Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κίνδυνοι από τους ψυκτικούς παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα – Νέα αξιολόγηση τοξικότητας

ΑρχικήΝέαΥγείαΟι κίνδυνοι από τους ψυκτικούς παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα - Νέα αξιολόγηση τοξικότητας
spot_img

Νέα αξιολόγηση τοξικότητας προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από τις ουσίες WS-23, WS-3 και WS-5

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζονται ως εναλλακτική επιλογή έναντι του καπνίσματος, ωστόσο η σύνθεση των υγρών αναπλήρωσης τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ψυκτικούς παράγοντες που προσδίδουν την αίσθηση «δροσιάς», εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Νέα αξιολόγηση κινδύνου από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) και άλλους επιστημονικούς φορείς αποκαλύπτει πως οι ουσίες WS-23, WS-3 και WS-5, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα e-liquids, μπορεί να είναι τοξικές, ειδικά όταν εισπνέονται συστηματικά.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Οι ενώσεις αυτές ενεργοποιούν τον υποδοχέα TRPM8, υπεύθυνο για την αίσθηση του «κρύου», παρόμοια με τη δράση της μενθόλης. Ενώ αναπτύχθηκαν αρχικά για καλλυντικά προϊόντα, σήμερα ενισχύουν την ελκυστικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδίως στους νέους, προσδίδοντας μια απαλή, «δροσερή» αίσθηση χωρίς την πικράδα της νικοτίνης. Αυτή ακριβώς η δράση όμως μπορεί να εντείνει την εξάρτηση, καθώς διευκολύνει την εισπνοή και ενισχύει την απορρόφηση νικοτίνης.

Τα επίπεδα συγκέντρωσης των ψυκτικών παραγόντων διαφέρουν σημαντικά στην αγορά – από 0,55% έως και 4% κατά βάρος. Η απουσία συγκεκριμένων ορίων και η έλλειψη επαρκών δεδομένων τοξικότητας για εισπνοή οδηγεί τους ειδικούς να υπολογίζουν την έκθεση με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή 100% απορρόφηση από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το BfR, οι διαθέσιμες μελέτες σε ζώα κατέδειξαν ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν ηπατική και νεφρική βλάβη. Δεν έχουν, ωστόσο, διεξαχθεί επαρκείς μελέτες για τις επιπτώσεις στους πνεύμονες, γεγονός που καθιστά την αξιολόγηση του εισπνεόμενου κινδύνου αβέβαιη αλλά ανησυχητική. Επιπλέον, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η πραγματική έκθεση μέσω χρήσης ξεπερνά τα όρια ασφαλείας (MOE και RCR), ιδιαίτερα με τακτική ή μακροχρόνια χρήση. Η απουσία γενικής ρύθμισης για τις ψυκτικές ουσίες, οι οποίες διαφέρουν δομικά και λειτουργικά μεταξύ τους, δυσχεραίνει τη συνολική αξιολόγηση κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση των WS-23, WS-3 και WS-5 σε e-liquids δεν συνιστάται από τοξικολογική άποψη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα