Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα τρόφιμα που μολύνονται περισσότερο από σαλμονέλα – Ευρήματα WGS και μηχανικής μάθησης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα τρόφιμα που μολύνονται περισσότερο από σαλμονέλα - Ευρήματα WGS και μηχανικής μάθησης
spot_img

Η εφαρμογή WGS και μηχανικής μάθησης επέτρεψε την ακριβή ταυτοποίηση των πηγών μόλυνσης, βελτιώνοντας την ικανότητα εντοπισμού σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.​

​Μια πρόσφατη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) χρησιμοποίησε τεχνικές μηχανικής μάθησης και ολόκληρης γονιδιωματικής αλληλούχισης (WGS) για να εντοπίσει τις κύριες πηγές λοιμώξεων από Salmonella. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έως και το 64% των περιπτώσεων συνδέονται με την κατανάλωση κοτόπουλου και λαχανικών.

- Advertisement -

Η εφαρμογή WGS και μηχανικής μάθησης επέτρεψε την ακριβή ταυτοποίηση των πηγών μόλυνσης, βελτιώνοντας την ικανότητα εντοπισμού σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.​

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2025 του Emerging Infectious Diseases , επικεντρώθηκε σε σποραδικά κρούσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 95% των εκτιμώμενων 1,35 εκατομμυρίων ετήσιων ασθενειών της σαλμονέλας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Συγκεκριμένα το μοντέλο εφαρμόστηκε σε 6.470 ανθρώπινα στελέχη που συλλέχθηκαν από το πρόγραμμα FoodNet του CDC από το 2014 έως το 2017, και συνέδεσε το 34 τοις εκατό των ανθρώπινων περιπτώσεων μόλυνσης με το κοτόπουλο και το 30 τοις εκατό με τα λαχανικά, υπογραμμίζοντας η ανάγκη για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην παραγωγή και επεξεργασία αυτών των τροφίμων.​

Η μελέτη συσχέτισε συγκεκριμένους ορότυπους Salmonella με πηγές τροφίμων: κοτόπουλο με Enteritidis, Typhimurium, Heidelberg και Infantis, τα λαχανικά με Javiana και Newport και το χοιρινό με 4,[5],12:i:-, έναν ορότυπο που μοιάζει με το Typhimurium και συνδέεται συχνά με τους χοίρους.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενισχυμένα προληπτικά μέτρα και εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με την ασφαλή προετοιμασία και κατανάλωση τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα