Ανακοίνωση ανάκλησης για πασχαλινά σοκολατένια λαγουδάκια, ελληνικής προέλευσης εξέδωσαν οι αρχές της Σλοβενίας
Ανακοίνωση ανάκλησης για πολύ γνωστά στην Ελλάδα σοκολατένια πασχαλινά σοκολατάκια, εξέδωσαν οι αρχές της Σλοβενίας οι οποίες ταυτόχρονα ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα με κατηγορία κινδύνου “σοβαρός”. Στο πλαίσιο επίσημης δειγματοληψίας, η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της χώρας, πήρε ένα δείγμα από τις ελληνικές σοκολάτες, για να ελέγξει εάν πληροί τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανιτάρια: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην αποθήκευση και συντήρηση – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γεωπόνο Ε. Λαχουβάρη
Και ενώ στην ετικέτα αναγράφει ότι είναι κουνελάκια από σοκολάτα γάλακτος, διαπιστώθηκε μετά από αναλύσεις ότι περιέχουν φουντούκια, χωρίς να αναφέρονται στην ετικέτα. « Η ανιχνευθείσα περιεκτικότητα σε φουντούκι, ενέχει κίνδυνο για τους καταναλωτές με αλλεργία στα φουντούκια» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας και τονίζει πως «Δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση για τον καταναλωτή στη δήλωση του προϊόντος ότι περιέχει φουντούκια».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 10 τόνοι λουκάνικα αποσύρονται από τα ράφια – Αγώνας δρόμου για γρήγορη ανάκληση και ενημέρωση των καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €3.000 σε μεγάλο κρεοπωλείο από την Περιφέρεια Αττικής, για παραπλάνηση των πελατών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή ανάλυση σε δημοφιλείς μάρκες
Και αυτό τη στιγμή που η συχνότητα των τροφικών αλλεργιών στην Ευρώπη, αναφέρεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και ένα από τα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ευρώπη ζει με αυτή την ασθένεια. Ο αριθμός των σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία), λόγω τροφικών αλλεργιών, αυξάνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Το προϊόν είναι “Σοκολάτα γάλακτος: Κουνελάκια σοκολάτας FAVORITA ESTER 117 gr, barcode: 3831027607524, ημερομηνία Best before 17.7.2025 και παρτίδα/σειρά: 1790752. Παρασκευαστής είναι η εταιρεία Astir -AC Constantinidis SA, Ελλάδα. Τα πασχαλινά σοκολατάκια διανέμονται στη Σλοβενία από τα σουπερμάρκετ Mercator και doo. Οι αρχές ανακοίνωσαν την ανάκληση, απόσυρση έως ότου συμπεριληφθεί μια προειδοποίηση για τους καταναλωτές στην ετικέτα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θα μας τρελάνουν! Εκτός από πέτρες, βρέθηκαν και μεταλλικά κομμάτια σε σοκολάτες γνωστής εταιρείας – Ανακαλεί και σοκολατένια αυγά
Συμπτώματα αλλεργίας στα φουντούκια

Τα φουντούκια ( Corylus avellana ) είναι μεταξύ των κοινών ξηρών καρπών που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις. Στα παιδιά οι αντιδράσεις που προκαλούν είναι σοβαρές οδηγώντας ακόμη σε αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που χαρακτηρίζεται από την οξεία έναρξη συμπτωμάτων που αφορούν διαφορετικά συστήματα οργάνων και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση, η οποία μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και μπορεί να προκληθεί από πολλούς τύπους αλλεργικών παραγόντων. Στους ενήλικες τις περισσότερες φορές οδηγούν σε πιο ήπια συμπτώματα (φαγούρα σε χείλη, στόμα, φάρυγγα), χωρίς να αποκλείονται και σοβαρές αντιδράσεις. Η αποφυγή όλων των ξηρών καρπών συνήθως συστήνεται στους ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε οποιοδήποτε ξηρό καρπό, καθώς περίπου το 30% των ατόμων με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς είναι αλλεργικοί σε περισσότερους από έναν ξηρούς καρπούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση «μαμούθ» της Nestlé – Αποσύρει από τα καταστήματα σχεδόν 1 εκατομμύριο(!) έτοιμα γεύματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε Ελληνικά φρούτα και λαχανικά αποκαλύφθηκαν στους ελέγχους του Φεβρουαρίου
Μερικοί άνθρωποι με αλλεργία στο φουντούκι μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα όταν τρώνε άλλα φαινομενικά άσχετα τρόφιμα. Αυτό ονομάζεται διασταυρούμενη αντιδραστικότητα και συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες ή τα συστατικά σε διαφορετικές ουσίες ως δομικά παρόμοιες ή βιολογικά σχετιζόμενες, πυροδοτώντας έτσι μια απόκριση. Οι πιο συνηθισμένες διασταυρούμενες αντιδράσεις με τα φουντούκια είναι φυτικές τροφές, π.χ. ξηροί καρποί, φρούτα, σόγια, λαχανικά και όσπρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Περισσότερες από 6.000 συσκευασίες με μπισκότα, ανακαλούνται λόγω μόλυνσης από πλαστικά κομμάτια
Οι πυρήνες φουντουκιών πωλούνται σε παραγωγούς σοκολάτας, καραμέλας, σε αρτοποιούς και άλλους επεξεργαστές τροφίμων. Τα φουντούκια μπορούν να βρεθούν σε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, των κέικ, ζύμες, σοκολάτες, προϊόντων βιομηχανιών ζαχαρωδών προϊόντων, του παγωτού, των δημητριακών προγευμάτων, και του ψωμιού. Επιπλέον, το λάδι φουντουκιού μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ασθενείς με αλλεργία στο φουντούκι, ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας, με το λιγότερο επεξεργασμένο έλαιο φουντουκιού σε χαμηλότερες θερμοκρασίες να είναι περισσότερο αλλεργιογόνο.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.