Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μη ασφαλή τρόφιμα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα μη ασφαλή τρόφιμα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας
spot_img

Οι συνέπειες των μη ασφαλών τροφίμων συζητήθηκαν από ειδικούς του ΠΟΥ με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποίησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο συζητώντας τις συνέπειες για την υγεία των μη ασφαλών τροφίμων που προκαλούνται από μικροβιολογικούς κινδύνους όπως βακτήρια, ιοί, παράσιτα, καθώς και χημικές ουσίες και τοξίνες. Όπως επισημάνθηκε τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνους και να επηρεάσουν τη διατροφική πρόσληψη. Η Ομάδα Αναφοράς Επιδημιολογίας Φορτίου Τροφίμων Νόσων (FERG) του ΠΟΥ δημοσίευσε εκτιμήσεις το 2015 χρησιμοποιώντας δεδομένα του 2010 για να ποσοτικοποιήσει το βάρος των μη ασφαλών τροφίμων. 

«Οι τροφιμογενείς ασθένειες είναι περίπλοκες, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών κινδύνων, διαφορετικά αποτελέσματα και επιπτώσεις στην υγεία σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει είναι ότι τα τρόφιμα δεν είναι η μόνη οδός μετάδοσης, επομένως πρέπει να αξιολογήσουμε διαφορετικές οδούς έκθεσης. Συχνά εργαζόμαστε με περιορισμένο όγκο δεδομένων» είπε ο Δρ Ρομπ Λέικ, πρόεδρος του FERG.

Η Δρ Λούσι Ρόμπερτσον, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής, είπε ότι είναι σημαντικό να μην παραβλέπεται ο αντίκτυπος των παρασίτων. «Τα παράσιτα είναι πολύπλοκα και υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Τα τροφιμογενή παράσιτα συχνά παραμελούνται. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλομορφία πρωτόζωων και σκουληκιών που η επιβάρυνσή τους στην υγείας είναι υψηλή. Συχνά συνδέεται με πολλές μακροχρόνιες σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις, γιατί πολλά συμπτώματα είναι σοβαρά, δυνητικά θανατηφόρα», είπε. Η Robertson συζήτησε το κρυπτοσπορίδιο, λέγοντας ότι η μετάδοση δεν είναι εμφανής λόγω του χάσματος μεταξύ μόλυνσης και συμπτωμάτων. Τα κρούσματα στην ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική είναι συχνά υδάτινα, αλλά οι θεραπευτικές επιλογές για τις ευάλωτες ομάδες είναι περιορισμένες.

Η Δρ Lea Sletting Jakobsen, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, μίλησε για επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων της αφλατοξίνης και των διοξινών. «Υπάρχει γενική συναίνεση ότι η επιβάρυνση των χημικών, όχι μόνο από τα τρόφιμα, υποτιμάται. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εάν δεν φαίνεται η επιβάρυνση, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση. Αντίθετα, σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε σημαντικά κενά δεδομένων», είπε.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα