Παρόλο που αυτό το ψωμί είναι νόστιμο και έχει κάποια οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να προσέχετε τι αγοράζετε εάν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη
Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά σχετικά με το αν είναι ασφαλές το ψωμί με προζύμι για άτομα με κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα ισχυρίζονται ότι τα ψωμιά τους με προζύμι με βάση το σιτάρι είναι ασφαλή για άτομα με κοιλιοκάκη.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι και παράγωγα αυτών των δημητριακών. Επομένως, οποιαδήποτε τροφή περιέχει αυτούς τους κόκκους δεν είναι αποδεκτή για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.
Το μεγαλύτερο μέρος του ψωμιού με προζύμι του σούπερ μάρκετ παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, που σημαίνει ότι περιέχει γλουτένη, εκτός εάν το ψωμί φέρει ρητά την ένδειξη χωρίς γλουτένη. Αν και το προζύμι έχει υποστεί ζύμωση, δεν είναι απαραίτητα ασφαλές να καταναλωθεί σε δίαιτα χωρίς γλουτένη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλη μάρκα βουτύρου βρέθηκε μολυσμένη με δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο – Άμεση ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonalds: Μητέρα ισχυρίζεται ότι βρήκε ανθρώπινο δόντι στις κοτομπουκιές της κόρης της! (βίντεο)
Ενώ τα φυσικά βακτήρια στο προζύμι μπορεί να διευκολύνουν την πέψη και η διαδικασία ζύμωσης μειώνει την ποσότητα γλουτένης, η γλουτένη εξακολουθεί να μην φτάνει τα 20 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) ή λιγότερο όπως ορίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τα τρόφιμα που μπορούν να πάρουν τον χαρακτηρισμό «χωρίς γλουτένη». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν κάποιος με κοιλιοκάκη δεν εμφανίσει συμπτώματα μετά την κατανάλωση ψωμιού με προζύμι που παρασκευάζεται από σιτάρι, μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί.
Για καλό και για κακό λοιπόν, παραλείπουμε τα προϊόντα με παραδοσιακό προζύμι που περιέχουν γλουτένη. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη σήμερα, φτιαγμένες από ειδικά αλεύρια όπως το κεχρί, το σόργο ή το teff. Επίσης μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκληματικό! Πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ ακατάλληλο κρέας που είχε έρθει σε επαφή με πλημμυρικά νερά
Πώς θα καταλάβετε αν το ψωμί με προζύμι περιέχει γλουτένη;
Μπορείτε να αποφύγετε τον κίνδυνο διασταυρούμενης επαφής επιλέγοντας προσεκτικά τα προϊόντα διατροφής σας.
Γενικά, αποφύγετε να αγοράζετε ψωμί ή κέικ χωρίς γλουτένη σε ένα αρτοποιείο, εκτός εάν η τοποθεσία είναι πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη. Οι εργαζόμενοι μερικές φορές επαναχρησιμοποιούν λαβίδες ή γάντια, καθιστώντας δύσκολη την αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης.
Στο σουπερμάρκετ, διαβάστε τη λίστα συστατικών οποιοδήποτε φαγητό αποφασίσετε να αγοράσετε. Ψάξτε για τυχόν τρόφιμα με βάση τη γλουτένη και μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη λίστα αλλεργιογόνων για σιτάρι ή γλουτένη.
Στη συνέχεια, αναζητήστε την ετικέτα “χωρίς γλουτένη”. στην μπροστινή συσκευασία του προϊόντος. Αυτή η ετικέτα ρυθμίζεται και σημαίνει ότι το φαγητό που τρώτε έχει λιγότερα από 20 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) γλουτένης, η οποία είναι γενικά ασφαλής για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη και άτομα με κοιλιοκάκη.
Για ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα, αγοράστε τρόφιμα που φέρουν την ετικέτα “Πιστοποιημένα χωρίς γλουτένη” και έχουν ελεγχθεί από αξιόπιστα τρίτα μέρη, όπως ο Οργανισμός Πιστοποίησης Χωρίς Γλουτένη (GFCO). Το GFCO έχει ιδιαίτερα αυστηρά πρότυπα, πιστοποιώντας τρόφιμα που έχουν μόνο 10 ppm γλουτένη ή λιγότερο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού.
Πώς να φτιάξεις προζυμένιο ψωμί χωρίς γλουτένη
Για το προζύμι θα χρειαστείς ίσα μέρη μείγματος αλευριού χωρίς γλουτένη και νερού (50 γραμμάρια είναι καλά για αρχή).
- Ανακατεύουμε το μείγμα αλευριού και το νερό μαζί σε ένα μπολ μέχρι να μην απομείνει καθόλου ξηρό αλεύρι.
- Καλύπτουμε ελαφρά και το αφήνουμε το σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
- Ανακατεύουμε άλλα 50 γρ. μείγματος αλευριού χωρίς γλουτένη και 50 γρ. νερού (ή όση ήταν η αρχική ποσότητα) στο μείγμα και το αφήνουμε για 24 ώρες. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία τροφοδοσίας για έξι ημέρες, παρακολουθώντας προσεκτικά.
- Όταν το μείγμα γίνει αφρώδες και μυρίζει όπως το γιαούρτι, τότε είναι έτοιμο για χρήση.
Για να ψήσουμε προζυμένιο ψωμί χωρίς γλουτένη:
Συστατικά:
- 275 γραμμάρια προζύμι χωρίς γλουτένη
- 150ml νερό
- 4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα με σύρμα
- Ένα μείγμα από 200 γραμμάρια αλεύρι σόργου, 135 γραμμάρια αλεύρι ταπιόκας, 135 γραμμάρια αλεύρι βρώμης και 135 γραμμάρια αλεύρι κεχριμπαριού.
- 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας κόμμι ξανθάμ
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 75ml λάδι
Οδηγίες:
- Ανακατεύουμε το προζύμι, το νερό και τα αυγά μαζί σε ένα μπολ.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το μείγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη, τη ζάχαρη, το κόμμι ξανθάμ και το αλάτι και στη συνέχεια, ανακατεύουμε το λάδι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά στο μείγμα των ξηρών συστατικών και του λαδιού.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για έως και 8 ώρες.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και βάζουμε όλα τα κομμάτια εκτός από ένα στο ψυγείο.
- Τοποθετούμε αυτό το κομμάτι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλες 4-8 ώρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 °C.
- Χαράσουμε απαλά την κορυφή της ζύμης με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη βάζουμε στο φούρνο.
- Καλύπτουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 °C, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
- Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει εντελώς και μετά μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες.