Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ρόλος των robots και των cobots στην επεξεργασία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΟ ρόλος των robots και των cobots στην επεξεργασία τροφίμων
spot_img

Η επεξεργασία των τροφίμων σε μεγάλους όγκους έχει παραδοσιακά δημιουργήσει πολλά προβλήματα για τα ρομπότ και τα cobots και υστερεί σε σχέση με άλλες βιομηχανίες.

Τα τρόφιμα έχουν μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών και μπορούν να είναι ευαίσθητα στους φυσικούς παράγοντες. Η συχνή μεταβλητότητα, θέτει μια πρόκληση όταν ένα ρομπότ προσπαθεί να πιάσει ένα τέτοιο είδος. Η λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη φύση των τροφίμων, συχνά έχει αυστηρές απαιτήσεις για την ποιότητα, καθιστώντας την χρήση της τενολογίας ακόμα πιο δύσκολη (σκεφτείτε: φράουλες).

Οι παραγγελίες ρομπότ – που δεν είναι αυτοκίνητα – αντιπροσωπεύουν πλέον το 58% του συνόλου της Βόρειας Αμερικής. Οι πωλήσεις ανά μονάδα μόνο στον τομέα τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 29% το 2021 σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την Ένωση για την Προώθηση της Αυτοματοποίησης (Α3).

“Περισσότερες βιομηχανίες αναγνώρισαν ότι η ρομποτική θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστροφή της μείωσης της παραγωγικότητας και στην πλήρωση επαναλαμβανόμενων θέσεων εργασίας που δεν προτιμούν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι πλέον επιλογή αν θα αναπτύξουμε ρομπότ και αυτοματισμούς», λέει ο Jeff Burnstein, πρόεδρος της A3. “Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Όπως πιστεύουμε εδώ και πολύ καιρό -και οι χρήστες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν- τα ρομπότ βοηθούν τις εταιρείες στο να είναι ανταγωνιστικές, δημιουργώντας τελικά περισσότερες θέσεις εργασίας για να διαχειριστούν πιο ομαλά την ανάπτυξή τους.»

Τόσο τα ρομπότ όσο και τα cobots χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους στην πρωτογενή και στη δευτερογενή επεξεργασία τροφίμων, λέει η A3. Ορισμένες κοινές και αναδυόμενες εφαρμογές περιλαμβάνουν:

  • Συλλογή και τοποθέτηση φρούτων και λαχανικών
  • Ρομποτική κοπή και τεμαχισμός θαλασσινών ή βοείου κρέατος
  • Ρομποτική διανομή για διακόσμηση κέικ
  • Ρομποτικός καθαρισμός για τη διατήρηση ασφαλών εργασιακών περιβαλλόντων
  • Ρομπότ διαλογής καθοδηγούμενα από την όραση για γεωργικά προϊόντα
  • Παλετοποίηση και αποπαλετοποίηση (συσκευασία)

Μερικά ρομπότ μπορούν ακόμη και να φτιάξουν πίτσες χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Cobots

Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ρομπότ, τα συνεργατικά ρομπότ – cobots – συνεργάζονται με τους ανθρώπους. Δεν τους αντικαθιστούν. Τα cobots είναι εύκολο να προγραμματίζονται, γεγονός που επιτρέπει στους παραγωγούς τροφίμων και ποτών να προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα προϊόντα και τις απαιτήσεις παράδοσης. Τα συνεργατικά ρομποτικά όπλα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν, να μετακινηθούν και να ανακατασκευαστούν, έτσι ώστε ακόμη και οι μικρότερες εγκαταστάσεις να μπορούν να τρέξουν πολλαπλές γραμμές ή να μεταβούν από την παραγωγή στη συσκευασία, στον ίδιο χώρο δαπέδου.

Τα cobots συνήθως είναι ευκολότερο να προγραμματιστούν από τα τυπικά βιομηχανικά ρομπότ, καθώς μπορούν να προγραμματιστούν από μη ειδικούς και προτιμώνται για γρήγορη εφαρμογή. Βοηθούν στο χειρισμό υλικών, τη συναρμολόγηση, την αφαίρεση υλικού, τις επιθεωρήσεις ποιότητας και τις συσκευασίες τροφίμων, μεταξύ άλλων χρήσεων.

Εργαλεία τέλους βραχίονα

Σύμφωνα με την A3, μία από τις σημαντικότερες προόδους στη ρομποτική τεχνολογία για την επεξεργασία τροφίμων ήταν η εισαγωγή πιο προηγμένων “πιασιμάτων”. Σήμερα υπάρχουν μαλακοί συλλέκτες, που μπορούν γρήγορα, αλλά παράλληλα και απαλά, να χειριστούν ευαίσθητα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Άλλοι τύποι χειρολαβών, όπως οι λαβές κενού, έχουν επίσης δείξει υπόσχεση στο χειρισμό ευαίσθητων ή ακανόνιστου σχήματος αντικειμένων. Πολλές προηγμένες λαβές συνδυάζονται με ισχυρή ρομποτική τεχνολογία όρασης για να καθοδηγήσουν το ρομποτικό βραχίονα, επιτρέποντάς του να αντισταθμίσει τις διακυμάνσεις στο σχήμα του προϊόντος. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια στην επεξεργασία εφαρμογών.

Τα cobots χρησιμοποιούν λαβές, είτε λαβές κενού, πνευματικές λαβές, υδραυλικές χειρολαβές ή σερβο-ηλεκτρικές λαβές, για να χειρίζονται αντικείμενα. Η λαβή κενού χρησιμοποιεί ένα λαστιχένιο ή από πολυουρεθάνη κύπελλο αναρρόφησης για να σηκώσει τα αντικείμενα, και προσφέρει έναν υψηλό βαθμό ευελιξίας.

Πηγή: Food Engineering

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο