αποθήκευση και την κατανάλωση, τα τρόφιμα μπορεί να απορροφήσουν χημικές ουσίες που, σύμφωνα με αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα, συνδέονται με μη μεταδοτικά νοσήματα όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες και διαταραχές της αναπαραγωγικής και νευροαναπτυξιακής λειτουργίας, ιδίως σε ευαίσθητες φάσεις, όπως η εγκυμοσύνη και η παιδική ηλικία. Τα UPFs έχουν αναδειχθεί σε κύριους φορείς αυτών των ουσιών. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η υπερκατανάλωσή τους έχει μετατρέψει τα μείγματα FCCs σε «παγκόσμια, πανταχού παρούσα έκθεση». Η ανάλυση περιλαμβάνει επιδημιολογικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στην υπερ-επεξεργασία των τροφίμων και την έκθεση σε τοξικούς ρύπους.

Προκειμένου να κατανοηθεί πληρέστερα η επίδραση αυτών των χημικών ενώσεων, οι συγγραφείς προτείνουν νέες επιστημονικές κατευθύνσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι βελτιωμένες μέθοδοι εντοπισμού τοξικών ουσιών μέσω της χρήσης καινοτόμων βιομοριακών πλαισίων όπως τα adverse outcome pathways και τα key characteristics of toxicants, καθώς και η ανάπτυξη ασφαλέστερων υλικών επαφής με τρόφιμα, ικανά να περιορίσουν τη μετανάστευση χημικών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα