Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα Ελληνικά σοκολατάκια που ανακαλεί η Σλοβενία – Σοβαρή μη συμμόρφωση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα Ελληνικά σοκολατάκια που ανακαλεί η Σλοβενία - Σοβαρή μη συμμόρφωση
spot_img

Ανακοίνωση ανάκλησης για πασχαλινά σοκολατένια λαγουδάκια, ελληνικής προέλευσης εξέδωσαν οι αρχές της Σλοβενίας

Ανακοίνωση ανάκλησης για πολύ γνωστά στην Ελλάδα σοκολατένια πασχαλινά σοκολατάκια, εξέδωσαν οι αρχές της Σλοβενίας οι οποίες ταυτόχρονα ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα με κατηγορία κινδύνου “σοβαρός”. Στο πλαίσιο επίσημης δειγματοληψίας, η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της χώρας, πήρε ένα δείγμα από τις ελληνικές σοκολάτες, για να ελέγξει εάν πληροί τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών.

- Advertisement -

Και ενώ στην ετικέτα αναγράφει ότι είναι κουνελάκια από σοκολάτα γάλακτος, διαπιστώθηκε μετά από αναλύσεις ότι περιέχουν φουντούκια, χωρίς να αναφέρονται στην ετικέτα. « Η ανιχνευθείσα περιεκτικότητα σε φουντούκι, ενέχει κίνδυνο για τους καταναλωτές με αλλεργία στα φουντούκια» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας και τονίζει πως «Δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση για τον καταναλωτή στη δήλωση του προϊόντος ότι περιέχει φουντούκια».

Και αυτό τη στιγμή που η συχνότητα των τροφικών αλλεργιών στην Ευρώπη, αναφέρεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και ένα από τα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ευρώπη ζει με αυτή την ασθένεια. Ο αριθμός των σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία), λόγω τροφικών αλλεργιών, αυξάνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Το προϊόν είναι “Σοκολάτα γάλακτος: Κουνελάκια σοκολάτας FAVORITA ESTER 117 gr, barcode: 3831027607524, ημερομηνία Best before 17.7.2025 και παρτίδα/σειρά: 1790752. Παρασκευαστής είναι η εταιρεία Astir -AC Constantinidis SA, Ελλάδα. Τα πασχαλινά σοκολατάκια διανέμονται στη Σλοβενία από τα σουπερμάρκετ Mercator και doo. Οι αρχές ανακοίνωσαν την ανάκληση, απόσυρση έως ότου συμπεριληφθεί μια προειδοποίηση για τους καταναλωτές στην ετικέτα.

Συμπτώματα αλλεργίας στα φουντούκια

Τα ελληνικά σοκολατάκια που ανακλήθηκαν στη Σλοβενία

Τα φουντούκια ( Corylus avellana ) είναι μεταξύ των κοινών ξηρών καρπών που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις. Στα παιδιά οι αντιδράσεις που προκαλούν είναι σοβαρές οδηγώντας ακόμη σε αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που χαρακτηρίζεται από την οξεία έναρξη συμπτωμάτων που αφορούν διαφορετικά συστήματα οργάνων και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση, η οποία μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και μπορεί να προκληθεί από πολλούς τύπους αλλεργικών παραγόντων. Στους ενήλικες τις περισσότερες φορές οδηγούν σε πιο ήπια συμπτώματα (φαγούρα σε χείλη, στόμα, φάρυγγα), χωρίς να αποκλείονται και σοβαρές αντιδράσεις. Η αποφυγή όλων των ξηρών καρπών συνήθως συστήνεται στους ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε οποιοδήποτε ξηρό καρπό, καθώς περίπου το 30% των ατόμων με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς είναι αλλεργικοί σε περισσότερους από έναν ξηρούς καρπούς.

Μερικοί άνθρωποι με αλλεργία στο φουντούκι μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα όταν τρώνε άλλα φαινομενικά άσχετα τρόφιμα. Αυτό ονομάζεται διασταυρούμενη αντιδραστικότητα και συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες ή τα συστατικά σε διαφορετικές ουσίες ως δομικά παρόμοιες ή βιολογικά σχετιζόμενες, πυροδοτώντας έτσι μια απόκριση. Οι πιο συνηθισμένες διασταυρούμενες αντιδράσεις με τα φουντούκια είναι φυτικές τροφές, π.χ. ξηροί καρποί, φρούτα, σόγια, λαχανικά και όσπρια.

Οι πυρήνες φουντουκιών πωλούνται σε παραγωγούς σοκολάτας, καραμέλας, σε αρτοποιούς και άλλους επεξεργαστές τροφίμων. Τα φουντούκια μπορούν να βρεθούν σε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, των κέικ, ζύμες, σοκολάτες, προϊόντων βιομηχανιών ζαχαρωδών προϊόντων, του παγωτού, των δημητριακών προγευμάτων, και του ψωμιού. Επιπλέον, το λάδι φουντουκιού μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ασθενείς με αλλεργία στο φουντούκι, ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας, με το λιγότερο επεξεργασμένο έλαιο φουντουκιού σε χαμηλότερες θερμοκρασίες να είναι περισσότερο αλλεργιογόνο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα